Jót tenni mindig jó, a karácsonyi időszak pedig tökéletes alkalom arra, hogy belekezdj

Valami jót cselekednél az ünnepek alatt, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Akár egyénileg, akár másokkal együtt szeretnél jót tenni, a Hősök Tere Kezdeményezés összegyűjtött néhány tippet, amivel szebbé teheted mások számára az ünnepi időszakot.
A jócselekedetnek rengeteg formája lehet: az apró figyelmességtől kezdve a másokért való kiállásig. A lényeg, hogy ne csak gondolj rá, hanem tedd is meg! Hidd el, minden apró tett számít, amit másokért teszel. Íme, néhány tipp, amivel az ünnepek hétköznapi hősei lehetünk:
Apró ajándék idegeneknek: Készíts karácsonyi üdvözlőlapot, mézeskalácsot vagy aprósütit és add oda a buszsofőrnek, ellenőrnek, pénztárosnak, takarítónőnek, utcaseprőnek, stb. Gyakran észre sem vesszük őket, pedig biztosan jól esik nekik is a dicséret és a figyelmesség.
Karácsonyi teázás: Szervezz a társasházban, lakóközösségben vagy munkahelyeden karácsonyi teadélutánt. Beszélgess az emberekkel, kérdezd meg tőlük, hogy vannak. Lehet, hogy régóta nem tette ezt meg senki.
Apró figyelmesség: Ha ismersz olyat a környezetedben, aki egyedül tölti az ünnepeket, karácsony előtt látogasd meg és vigyél neki egy kis ajándékot.
Forró ital, tea: Sokan töltik az ünnepeket az utcán. Segíts nekik forró teával, meleg élelemmel, egy apró ajándékkal, egy csomag mézeskaláccsal, takarókkal, stb.
Csatlakozz egy segítő szervezethez: Rengeteg jó ügy van és rengeteg szervezet, akik nap mint nap dolgoznak ezekért az ügyekért. Barátaiddal, kollégáiddal kezdjetek gyűjtésbe egy szervezet javára vagy csatlakozzatok egy meglévő kezdeményezéshez, karácsonyi kampányhoz!
Ajándékvásárlás helyett: A családoddal, barátaiddal dönthettek úgy, hogy ajándékok vásárlása helyett az erre szánt összeget egy vagy több jó ügyért dolgozó szervezetnek adományozzátok. A jótett biztosan szép ajándék mindannyiótok számára!
Ha mégis ajándékot veszel…: Sok olyan terméket találsz ma már, amiknek a megvásárlásával jó ügyeket is támogatsz. Ha mindenképpen szeretnél ajándékot venni, keresd ezeket a termékeket!
Ha nincs időd, de szeretnél segíteni: A non-profit szervezetek számára az egyik leghasznosabb segítség a pénzbeli támogatás. Hidd el, bármekkora összeg számít, hiszen sok kicsi sokra megy. Ha egy forralt bor árát tudod rászánni, azzal is segítesz! Ha lehetőséged van, legyél rendszeres támogató. Ez a fajta támogatás segíti legjobban a fenntartható működést! Már havi 1-2 kávé árával is jobbá teheted a világot!

„Általában segítőkésznek tartjuk magunkat, de valójában sokkal többször gondolunk a jótettekre, mint ahányszor cselekszünk is. A karácsonyt a szeretet ünnepének tartjuk: nem is kell jobb alkalom arra, hogy elkezdjünk tenni másokért. Mindegy, hogy egy apró gesztus vagy nagyobb segítség: az a fontos, hogy tegyünk önzetlenül egy másik emberért! Tegyük meg az első jótettet, a többi már könnyebb lesz, természetesebben jön majd. Mi az összefogásban hiszünk, azt keressük, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt. Támogass minket vagy támogass egy másik jó ügyet! A lényeg, hogy ha van rá lehetőséged, tegyél! Ezzel minket is közelebb viszel ahhoz, hogy megvalósítsuk a küldetésünket” – nyilatkozta Horváth Judit, a Hősök Tere Kezdeményezés fundraising munkatársa.
A Hősök Tere kezdeményezés azért dolgozik, hogy minél többen merjünk tenni és kiállni egymásért. Hogy a cselekvő együttérzés természetes legyen. Hiszen mindannyiunknak jó érzés, ha tudjuk, hogy számíthatunk egymásra. Nézd meg a Hősök Tere Kezdeményezés honlapján, hogyan támogathatod a munkájukat és hogyan válhatsz te is a hétköznapok hősévé. Ha pedig van egy jótettről szóló történeted, oszd meg másokkal Facebook-on vagy Instagramon, és használd a #hetkoznapihosok és a #merjtenni hashtageket!

Jócselekedetekben gazdag, békés, boldog ünnepeket kívánunk!