Mastercard Economics Institute

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Ötből egy ország megközelíti a járvány előtti belföldi járatszámot; a nemzetközi utazások lemaradásban

 • A benzin kiadások globálisan 13%-kal* haladják meg a 2019-es csúcsot, ami a szárazföldi utazások fellendülését tükrözi.
 • Ahogy újraindulnak a hétköznapok, a vásárlások száma többek között a fodrász- és szépségszalonokban, a kerékpárüzletekben, és a bőrönd vásárlások kapcsán nőtt meg.

Miután 2020-ban a járatok nagy részét törölték és az utasok kénytelenek voltak otthon maradni, az utazások újraindulása az idei év egyik legjobban várt – és egyben igen bizonytalan – tevékenységévé vált. A Mastercard ma publikálta a Recovery Insights: Készenáll a felszállásra? című kiadványát, amely betekintést nyújt a legfontosabb globális utazási trendekbe. Bár az utazások fellendülése globális szinten továbbra is egyenetlen, a vizsgált országok egyötöde a belföldi repülőjegy-foglalások tekintetében visszatért a járvány előtti szint 90%-ára.

A Mastercard Economics Institute által készített jelentés a Mastercard globális hálózatának összesített és anonimizált értékesítési adatai alapján nyújt mélyebb betekintést az utazással kapcsolatos változásokba 32 ország1 adatait felhasználva. A tanulmány magában foglalja a szabadidős- és üzleti, a helyi- és távolsági utazások, valamint a megtakarítások – költekezések közötti megoszlás arányát. A jelentés kitér továbbá a növekedésnek induló költési kategóriákra és arra, hogy mit jelent mindez az utazás fellendülése szempontjából.

A fizetéstechnológiai cég azzal a céllal indította el a Recovery Insights-ot, hogy segítsen a vállalkozásoknak és a kormányoknak jobban kezelni a Covid-19 által jelentett gazdasági kihívásokat. E kezdeményezés révén a Mastercard adatvezérelt betekintést, elemzéseket és egyéb szolgáltatásokat nyújt a vállalkozások és kormányok számára, hogy segítse a folyamatosan változó fogyasztói költési trendek megértését és azok megfelelő kezelését.

A legfontosabb trendek a következők:

 • A benzinköltések globálisan 13%-kal* emelkednek a korábbi, 2019-es csúcshoz képest. Az autós utazások – a 2020-as év nagy trendje – nem tűnnek el. A jelentés szerint a helyi utazások és a kevésbé ismert helyszínek iránt erős a kereslet.
 • Ahogy az emberek felkészülnek az újrakezdésre, a felhalmozott megtakarítások vásárlásokat indukálnak számos kategóriában. Többek között a szépségszalonok és a bőrönd üzletek forgalma is emelkedett, de a hajókereskedők (+30%) és a kerékpárboltok (+62%) forgalma is nőtt, köszönhetően a költségvetési ösztönzőknek és a mobilitási korlátozásoknak.
 • A légi közlekedés világszerte továbbra is jelentősen visszaesett, néhány pozitív kivételtől eltekintve. Az elemzés szerint a vizsgált országok egyötöde tért vissza a belföldi repülési aktivitásban a járvány előtti szint legalább 90%-ához. Míg egyes országok – köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és Franciaország – meghaladják a járvány előtti belföldi járatfoglalásokat, mások – például Kanada, Thaiföld és Új-Zéland – a járvány kitörése előtti szint töredékét érték csak el.
 • Globális szinten az üzleti utazások körülbelül négy hónappal maradnak el a szabadidős utazásoktól. Az üzleti utazások a fellendülés jeleit mutatják, páldául az ausztrál belföldi üzleti utazási foglalások a járvány előtti szint közel 80%-át érik el.
 • A szabadidős utazások kapcsán a tanulmány rámutatott, hogy az USA-ban a belföldi járatfoglalások májusban a járvány előtti szint fölött voltak, bár a nemzetközi foglalások továbbra is 22%-kal maradtak el a 2019 negyedik negyedévétől. Európát tekintve Franciaországban és Olaszországban is hasonló a helyzet: a belföldi foglalások a járvány előtti szintek felett vannak, míg a nemzetközi foglalások jóval alacsonyabbak.

A korlátozott határnyitás kihívást jelentett az utazók és az utazási ágazat számára egyaránt. A kiválasztott nyitott folyosók, például az Ausztrália és Új-Zéland, valamint az USA és Latin-Amerika valamint a Karib-térség között elérik, sőt egyes esetekben meg is haladják a járvány előtti szintet.

A 10 legnépszerűbb légi folyosó az újra nyitás után:

 • Ausztrália – Ausztrália
 • Ausztrália – Új-Zéland
 • Dominikai Köztársaság – Egyesült Államok
 • Európa – Görögország
 • Európa – Maldív – szigetek
 • Európa – Egyesült Arab Emirátusok
 • Latin-Amerika – Egyesült Államok
 • Kelet – Közép Afrika – Egyiptom
 • Mexikó – Egyesült Államok
 • Egyesült Államok – Egyesült Államok

“Az elmúlt év megerősítette, hogy az utazás milyen sokat jelent számunkra – a barátainkkal, családunkkal és a nagyvilággal való kapcsolatunk, üzleti közösségeink szempontjából” – mondta Raj Seshadri, a Mastercard adat- és szolgáltatási részlegének elnöke. “A turizmus gazdasági hatásai óriásiak, és gyakorlatilag egyetlen iparág sem marad érintetlenül, ha az utazók otthon maradnak. A Recovery Insights segítségével segítettünk a légitársaságoknak az utazási útvonalak újratervezésében, a kiskereskedőknek a készletek átrendezésében, a városoknak pedig a környékbeli vásárlásokban bekövetkező változások megértésében. A célunk az, hogy ma és holnap okosabb döntéseket hozzunk a jobb eredmények érdekében.”

Lényeges továbbá, hogy megértsük a turisztikai szegmensek helyi és ágazati tendenciáit, azt, hogy a turisták hogyan költenek, amíg a célállomáson tartózkodnak. Például a britek viszonylag többet költenek szállodákra, míg a Kínából érkező turisták áruházakban adnak ki több pénzt. Figyelemre méltó, hogy 2019-ben a kínaiak turisztikai költése a világ többi részén többet ért el, mint Németország (a világ 3. helyezettje) és az Egyesült Királyság (4. helyezett) turisztikai költése együttvéve. Az USA a világ 2. helyén állt a turisztikai költések tekintetében.

A Mastercard a következő szolgáltatásokkal biztosít értéket a kártyabirtokosok számára:

 • A Mastercard Travel & Lifestyle Services az utazások megtervezésével, ajánlatokkal, foglalással és 24/7 gyakorlati concierge-támogatással segít a kártyabirtokosoknak – ez a szolgáltatás most különes fontos, hiszen az egészségügyi aggályok mellett az utazási szabályok és előírások is folyamatosan változnak.
 • A legalacsonyabb szállodai árak valamint az utazás lemondására, elveszett poggyászra, fuvarmegosztásra, autóbérlésre és egyebekre vonatkozó biztosítási fedezet révén a kártyabirtokosok nyugodtak lehetnek, hogy utazásuk során mindig a legjobb ár-érték arányban és pontosan azt kapják, amiért fizettek.
 • A Priceless.com egyszeri és megismételhetetlen élményeket, ajánlatokat – például Mastercard Travel Rewards pontokat – és előnyöket kínál az utazóknak a célállomásokon.

A teljes Recovery Insights: Ready for Takeoff? tanulmány erre a linkre kattintva érhető el. A Recovery Insights sorozat korábbi jelentései itt találhatóak.

1 Vizsgált országok: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Dominikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Egyiptom, Franciaország, Fülöp-szigetek, Hollandia, Hong Kong, Kanada, Kenya, Kolumbia, Lengyelország, Malajzia, Mexikó, Németország, Nigéria, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Puerto Rico, Spanyolország, Svédország, Szingapúr, Tájföld, Ukrajna, Új-Zéland.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!