Kanadában terjeszkedik az okosotthonokat fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt.

    Kanadában terjeszkedik az okosotthon-rendszereket fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt. – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

    Három torontói toronyház mintalakásában tették elérhetővé a közelmúltban a vállalat innovatív megoldásait, azt remélve, hogy 2024 végéig több mint ezer torontói lakásban használják majd rendszerüket az otthonok okoseszközeinek irányítására, a társasházi funkciók és szolgáltatások vezérlésére.


    A rendszerrel a felhasználók a víz- és áramfogyasztás mérése, az árnyékolás, a világítás, az audioeszközök, a nyílászárók, a hűtés vagy a fűtés vezérlése, illetve automatizálása mellett szabályozhatják a lépcsőház hűtését, fűtését, kezelhetik a kaputelefont, a garázskaput, de akár időpontot is foglalhatnak a társasházban működő szolgáltatókhoz, elérhetnek közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is.


    A közlemény idézte Szarvas Pétert, a Chameleon Smart Home Zrt. alapító-vezérigazgatóját, aki elmondta: az okosotthonok piaca globálisan várhatóan 115,7 milliárd amerikai dolláros árbevételt termel 2022-ben, ebből a 38 milliós népességű Kanada részesedése mintegy 2,5 milliárd dollár.


    A 2017-ben alapított Chameleon Smart Home Zrt. által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és csaknem ötszáz családi házban használják Magyarországon, a cég megoldásai már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetők.


    Kiemelték, a kanadai piacra történő belépésnek is köszönhetően a Chameleon tavalyi 250 millió forintos árbevétele az idén duplájára bővülhet, míg 2023-ban a tervek szerint 1,37 milliárd, 2024-ben 2,88 milliárd forintra nő. Ehhez hozzájárul majd a Chameleon ázsiai piacokon tervezett megjelenése is: 2023-ban Szingapúrban és Malajziában adnak át új bemutató lakásokat.


    A Chameleon 2019 óta 1,015 milliárd forint értékben jutott forrásokhoz, elsősorban az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től. Az idén 40 millió forint támogatást nyertek el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénzügyminisztérium közös pályázatán, a magyarországi középvállalatok tőzsdei megjelenését segítő Mentor Programban, a tervek szerint 2022 végéig vezetik be a céget a BÉT Xtend piacára.