Kopár István áthaladt az Egyenlítőn 

Kopár István 39 napja indult útnak további 17 versenyzővel együtt a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjéből, hogy teljesítse élete első szóló, kikötés nélküli Földkerülő kihívását. A magyar származású vitorlázó pár napja, augusztus 6-án áthaladt az Egyenlítőn, innentől kezdve tehát már a déli féltekén küzd meg az elemekkel.

 

István az Egyenlítő áthajózása után kifejezetten jól tud haladni a délkeleti passzátszelekben. A félelmet nem ismerő vitorlázó a verseny legjobb átlagát produkálta az elmúlt 24 órában, miután közel 120 tengeri mérföldet tett meg ezalatt. Fontos megemlíteni, hogy a Golden Globe Race-en versenyző István egyébként nehéz heteken van túl, hiszen a meghibásodott szélkormánya miatt egy rövid megállót kellett beiktatnia a Zöld-foki-szigetek mellett, viszont mivel nem kötött ki és nem vett igénybe külső segítséget, a rendezők döntése alapján tovább folytathatta a versenyt. Jelenleg a 10. helyen hajózik.

 

A 30 000 tengeri mérföldet felölelő útvonal a legtapasztaltabb vitorlázóknak is igazi kihívást jelent, főleg abban az esetben, ha kizárólag hagyományos navigációs eszközökre támaszkodhatnak. István ezúttal a tizenharmadik alkalommal lépte át az Egyenlítőt eddigi életútja során, egy ilyen versenyen azonban még számára is elengedhetetlen, hogy a legjobb minőségű technikai ruházatot viselje a fedélzeten. A norvég Helly Hansen által szponzorált versenyzőnek a déli féltekén haladva gyakran igazán szélsőséges időjárási viszonyok mellett kell majd helytállnia, amelyhez a megfelelő kényelmet és védelmet a Helly Hansen Ægir Offshore kollekció darabjai – többek között például a díjnyertes Ægir H2Flow kabát biztosítja.