Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Nyár végén rajtol Európa egyik legnehezebben teljesíthető terepfutó versenye

 

Hamarosan rajtol a versenyek versenye, a 16. Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®). Európa egyik legkeményebb terepfutó eseményén 171 kilométert és 10.000 méternyi szintkülönbséget kell teljesíteni három országon és a Mont Blancon keresztül. Idén rekordot dönt az indulók száma, 21.700 futót várnak a szervezők. A versenyzőket 20 000 kísérő, 250 fős egészségügyi személyzet, 150 elsősegélynyújtó, 65 ápoló és 35 orvos segíti.

A rendkívüli fizikumot igénylő megmérettetésnek a francia kisváros, Chamonix ad otthont augusztus 27 és szeptember 2 között. A világ egyik legnehezebben teljesíthető terepfutó versenyének teljesítéséhez óriási eltökéltségre és kimagasló edzettségre van szükség. Az esemény klasszikus távja 171 km, de 10 000 méternyi szintkülönbség leküzdésével, ezért a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként tartják számon. A segítőket menet közben különféle módokon érhetik el a futók, az útvonalak mentén 53 vezérlő oszlopot telepítenek, továbbá 120 rádiót is elhelyeznek, és mintegy 60 számítógép segítségével figyelik a versenyzők minden lépését. Ráadásul egy LiveRun nevű alkalmazással is nyomon követhetők, aminek köszönhetően a földrajzi pozíció megadásával szükség esetén azonnali segítség nyújtható. Az alkalmazással a versenyzők minden egyes ellenőrző ponton láthatják a saját idejüket és helyezésüket is, valamint tájékozódhatnak a többi futó pillanatnyi helyzetéről. A hosszú évek óta a Columbia/Montrail által támogatott megmérettetés több versenyt is takar, a leghosszabb táv mellett még négy közül választhatnak a versenyzők.

Rekordszámú résztvevő, több millió néző

A világ egyik leglátványosabb és legrangosabb terepfutó versenyén idén 201 nemzet képviselteti majd magát, rekordszámú bejelentkezési kérelemmel, várhatóan 21 700 induló lesz a tavalyi 17 219-hez képest. Az idén bejegyzett legidősebb futó 75 éves, a legfiatalabb 16 esztendős, a jelentkezők 15%-a nő. A szervezők több milliós nézettségre számítanak, külön web tv-t indítottak,  a helyszínre várhatóan 20.000 szurkoló és 50.000 látogató érkezik majd.

De honnan indult az UTMB? Valamikor a 2000-es évek elején, kilenc barát álmodta meg a versenyt azzal a szándékkal, hogy Chamonixból indulva, Franciaországon, Olaszországon és Svájcon keresztül futva visszatérhessenek a kiinduló pontra. A nemzetközi versenynaptárba 2002-ben bejegyezett verseny már az első évben felülmúlta a várakozásokat, a várt 300 résztvevő helyett, 500-an álltak a rajtvonalhoz. 2003-ban 711-re nőtt a versenyzők száma, és 2006-ban már meghaladta a 3400-at is. Három évvel később pedig megtriplázták az indulók számát, ezért elkezdtek különböző hosszúságú távokat kialakítani, hogy a regisztrálók óriási számát kontrollálják.

Idén is szurkolhatunk magyaroknak

A három országon áthaladó verseny valamelyik távjára idén hazánkból 35-en regisztráltak, 8 hölgy és 27 férfi versenyzőnk lesz. A hazaiak többsége a hosszabb távokat szereti (UTMB  – 171 km, TDS – 121 km , CCC – 101 km). Az UTMB történetében a magyarok közül Németh Csaba szerepelt eddig a legjobban, aki 2006-ban egészen a második helyig menetelt. A Columbia színeiben induló versenyző azonban egy másik távon is bizonyított, tavaly az 53 km-es OCC-n a hatodik legjobb eredményt érte el. A valaha volt legeredményesebb nő Wermescher Ildikó (18:20:05) tavaly a 119 km-es TDS távon az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A CCC távon pedig Pálfy Márton bizonyult eddig a legjobbnak, aki tizenhetedikként ért célba.

A megmérettetés komoly felkészülést igényel, és mivel itthon a pálya karakterisztikáját szinte lehetetlen leutánozni, az indulók nem ritkán a környező országokban található magasabb hegyeken edzenek 3-4 kilós hátizsákokkal, hiszen zord körülmények várhatóak a Columbia által támogatott UTMB-n is, ahol egy órán belül a hótól a 30 fokig bármi megtörténhet.  Az erőnlét azonban nem minden, a gyors időjárás változás fejben és lélekben is megtörheti a versenyzőket, amivel szintén számolni kell, így a felkészülés minimum több hónapos, de akár több éves folyamat is lehet. Természetesen ennek intenzitása függ attól is, ki mit szeretne elérni a versenyen: a meglévő idején javítani vagy végigcsinálni a távot, ami már önmagában győzelem.

 

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!