A Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a MIDPOINT-tal mutatja be  első, punk nagyjátékfilm tervét Fabricius Gábor

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Fabricius Gábor „Szex, Drót, Rock ’n Roll” munkacímű, bemutatkozó nagyjátékfilm-tervét beválogatták a MIDPOINT Feature Launch programba, adta hírül ma a MIDPOINT Center.

http://www.midpoint-center.eu/news/75-midpoint-feature-launch-2018-project-selection-announced

A program során Fabricius rendezőként és forgatókönyvíróként vesz részt nagyjátékfilmjének fejlesztésében, nemzetközi szakembergárdával közösen dolgozik majd a kora 80-as évek punk zenei szcénájában játszódó személyiség drámáján.

A MIDPOINT Feature Launch mindössze 9 projektet választott ki a nagy presztízsű workshop-sorozatra közel száz jelentkező közül. Az egy éves munkafolyamat alatt az alkotók négy alkalommal személyesen találkoznak, a köztes időszakokban pedig online konzultációra kapnak lehetőséget. 2018 első felében (január 20-26 és április 27. – május 3. között) tartott két workshop során a filmterv fejlesztés mellett a projektek finanszírozási és korprodukciós lehetőségeire koncentrálnak.

A Midpoint Center partnerei nagy múltú fesztiválok, így januárban a Trieszti Filmfesztivál, júliusban az A-kategóriás Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál látja vendégül a programot és résztvevőit. A fejlesztés végén Fabricius majd a Karolvy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál döntéshozói (rendezők, producerek, sales agentek) előtt mutatja be majd a projektjét. A szakmai program így a megvalósulás korai szakaszában biztosít nemzetközi figyelmet egy új magyar projektnek, és előremozdíthatja a koprodukciós partnerek bevonását is.

A programról:

A MIDPOINT program 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy a forgatókönyv fejlesztés során a kreatív csapatmunkát erősítse író, rendező és producer között. Egyik társ-alapítója Martin Daniel, aki a napokban a Filmalap Fast Forward képzés keretein belül oktatja a magyar fiatal forgatókönyvírókat. A workshopot korábban olyan szakemberek vezették, mint Naomi Foner, Oscar jelölt és Golden Globe nyertes író New Yorkból, akinek a filmjét többek között a Sundancen mutatták be, Erik Jendersen aki Robert Redforddal közösen jegyez több filmet, Gazdag Gyula filmrendező, vagy Tereza Polachová, az HBO Europe producere. A Midpoint korábbi résztvevői az egy éves képzés után a legnagyobb fesztiválokon értek el sikereket filmjeikkel, úgy mint a Cannes IFF, a Berlinale, vagy épp a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál. Olyan projektek szerepeltek náluk többek között, mint György Kristóf Cannesban debütáló nagyjátékfilmje, az OUT, vagy Iveta Grofova Berlinale díjas Little Harbour című játékfilmje.

 

Fabricius Gábor – filmrendező, író, médiadesigner

A londoni Central Saint Martins College of Art and Design MA-diplomása, tanára volt többek között Mike Figgis. Diplomája megszerzése után Ridley Scott-nak dolgozott, Scott Free Producitons produkciós irodában dolgozott gyakornokként. 

Korai éveiben zenével foglalkozott, majd miután a kétezres évek elején megnyerte a kreatívok Oscarját, a Cannes Golden Media Liont, a filmkészítés és az írás felé fordult. 

2009-ben jelent meg novelláskötete, a Puha neon fejlövés, amely a magyar és kelet-európai újkapitalizmusról harminchárom novellát és karcolatot tartalmaz. 

2010 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanára, ahol konceptualizálást, médiadesignt és vizuális kommunikációt tanít MA-hallgatóknak. 

2010-től rövidfilmjeivel rendszeresen szerepel nemzetközi filmfesztiválokon. 2014-ben a Sintér című rövidfilmje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) mutatkozott be, majd az európai premierje a németországi Regensburgi Filmhéten volt, de vetítették a filmet többek között a Vilnius Film Festivalon, Corkban, Írországban, Prágában, Londonban, Lengyelországban. 

2015-ben Fabricius a Sintér rendezéséért Huszárik Zoltán-díjat kapott. 

2016-ban az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg első regénye, a Más bolygó, melyet  a kiadó nevezett az Aegon Irodalmi-díjra és amely hónapokig vezette az Alexandra toplistát.

2016-ban Dialogue címmel Erdély Mátyással rövidfilmet készített a menekülthelyzetről, egy kelet-német és egy nigériai család szürreális találkozásán keresztül.

A film elnyerte a FICC (Fédération Internationale des Ciné-Clubs) zsűri Special Mention-díját 2017 márciusában. Indoklásuk szerint az álomszekvencia “gondolkodásra késztet a múlt és a jelen párhuzamairól, és emlékeztet arra, hogy a történelem rossz irányban ismétli önmagát.” A filmet azóta Zürichben, Luxemburgban is vetítették, de meghívásokat kapott többek között Bostonba és Mumbaiba is.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gabor_Fabricius

 

http://www.imdb.com/name/nm2813891/?ref_=tt_ov_dr

 

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .