Kéthavi kaució a minimum az albérleteknélRagaszkodnak az egyéves szerződéshez a lakástulajdonosok2022 elejére eljutott arra a szintre az albérletpiac, hogy gyakorlatilag lehetetlen egyhavi kaucióval kivenni egy lakást Budapesten. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ennek oka leginkább az, hogy mivel albérletek ára az ingatlanárakhoz képest még mindig kedvező, a tulajdonosok a letéttel szeretnék bebiztosítani magukat. A szakértő azt is hozzátette, a főbérlők általában ragaszkodnak a legalább egy évre szóló határozott idejű szerződéshez is.

Két év elteltével még mindig nem tértek vissza az albérletárak a koronavírus járvány előtti szintre, ráadásul jóval több bérlemény is van jelenleg a piacon az elmúlt évekhez viszonyítva, a kínálat túlnőtte a keresletet.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy értékelt, rendkívül jó áron lehet kifogni albérleteket a fővárosban, emiatt egyébként sokan halogatják is az ingatlanvásárlást.

A szakértő elmondta, visszatért a régi megoldás, miszerint sokan akár szobákat is kiadnak és közösséget vállalnak idegenekkel is a saját lakásukban, hogy pénzt csináljanak abból, amijük van.

Mint fogalmazott, a tulajdonosok a változó körülmények miatt a nagyobb összegű kaucióval próbálják bebiztosítani, hogy hosszútávon maradjon a bérlő és ne veszítsék el a havi fix passzív jövedelmüket egyetlen hónapra sem.

„Az egyhavi kaució már a múlté, tulajdonképpen lehetetlen ilyen konstrukcióval albérletet találni. Ugyan a bérlő visszakapja a letétet, ha elköltözik, de nagyobb pénz van a tulajdonosnál, a festési, javítási költségeket indokolt esetben a szerződés alapján ebből átháríthatja a bérlőre, akinek így nagyobb kockázattal járhat a váltás” – mutatott rá Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az is egyértelműen megfigyelhető trend, hogy a tulajdonosi réteg legalább egy évre szóló határozott szerződést szeretne, elvétve találni már csak olyan bérleményt, amit 6-9 hónapra is ki lehet venni.

„A főbérlők ragaszkodnak az egy évhez, aminek lélektani okai vannak. Szerződésben szeretné mindenki kötelezni az albérlőjét, hogy adott ideig fizesse a bérleti díjat, mert nem akarnak a pótlással foglalkozni később” – magyarázta.

Gadanecz Zoltán végezetül elmondta, jelenleg a hosszútávon kiadott ingatlanok nem hoznak fényes hozamot. Átlagban egy kétszobás budapesti társasházi lakásért 40 millió forint körüli összeget kell fizetni, miközben 140-150 ezer forint fölött aligha lehet kiadni, megtérülése tehát igen lassú.