Komádi csapata nyerte a 21. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa döntőjét

A Hajdú-Bihar megyei Gyermekotthoni Központ csapata Komádiból nyerte a 21. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa döntőjét és az ő csapatuk tagja lett a torna legjobb mezőnyjátékosa is. A sporteseményen magyar és külföldi gyermekotthonokban, állami gondoskodásban élő fiatalok focicsapatai mérték össze tudásukat Kecskeméten az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány rendezésében. Az ezüstérmet és két különdíjat a tavalyi győztes, a Somogyvár Gyermekotthon csapata, míg a bronzérmet Kelebiából a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatának csapata vihette haza.

A Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupájának döntőjét 2022-ben immár 21. alkalommal rendezte meg Kecskeméten az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány. A nagymúltú sporteseményen Magyarországot idén hét csapat, Mónosbél, Somogyvár, Debrecen, Tolcsva, Komádi, Tiszakürt és a Kelebia képviselte, míg külföldről Horvátországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek a fiatal fiúk és lányok, hogy összemérjék a tudásukat a kecskeméti Atlétikai Centrum 40×20 méteres pályáján, az UEFA szabályainak megfelelően. Az eredeti tervek szerint a Kecskemét önkormányzata által befogadott, ukrajnai menekült fiatalokból álló csapat is pályára lépett volna, ám ők az utolsó pillanatban visszaléptek, így nem vettek részt a tornán. A győztesnek járó kupa mellett különdíjakat is kiosztottak a gólkirálynak, a legjobb mezőnyjátékosnak, a legjobb kapusnak és a legjobb női játékosnak.

A csapatok körmérkőzéseket játszottak, vagyis összesen 40 meccsen bizonyíthattak az UEFA szabályainak megfelelően. Az ünnepélyes díjátadón Petrika Ibolya, a Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa szakmai tanácsadója kiemelte, hogy valódi örömfocit játszottak a fiatalok, a mérkőzések szorosak, a játék színvonala pedig kiváló volt. Az eseményt a kezdetek óta szervező Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, Radics Kálmán pedig arról beszélt, hogy az első Európa Kupa óta eltelt 22 év alatt a csapatok és a játékosok között sok barátság született, és mivel a résztvevők magukkal viszik a sportesemény jó hírét a világban, mindig vannak új résztvevők a tornán. Ezt erősítette meg Sztojka István, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szakmai igazgatója is, aki hozzátette: a Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupája nemcsak egy sportesemény, ami lehetőséget ad a nehéz sorban élő gyerekeknek a rendszeres sportolásra, valamint célt és lehetőséget biztosít a tehetséges játékosok számára, hanem közösséget is épít. Ebben a néhány együtt töltött napban ugyanis a fiatalok a nyitóünnepségen rendezett koncerteken, utcabálon és tűzijátékon, majd hét közben élményfürdőzésen, kecskeméti városnézésen, fakultatív programokon is részt vesznek. A sporton és a közös élményeken keresztül a fiatalok kapcsolódnak egymáshoz, barátságok születnek.

A 21. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupája végeredménye:

  1. helyezett Hajdú-Bihar megyei Gyermekotthoni Központ, Komádi
  2. helyezett Somogyvár Gyermekotthon
  3. helyezett Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózata, Kelebia

Különdíjak:

Legjobb mezőnyjátékos: Seprényi Károly (Komádi)

Legjobb női játékos: Szántó Lívia (Somogyvár)

Legjobb kapus: Sovák Dániel (Somogyvár)

Gólkirály (17 góllal): Csonka Dominik (Tolcsva)

Háttér:

A kecskeméti székhelyű Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000-ben azzal a céllal jött létre, hogy a hazai, később pedig már a nemzetközi gyermekotthonok számára is sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. A kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szerveztek és rendeztek eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől pedig már európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szerveztek, melyek az évtized végére igazi, nagy európai labdarúgó tornává nőtték ki magukat. A Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét 2013-ban az UEFA végrehajtó bizottsága a „Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú Díjával” tüntette ki.