Kipróbálhatják a műszaki szakmákat a pályaválasztás előtt állók

MI A PÁLYA? 2022

Műszaki pályaválasztó fesztivál

Debrecen – Győr – Szeged – Miskolc – Pécs – Budapest

Budapesten zárul a hat várost érintő műszaki pályaválasztási programsorozat

Már-már közhely, hogy több műszaki szakemberre van szüksége az országnak, éppen ezzel a céllal jött létre a „Mi a pálya?” eseménysorozat. A fesztivál kétnapos záróeseményét Budapesten tartják, hogy interaktív, élményalapú bemutatókon keresztül a fővárosban is felkeltsék a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai pályák iránt.

A pályaválasztó eseményen az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával, modern eszközökkel, látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők aműszaki és informatikai szakmák izgalmas világát. Hőkamerák, műszersimogató és számtalan kézzelfogható eszköz, valamint gyakorlati feladatok is várják a fiatalokat az élő show részeként. A cél, hogy a pályaválasztás előtt állók kézzelfogható élmények alapján dönthessenek arról, hogy mely szakterület érdekli őket a leginkább. A diákok és tanárok találkozhatnak a műszaki ágazatok kiemelkedő vállalataival és a műszaki szakembereket képző középiskolák és felsőoktatási intézmények képviselőivel is, hogy ezáltal is pontosabb képet kapjanak a különböző képzési- és munkalehetőségekről.

Az immár nyolcéves programsorozat utolsó, budapesti állomásának Budapest Pénzügyőr SE sporttelepe ad otthont november 23-án és 24-én. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a főszervező, az esemény kiemelt támogatója, egyben a legnagyobb kiállító a helyszínen az E.ON Hungária Csoport. A szervezők összességében közel tízezer fiatalt várnak az idei évben.

Kiváló szakemberekkel szeretnénk együtt dolgozni a jövőben is, ezért már a fiatalok képzésénél jelen vagyunk. Bízunk abban, hogy a rendezvényen sorakozó interaktív bemutatók felkeltik a pályaválasztás előtt álló diákok érdeklődését a műszaki szakterület iránt, és megfelelő mennyiségű információt tudnak magukba szívni az itt bemutatott szakmákról. Szeretettel várjuk az érdeklődő jelentkezőket az E.ON képzéseire is, melyek az elméleti oktatáson túl modern eszközökkel és tanműhelyekkel biztosítják a valós, naprakész szakmai követelményeknek megfelelő tudást” – mondta Varga Ivett, az E.ON Hungária Csoport szóvivője a rendezvényen.

A munkaerőpiacon évek óta nagy a kereslet a műszaki szakemberek iránt, és a trendek alapján tartósan számolhatunk ezzel az igénnyel. A szakember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés. Így például Magyarország 200 ezer kilométernyi villamosenergia-elosztóhálózatának folyamatos üzemeltetése és fejlesztése hatalmas szakmai feladatot jelent a hálózati társaságoknak. A műszaki szakmák széles körű felkészültséget és ismereteket igényelnek, évente sok száz új villanyszerelőre és a legmodernebb, fenntartható műszaki eszközöket és metódusokat ismerő szakemberre van szükség országosan, ráadásul az építőiparban is rohamosan nő az igény a villamosmérnökökre.

A Mi a pálya? műszaki pályaválasztási fesztivál utolsó állomása Budapest, ahol a kétnapos záróesemény valamint a standok november 23-24-én egész nap látogathatók. A részvétel minden helyszínen ingyenes, de regisztrációhoz kötött.