Itt a recept, hogy hogyan csinálj vadállatot egy szelíd Land Cruiserből

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Patriot Campers Megatourer 6×6

Egy ausztrál offroad-specialista olyan terepjárót épített, amely nem ismer akadályokat – és ez a legkevésbé sem túlzás. A hatkerékhajtású szörny alapjául mi más, mint egy Toyota Land Cruiser 79 szolgált.

A Patriot Campers Ausztrália legfiatalabb és legjobb utánfutó-építő vállalkozása. A cég mindössze négyéves fennállása alatt díjak és elégedett ügyfelek tömegét tudhatta magáénak. Legutóbbi aranyérmük után úgy gondolták, ideje építeni egy olyan impozáns vontató járművet, amely méltó a vállalkozás offroad utánfutóihoz – no meg ahhoz a meglehetősen radikális stílusú televíziós műsorhoz, amelyet időközben a lelkes és tehetséges csapat köré kerítettek.

Az első lépés a megfelelő donor kiválasztása volt. Mivel a Patriot Camper már korábban is épített olyan túra-terepjárókat, amelyekkel holdbéli tájakon is tökéletes biztonsággal közlekedhetünk, tudták, mihez nyúljanak: a Toyota Land Cruiser 79 (az FJ70 pickup kivitele) minden szempontból tökéletesnek tűnt. Az ausztrál piacon a mai napig árult, szimpla és duplafülkés platós, valamint kombi és „csapatszállító” kivitelben választható modellt egy 4.5 literes, V8-as turbódízel erőforrás hajtja; teljesítménye gyári állapotában 205 LE, maximális forgatónyomatéka lenyűgöző 430 Nm már 1200/perctől! Ez kiindulási alapnak pont jó volt: nagyobb turbót akasztottak rá, a kipufogót pedig függőlegesen vezették el a fülke mögött, akár a nyerges vontatóknál.

A rendelkezésre álló erővel ezek után nem volt baja az alkotóknak, annál inkább annak átvitelével: mivel a két hajtott tengelyt kevésnek tartották, hátra beépítettek egy plusz harmadik – hajtott – tengelyt is. És ha már hozzányúltak, mindhárom tengelyt portálhídra emelték, és légrugókkal támasztották meg. A hasmagasság három fokozatban állítható: 10, 15 vagy 20 centiméterrel haladja meg a gyári értéket. Mivel maguk a kerekek sem aprók, no meg az átépítés jelentős pluszterheléssel járt (bár a hátsó váznyúlvány beépítése mindössze 345 kilogramm többletet eredményezett), minden keréken őrült méretű 360 milliméteres féktárcsa és hatdugattyús nyereg gondoskodik a lassításról.

Hat kerék persze ötven százalékkal nagyobb esélyt jelent a defektre is, ezért a teljesen átépített platón két teljes méretű pótkereket találunk (bár nem lehet nagy móka megemelni őket). Az előttük lévő doboz egy 60 literes hűtőszekrény (ne feledjük, a Megatourer Ausztráliában hivatott kalandozni), amelynek áramellátásáról a tetejére szerelt napelemek gondoskodnak. Oldalra kihúzható tárolórekeszek teszik teljessé a plató praktikumát.

Elöl csörlőt, kiegészítő – rettenetes fényerejű – Ledes fényszórókat és vontatási pontokat találunk, hátul pedig egy másik csörlő, a plató alól kihúzható tálca, a hátsó terepszög háromszögében pont megbúvó tárolórekeszek, valamint egy 70 literes víztartály kapott helyet.

A Megatourer igazi puritán kilométerfaló, igaz? Korántsem! Utasterét sárga cérnával varrott fekete bőr/nyersbőr kombó borítja, elöl kagylóüléseket találunk, és természetesen többmonitoros infotainment rendszer is bekerült az újjászületett Land Cruiserbe.

Az átalakított Toyotáról és terepképességeiről videó is készült, mely az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=zAfgIKi5f18

Fotók: http://www.patriotcampers.com.au

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .