Klímaetikett lehet a nagy klímaháború megoldása


Hány fokra állítsuk a légkondit nyáron?

A hűtés és fűtés problémája számtalan munkahelyen komoly gondot okoz, különösen nyáron, amikor a klímaberendezés használata is napirendre kerül. Sok munkavállaló mindennapjait megkeseríti az a tény, hogy az irodában a hűtést központilag szabályozzák, melyet gyakran nincs lehetőségünk befolyásolni. Ha mégis van mód a klíma beállítására, pedig nehéz eldönteni, kinek feleljünk meg: azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnek a monitor előtt.

Sokan talán nincsenek tisztában vele, de a munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket is. A nyári hőségben a megfelelő hűtés szükségességét a jogszabályok is alátámasztják. A munkáltató kötelessége az is, hogy megfelelő komfortot és szellőzést biztosítson a munkahelyen.

„Sajnos jelenleg nincs olyan technikai megoldás, amely az egy légtérben tartózkodó komfortérzetet egyénileg tudnánk szabályozni. Egy adott helyiség dolgozóinak nincs más választása, mint hogy kompromisszumot kössenek annak érdekében, hogy mindenki hatékonyan tudjon dolgozni, és az egészségük se kerüljön veszélybe. Ezt a közös megegyezést akár egy „klímaetikett” a belső szabályzatba is érdemes rögzíteni, ezzel biztosítva a dolgozók egyéni preferenciáit. Az egy helyiségben tartózkodó nemek aránya is befolyásolhatja a megfelelő hőmérséklet beállítást. Kutatások szerint a nők átlagosan 1°C-kal melegebb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek a munkavégzéshez” – árulta el Antal Mihály a Gree minőségk műszaki szakértője. Hozzátette, a klimatizálás megtervezésénél az egyik fő szempont, hogy úgy helyezzük el a beltéri egységet, hogy ne közvetlenül fújjon a helyiségben tartózkodókra. Ezzel kivédhető a különböző betegségek kialakulása vagy az izmok és ízületek kihűlése, megfázása.

A minőségi levegő új dimenziója

Egy friss innováció is nagy segítség lehet a betegségek elkerülésében: a Tadiran Airow 3 TM új távlatot nyit a légminőség javításában. Ez a parányi eszköz egy új, szabadalmaztatott technológiával, elektrokémiai úton a levegőben lévő oxigén és víz molekuláiból állít elő hidrogén-peroxidot, mely köztudottan fertőtlenítő hatású. Ezáltal kiküszöbölhető a cseppfertőzéssel terjedő vírusok és baktériumok terjedése, melyekkel közvetlen munkahelyi környezetben is találkozhatunk. A már használható az oldalfali berendezésben, így a Gree és Syen berendezésekben is.

Hány fokra állítsuk a klímát?

A kinti és a benti hőmérséklet-különbség ideális esetben 5 és 8 fok között mozog. Ha nagyon szükséges -, és az egyéni komfortérzetünk alapján mégis hűvösebbre vágyunk -, akkor legfeljebb tíz fokos különbséget állítunk be! Ha mégsem sikerül megegyezni a munkatársaknak az ideális hőmérséklettel kapcsolatban, néhány kompromisszumos tippet ajánl a szakember:

  • Állapodjunk meg egy végén, mikor és mennyit üzemeljen a hűtőberendezés! Ha valaki érzékeny a klímára, időzítse a hűtés idejére az ebéd- vagy kávészünetet!
  • A munkaállomásokat úgy érdemes kialakítani, hogy a légáramlat ne fújjon rá senkire!
  • Érdemes még a munkakezdés előtt lehűteni kezdeni a helyiséget, hogy ne intenzív hűtéssel kelljen a napot.
  • Aki túlérzékeny a klímára vagy nem bírja sokáig elviselni a hideget, vigyen magával a munkahelyére egy szálat, pulóvert vagy mellényt, hogy védje magát a hűvösebb levegő ellen!

Éjszaka is hűsöljünk?

Gyakori kérdés a nyári szezonban, hogy éjszakára is lehűtsük-e a lakást. Az alváshoz optimális hőmérsékletet a szakértők általában 18 és 20 fok között ajánlják. Kutatások szerint a túlzott hideg negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, míg a meleg kevesebb. Ezért éjszaka kiemelten fontos megfelelő hőmérsékletet beállítani. leginkább ajánlott legfeljebb 5-7 fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet, figyelembe véve, hogy éjszaka általában hűvösebb lesz odakint.

Öntanuló vezérlés a légkondicionálásában

Ideális választás lehet otthoni légkondicionálásra a 2023-as évi Greepaletta legújabb modellje, a Gree Smart R. Ez a forradalmian új fejlesztésű klímaberendezés az energiahatékonyság jegyében számos újdonságot rejt magában, ezért a pénztárcánkra is vigyázz. A mesterséges intelligencia egyesíti a Deep Q-Learning és az Expert System Theory technológiákat, amelyek lehetővé teszik a környezeti paraméterekhez való alkalmazkodást. A rendszer offline állapotban is képes interaktívan tanulni, és minél hosszabban az algoritmus öntanulási ideje alatt, annál kevesebb lesz a vezérlési stratégia. A Gree-AI technológia évente minimum 10, hosszútávon pedig akár 20-ig is csökkentheti az energiafelhasználást, továbbá maximalizálja a felhasználói komfortérzetet.

Használjuk az eszköz előre beállított időzítőjét vagy a gyakorlati “Sleep” funkcióját. Így elérhetjük, hogy ébredés előtt az optimális 20-22 fokos hőmérséklet legyen beállítva. Ha felkelés után azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk szárazabb vagy az orrunk bedugult, a következő alkalommal állítsuk át a ventilátor erősségét vagy emeljük meg a hőmérsékletet. Mivel a Smart R már alapvetően is a Gree termékpaletta egyik legcsendesebb modellje, az innováció megtestesítőjeként a klímaberendezés alap üzemi zajszintje még tovább csökkenthető. A csendes kültéri üzemmód funkciót választva a minőségi 40dB hangnyomásszinten képes üzemelni, míg a csendes beltéri üzemmódban akár 19dB hangnyomásszintet javítani. Ezáltal a még rossz alvók is pihentető éjszakákra számíthatnak, nem kell tartaniuk az apróbb zavaró klíma hanghatásoktól sem, sőt az aggódó szomszédok is örömmel nyugtázni a klímaválasztást.