Kilenc érv a sokszínű munkahely mellett

A legnagyobb cégek írják alá a Sokszínűségi Kartát

Múlt csütörtökön közel félszáz nagy – és közepes vállalat írta alá a Sokszínűségi Kartát, vagyis kötelezi el magát amellett, hogy különböző hátterű, nemű, etnikumú, korú vagy egészségi állapotú munkatársakat alkalmaz. Az uniós kezdeményezésű prominens listára az Erste Bankon, a PwC-n, a Shell Magyarországon, a Magyar Telekomon, a Molon vagy a MÁV -on kívül számos más cég is felkerült. A sokszínűség kultúrája nemcsak jól hangzó szöveg: számtalan módon előnyt jelent a vállalatoknak, hozzájárul a szervezet hatékonyságához és versenyképességéhez. Az idén a 25 éves évfordulóját ünneplő Hungarian Business Leaders Forum összeszedte, hogyan.

  1. Jobban teljesít pénzügyileg. A legelismertebb nemzetközi tanácsadó cég, a McKinsey egy nemzetközi kutatása szerint azon cégek esetében, amelyeknél a nemek aránya egyenlő, 15 százalékkal nő az esélye annak, hogy a cég jobban teljesít pénzügyileg. Ahol etnikailag sokszínű a szervezet, ott ez az arány 35 %.

  2. Nagyobb innováció. Egy több száz, legalább évi 500 millió dollár bevételű globális vállalatot vizsgáló Forbes felmérés szerint a cégek 85 százaléka egyetértett vagy erősen egyetértett azzal, hogy a sokszínűség kedvez az innovációnak. A különféle nemi, fajú, vallási vagy korosztályi összetételű munkaerő nagyobb kreatív potenciállal rendelkezik, mint a homogén csapat.

  3. Nő a munkavállalói elégedettség. A sokszínűség a munkavállalók elégedettségét is növeli: csökkenti a csoportok közötti konfliktusokat, javítja az együttműködést és a cég iránti lojalitást.

  4. Az Y és Z generációk biztos elérése és megtartása. A fiatalabb generációk nagyon pontos értékek mentén vásárolnak és ezek mentén választanak munkahelyet is. Motiválni őket nem elsősorban pénzzel, hanem többek között a vállalat társadalmi ügyek iránti elkötelezettségével lehet.

  5. Több munkavállaló közül válogathatnak.  Egy 2012-es kutatás azt állapította meg, hogy az európai cégek 40 százalékának azért vannak betöltetlen munkahelyei, mert nem találnak megfelelő készségekkel rendelkező munkaerőt. A sokszínűséget szem alatt tartó vállalatok számára olyan értékes munkavállalók is elérhetővé válnak, akiket sok cég figyelmen kívük hagy.

  6. A sokszínűség a cégeket a sokszínű fogyasztói csoportok felé terelheti. Ebből a szempontból fontos, hogy például az Egyesült Királyságban a vásárlásokról szóló döntések 80 százalékát nők hozzák meg, az azonos nemű párokból álló háztartásoknak pedig átlagosan 80 százalékkal több a bevételük az átlagnál.

  7. Javul a szervezeti döntéshozatal. A sokszínűség elősegíti az innovációt, hiszen többféle problémamegoldási hozzállás, több ötlet és több perspektíva jelenhet meg, amelyek több szempontot hoznak be a a döntéshozatalba.

  8. Javul a cég imázsa. A társadalmi felelősség felvállalása egyre fontosabb, ráadásul egyre több ország vezet be vonatkozó szabályokat illetve egyre több cég köteleződik el az éves CSR jelentés elkészítése mellett.

  9. A nők szívesebben választják munkahelyül. Ha a munkaadó figyel a munka-magánélet egyensúlyára és rugalmasan áll az otthoni munkavégzéshez, akkor a munkavállalók elégedettebbek lesznek, a tehetségek pedig szívesebben maradnak az adott munkahelyen – ezt mutatta ki a HBLF Sokszínűségi Elemzése.

 

A Sokszínűségi Karta aláírói:


Aon Magyarország

Avis Budget Group BSC Kft.

BFH Európa Kft.

BlackRock

BP BSC Kft.

British Council

Civil Support Közhasznú Nonprofit Kft.

Coaching Team

Concorde Értékpapír Zrt.

Cseriti Szociális Szövetkezet

Dr.Pendl&Dr.Piswanger International Vezetői Tanácsadó Kft.

Eaton EMEA Business Service Center // Eaton Enterprises (HUngary) Kft.

E.ON Hungária Zrt.

Egis Gyógyszergyár Zrt.

Ericsson Magyarország Kft.

Erste Bank Hungary Zrt.

Hill International Kft

IBM Magyarországi Kft.

iData Kft.

Krauthammer Partners Magyarország Kft .

Legrand Zrt.

Lexmark International Technology Hungária Kft.

Magyar Értékmentők Közössége Civil Társaság

MAVÍR

Magyar Telekom Nyrt.

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság

McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

MICHELIN Hungária Abroncsgyártó Kft.

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Next-Consulting Kft

Pannon Kincstár Kft.

PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.

Provident Pénzügyi Zrt.

Robert Bosch Kft.

Robert Bosch Elektronika Kft.

Robert Bosch Automotive Steering Kft.

Robert Bosch Starter Motors and Generators Kft.

Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.

Schneider Electric Zrt.

Shell Hungary Zrt.