Ismerd meg a 150 éves magyar statisztikát!

Nyílt napok a KSH-ban – 2017. szeptember 16-17.

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek elődje 1867-ben, az osztrák–magyar kiegyezés évében alakult. Szeptember 16-án és 17-én a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan idén is várják mindazokat, akik a hivatal történetével, a csaknem 120 éves műemléképülettel, illetve a statisztika jelenkori feladataival alaposabban is szeretnének megismerkedni.

A Központi Statisztikai Hivatal nyílt napjaira szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor, és a rendezvény idén is a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat programjai közé illeszkedik. A már hagyományosnak tekinthető épületsétán túl a KSH munkatársai az idei évben statisztikai ismeretterjesztő előadásokkal is várják az érdeklődőket.

A nem szakavatott közönség számára is könnyen befogadható, rövid előadásokon szó lesz többek között a fogyasztói árak kalkulálásának módszertanáról, a sokszínű és izgalmas agrárstatisztikáról, külkereskedelem- és beruházás-statisztikai témákról, a statisztikatörténet iránt érdeklődőket pedig a hivatalalapító Keleti Károly életét és munkásságát bemutató előadás várja.

Az előadások témái és időpontjai:

Szombat:

  • 10:30 – Falvaink statisztikája a falu szemével, avagy az adatok mögött álló valóság

  • 11:30 – Inflációs kaleidoszkóp

  • 12:30 – Széna vagy szalma, bemutatkozik a sokszínű agrárstatisztika

  • 13:30 – Idő a mérlegen

Vasárnap:

  • 10:30 – A beruházás-statisztika szépségei és rejtelmei

  • 11:30 – Szemelvények a kulturális statisztika történetéből

  • 12:30 – Keleti Károly: vadász, párbajhős és statisztikus

  • 13:30 – Világpiaci árak – külkereskedelmi árindexek

A KSH épületét bemutató első séta 9:00-kor indul, az utolsó túrára 14:00-kor kerül sor, 13:15-kor pedig angol nyelvű vezetést is tartunk. A séta időtartama kb. egy óra, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. Ugyancsak szükséges regisztrálniuk azoknak, akik a statisztikai témájú ismeretterjesztő előadásokon szeretnének részt venni.

Az épületsétán és az ismeretterjesztő előadásokon túl statisztikai érdekességek bemutatója és játéksarok várja a látogatókat, vizualizációs technikáink kipróbálásával pedig néhány percre mindenki statisztikussá válhat.

Megnyitja kapuit a mintegy 900 ezres kiadvány- és kötetállománnyal rendelkező KSH könyvtár is. A látogatók itt megismerkedhetnek a könyvtár történetével, az olvasótermekkel, a tömörraktárral, böngészhetnek régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat, valamint lehetőségük nyílik a kedvezményes beiratkozásra is.

A Központi Statisztikai Hivatal elődje 1867-ben, az osztrák–magyar kiegyezés évében, a Földmívelés-, Ipar-, és Kereskedelemügyi Minisztérium hatfős statisztikai osztályaként jött létre. Az osztály vezetésére a kor egyik legjelesebb közgazdászát, Keleti Károlyt kérték fel, aki haláláig (1892) állt a hivatal élén.

A Központi Statisztikai Hivatal Keleti Károly (hajdan Oszlop) utcai épületébe a hivatal csupán a megalakulása után harminc évvel költözhetett be. A historizáló stílusú székház megépítésére Czigler Győző 1896-ban, a milleniumi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kapott felkérést. A hivatal munkatársai két évvel később, 1898-ban kezdhették meg a munkát a statisztikai palotában, amely a folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően ma is a régi pompájában várja a látogatókat.

Regisztráció:

http://www.ksh.hu/kerdoivek/nyiltnap2017/nyiltnap.html