„Klinikai gyógyszervizsgálatban vettem részt, így változtatta meg az életem”

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

„Mindenképpen szeretnék a jövőben is részt venni klinikai vizsgálatban, hátha létezik olyan gyógyszer, ami nemcsak szinten tartja, hanem gyógyítja is a betegségemet” – a Klinikai vizsgálatok világnapja (május 20.) alkalmából a 67 éves László mondja el, milyen tapasztalatai voltak a klinikai gyógyszervizsgálat során. A kulisszák mögé az érdeklődő betegek is betekinthetnek az erre szakosodott Synexus május 24-i nyílt napján Budapesten.
László 67 éves, krónikus obstruktív légúti betegségben, vagyis COPD-ben szenved – ez a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülését jelenti – korábban részt vett a Synexus egy klinikai vizsgálatában.

„Úgy érzem, nagyon jó kapcsolat alakult ki a főorvos asszony és köztem, olyan, amilyennek úgy általánosságban is kéne lenni a beteg és az orvos között. Minden kérdésemre, minden problémámra, sőt azon túlmenően is válaszolt. Én is tudom, hogy ez a COPD állapot nem javítható, és bevallom őszintén el-elhanyagoltam a gyógyszerszedést korábban. A klinikai vizsgálat óta nagyon szigorúan betartom, mert pontosan kiderült számomra is, hogy ennél az egészségügyi állapotnál a betartás nagyon-nagyon komoly dolog. Fontos tanulság számomra, hogy ezekre az egészségügyi ellenőrzésekre szükség van, folyamatos gyógyszerszedésre is szükség van, csak így lehet ezzel a betegséggel élni.”

A teljes interjút itt lehet megnézni a Synexus YouTube csatornáján.

Nyitottak a magyarok a klinikai vizsgálatokra
Magyarországon évente nagyjából 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet. A magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartozunk. Előzetesen érdemes annyit tudni, hogy a humán klinikai vizsgálatoknak négy fázisa van, a Synexus rendelőiben leginkább a II-es és a III. fázisban lévő készítmények vizsgálata történik.1

A Magyarországon 25 éve jelen levő, nemzetközi céghálózathoz tartozó Synexus 2017-es kutatásából kiderül, hogy azok közül, akik már részt vettek klinikai gyógyszervizsgálatokban, és így első kézből van tapasztalatuk, a legtöbben (93 százalék) állítják, hogy ezek nem kockázatos vizsgálatok, és majdnem háromnegyedük (72 százalék) azt a lehetőséget is látja benne, hogy várakozás nélkül juthat ingyenes orvosi kezeléshez és térítésmentes készítményekhez.2
A megkérdezettek 88 százaléka érezte végig azt, hogy sosem félt a vizsgálatok közben, bízott az orvosában, és abban, hogy a meglévő kezelésnél korszerűbbet kap. A páciensek 81 százalékánál sohasem lépett fel mellékhatás, és nagyon sokan, 93 százalék újra részt venne klinikai vizsgálatokon, olyan jó tapasztalataik voltak előzőleg.

„A folyamatos vérvizsgálat, a folyamatos vérnyomásmérés, a rendszeres EKG vizsgálat, az adott betegség folyamatos „szemmel tartásása”, a klinikai gyógyszervizsgálat alatti kontroll nagyon sok hasznos információt ad az ember egészségi állapotáról. Mindenképpen szeretnék a jövőben is részt venni, hátha létezik olyan gyógyszer, ami nemcsak szinten tartja, hanem gyógyítja is a betegségemet.” – mondta László a klinikai gyógyszervizsgálatok előnyeiről.

Látogasson el a Synexus nyílt napjára Budapesten, május 24-én, ahol előzetes regisztráció után találkozhat a vizsgálatokat vezető orvosokkal nővérekkel, beszélgethet vizsgálatban korábban résztvett betegekkel és betekinthet a klinikai gyógyszervizsgálatok világába. Regisztrálni a 06 1 437 66 60-as telefonszámon, vagy a rendelo@synexus.com e-mail címen lehet.

„A klinikai vizsgálat tulajdonképpen egy nagy védőháló, rengeteg időt és figyelmet fordítunk egy betegre, hiszen rendkívül fontos a beteg és az orvos közötti nagyfokú bizalom. Alaposan átbeszéljük a páciens minden egyes tünetét, hogy mindaz, amit tapasztal magán, milyen összefüggésben lehet személyes életvezetésével, egyéni hátterével. Tapasztalatom szerint a betegek nagyon értékelik, hogy ennyire személyreszabottan foglalkozunk velük.” – mondta Dr. Patai Valentina, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa, aki már 1996 óta foglalkozik klinikai vizsgálatokkal.

„Van sok olyan páciensem, aki már több klinikai gyógyszervizsgálatban is részt vett évekkel ezelőtt, és a mai napig felhív, megkeres: van, amikor egészségügyi tanácsokat kérnek, és olyan is van, aki elújságolja, hogy unokája született” – mesélt a betegekkel való kapcsolatáról Dr. Patai Valentina, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa. „Volt egy súlyos asztmás betegem, akinek egy klinikai gyógyszervizsgálatban alkalmazott vizsgálati készítmény nagyfokú javulást, tünetmentességet eredményezett. Természetesen ezt nem ígérhetjük minden résztvevőnek. De ezek a pillanatok nagyon felemelőek” – tette hozzá Dr. Patai Valentina.

A Synexusról
A Synexus a világ egyik legnagyobb klinikai gyógyszervizsgálatokra szakosodott járóbeteg-ellátó hálózata, amelyet 1992-ben alapítottak Nagy-Britanniában. Nemzetközi hálózatát mára 4 kontinensre terjed ki: az Egyesült Államoktól kezdve, Afrikán, Ázsiában át Európáig, ahol Nagy-Britannián kívül Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Romániában van jelen. Magyarországon a budapesti intézményben 1998 óta zajlanak fázis II., III. és IV. gyógyszervizsgálatok. A hálózatnak Budapesten kívül Gyulán, Debrecenben és Zalaegerszegen is működik vizsgálóközpontja. A Synexus a gyógyszervizsgálatokon túl rendszeresen ingyenes szűrővizsgálatokkal segíti az egészségtudatos gondolkodás kialakítását, az egészség megőrzését.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .