Januártól újra Mozinet Filmnapok

Kárpáti György Mór filmjével indul a fesztivál

Náhány napja ért véget a XI. Mozinet Filmnapok, 60 néző feletti vetítésenkénti átlagot hozva, ami a pandémia utáni art mozik kihasználtságához képest különösen jó eredménynek számít. Az új koncepció mind a mozik, mind a közönség tetszését elnyerte, a havi egyszeri vetítések rendszere ezért 2023-ban is megmarad. 

Januártól áprilisig újabb négy film premier előtti vetítéseire és az ezekhez kapcsolódó kísérőprogramokra, beszélgetésekre várja a Mozinet a partnermozikban a nézőket. Ezúttal a budapesti Puskin mellett láthatók lesznek a film a debreceni és a pécsi Apollóban, a kecskeméti Otthon moziban, a szegedi Belvárosi moziban, a székesfehérvári Barátság moziban, a szentendrei P’Art moziban, a szolnoki Tisza moziban, a szombathelyi és a veszprémi Agorában –, akár hónapokkal az országos mozibemutató előtt.

Kárpáti György Mór generációjának egyik legsikeresebb rendezője. Erdő című kisfilmje a Berlinale programjában szerepelt, a Provincia Cannes-ban debütált, első nagyjátékfilmje, a Guerilla pedig Göteborgban. A Mozinet Filmnapok programját január elején nyitó, nemrégiben Tallinnból díjjal távozó Jövő nyár a második nagyjátékfilmje, amelynek témája, és az elkészítés módja is bepillantást enged a fiatalok gondolkodásába. Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük.