Ki a legjobb? Szavazz az UPBEAT új tehetségeire

Két magyar művész is szerepel a kiválasztott 10 előadó között, akik megkaphatják az UPBEAT Platform Best New Talent Díját szeptemberben. Az európai showcase fesztiválokat összefogó UPBEAT a fősodortól eltérő, saját nyelven előadó és saját kulturális gyökerekből táplálkozó előadókat támogatja. A lista persze így is tág, a katalán jazztől az észt folk popig sokféle zene szerepel a legjobb 10 között, melyeket egy szakmai zsűri választott ki közel 100 produkció közül. Magyarországot Дeva és az Erdőfű Zenekar képviseli az európai feltörekvő világzenei tehetségek csapatában.Szavazz és nyerj!

A közönség dönti el, ki veheti át a kivételes megjelenési lehetőségekkel járó UPBEAT ‘Best New Talent’ díjat szeptemberben. Megéri részt venni a szavazásban is, hiszen amellett, hogy nemzetközi fórumon szerezhetünk érvényt a magyar zenének, a szavazók jegyeket nyerhetnek az UPBEAT közösség egyik legizgalmasabb fesztiváljára, a 2024-es Tallinn Music Week-re. Szavazz most!

Ilyen nincs még egy

Az UPBEAT a diverzitást és egyedi európai értékeket képviseli az uniformizálódó zeneiparban, ezért is olyan színes a mezőny: szlovák roma és nápolyi vokális hagyományok, de katalán jazz és észt citera alapú popzene is szerepelnek a díj várományosai között. A zenekarokat mentorálással, fellépési és szakmai lehetőségekkel támogatja az UPBEAT. A nyertes a népszerű Blogothèque videó sorozatában, a Take Away Show-ban szerepelhet, és felléphet a szkopjei PIN Showcase és Konferencián, támogatást kapva így nemzetközi karrierjének beindításához.

Mindenki nyer
 
Az UPBEAT egy friss kezdeményezés: a magyar Hangvető zenei cég felismerte, hogy nemzetközi összefogás és intézményes keretek kellenek az európai értékek megőrzéséhez, a zeneiparon belül is. Az UPBEAT a Hangvető vezetésével az első olyan Kreatív Európa által támogatott platform projekt, amit magyar cég koordinál. A platform projekt küldetése, hogy a világzenei piac feltörekvő tehetségeit támogassa, és új lendületet vigyen a showcase fesztiválok világába. A 2022. augusztusában indult projektben 14 európai fesztivál vesz részt, köztük a legnagyobb showcase-ek, mint a Tallinn Music Week, a Budapest Ritmo, vagy a WOMEX.
 
A szakmai hálózat többek között showcase fesztiválokon és a Best New Talent díjon keresztül támogatja azokat a zenészeket, akik különböző módon, de saját zenei örökségükből indulnak ki és hozzák azt közelebb a mai közönséghez. A platform célja a kulturális sokszínűség és új tehetségek támogatása szakmai módszerekkel, de az uralkodó trendeket ellensúlyozva, egy fenntarthatóbb irányba terelve a zeneipart. Az UPBEAT platform a magyar Hangvető irányításával indult útjára a Kreatív Európa társfinanszírozásában, 2 millió eurós támogatással. Tagjai között található a WOMEX, a világzene legnagyobb expója, a Budapest Ritmo és a Tallinn Music Week is.

 
Kik választották ki a 10 jelöltet?
 

A legjobb szövetségesek, akiket egy feltörekvő művész kívánhat: a zsűritagok több évtizedes zeneipari tapasztalattal bírnak, a zenészek és a szakmabeliek által is elismert szakemberek. Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója és etnomuzikológus, több fesztivál, projekt és műsor összeállítója, a Music Hungary Szövetség elnöke. Araceli Tzigane (ES)  a kétezres évek óta képviseli a világzenét a Mapamundi Música ügynökségen, a Transglobal World Music Chart és a European Folk Network-ön keresztül. Chris Eckman (US) maga is zenész és az elismert Glitterbeat Records alapítója és vezetője, olyan művészek kiadása fűződik a nevéhez, mint a Tamikrest és Aziza Brahim.
 

A jelöltek
 
Дeva (Deva) – Magyarország
Duo Ruut – Észtország
Erdőfű Zenekar – Magyarország 
Júlia Kozáková – Szlovákia
Lenhart Tapes – Szerbia
Magalí Sare, Manel Fortià – Spanyolország – Katalónia
Perija – Észak-Macedónia
Suonno D’Ajere – Olaszország
Wernyhora – Lengyelország
Zarina Prvasevda – Észak-Macedónia
 
 
A szavazásról és a jelöltekről minden információ elérhető a honlapon: Upbeatawards.eu