Interjúk az első influenszerekkel 

Megjelent A magyar televíziózás legendái
– Interjúk az első influenszerekkel című interjúkötet!Radnai Péter a magyar televíziózás történetének húsz ikonikus alakjával készített interjút, melyet az Athenaeum Kiadó most egyetlen kötetbe fűzve jelentet meg!
– sajtóanyag –

Ki ne emlékezne Vitray Tamás legendássá vált tonettszékére a beszélgetős műsoraiból, vagy Rózsa György pohár vizére a Kapcsoltamból? Egri János „villamosszékére” az Elmebajnokságból, Dévényi Tibor pontos labdáira a Három kívánságból, Vágó István kiscetlijeire a Van benne valamiből vagy Juhász Elődre és a Zenebutik élő adásainak varázsára? És a bemondókra, a ma már eltűnt szakmára, amelyet Endrei Judit, Kertész Zsuzsa és Kovács P. József képviselt mindennap a képernyőn? Tőlük akartuk ellesni a divatot, utánozni a frizurát és a beszédfordulatokat. Ők voltak a mai influenszerek előképei, hiszen egy egész ország ízlését, véleményét és gondolkodásmódját befolyásolták a magyar televíziózás aranykorában.

Radnai Péter televíziós újságíró húsz meghatározó tévéssel készített interjút a Spektrum televíziós csatorna számára, majd e kötetben ezeket gyűjtötte csokorba. A beszélgetések felelevenítik a „királyi” tévé hőskorát, azt az időszakot, amikor az esti műsorok adták a másnapi társalgások fő témáit. Az interjúkat olvasva kirajzolódik a Kádár-korszak utolsó két évtizede, a rendszerváltás és az azt követő zűrzavaros időszak, a hazai televíziózás története, hullámvölgyei és -hegyei, legemlékezetesebb műsorai és pillanatai.

Radnai Péter a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete, nemzetközi újságíró szakán végzett, majd a Magyar Televízió moszkvai tudósítójaként dolgozott. Később az RTL Klub és a TV2 munkatársaként tevékenykedett, majd évekig a Playboy főszerkesztője volt. Jelenleg az AMC International Central & Northern Europe művészeti vezetője.

A könyvben szereplő interjúalanyok
Bánó András, Benda László, Dévényi Tibor, Egri János, Endrei Judit, Fehér Anna, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Horvát János, Juhász Előd, Kaplár F. József, Kertész Zsuzsa, Kondor Katalin, Kovács P. József, Rózsa György, Szinetár Miklós, Vágó István, Vass István Zoltán, Vitray Tamás

Radnai Péter így nyilatkozott a projektről
„Az első influenszerek című sorozatban (és az abból készült könyvben, A magyar televíziózás legendái – Interjúk az első influenszerekkel) olyan riportalanyokkal beszélgetek, akik meghatározóak voltak a rendszerváltozás előtt. Azok a műsorok, amiket ők készítettek, azok amiket ők mondtak, vagy akár csak az, ahogy ők kinéztek komoly befolyással volt a nézőkre. Mindaz, ami velük kapcsolatos volt, meghatározta a közbeszédet, közízlést, vagyis azt, ami alapján az emberek véleményt alkottak a világról. Ezért lehet őket a mai szóhasználat szerint influenszereknek nevezni.”

Részletek a könyvből

Fehér Anna visszaemlékezése:
A Szomszédok című magyar televíziós sorozatban Fehér Anna játszotta Alma szerepét. A sorozatot 1987-től 1999-ig vetítették.

„Volt egy Ford autóm, és megálltam a benzinkútnál tankolni. Pár lépésre állt tőlem egy néhány évvel idősebb férfi, aki megkérdezte tőlem, hogy nem szégyellem-e magam. Ránéztem, de hát miért? Erre ő folytatta, hogy miért járok ilyen autóval, miközben a nagyszüleim nyakán élek? Tulajdonképpen vicces volt az egész, és én azt is hittem, hogy tényleg csak tréfál, hiszen biztos tudja, hogy én nem Alma vagyok, hanem Fehér Anna, színésznő.”

Gát György visszaemlékezése:
„A Família Kft. volt az első magyar szitkom. Egy kicsit fura család életét mutatta be nyolc évad alatt, 356 epizódban. Főszereplője Esztergályos Cecília volt. Gyakran ismételt mondata szállóige lett: eddig-eddig-eddig vagyok!”

…és hogy honnan jött mindez?

„Olvassuk össze a szöveget a próbán, és egyszer csak Cili azt mondja: »Eddig-eddig-eddig vagyok veletek már!« Kiborult. Mondtam az íróknak, innentől kezdve minden második oldalon ott kell legyen az »eddig-eddig-eddig vagyok«. És ha nem volt, visszaadtam a forgatókönyvet. Tök mindegy, hogy milyen sztorit adtak ide nekem.”


Egri János visszaemlékezése:
„Néhány alkalommal meghívtak a Budapesti Metropolitan Egyetemre, hogy milyen tanácsokat lehetne adni a mostani televíziós műsorvezetőknek. Azt feleltem, hogy ne haragudjatok, de semmilyen jótanácsot nem fogok tudni adni. Talán egyetlenegyet: dumáljatok kevesebbet. Engedjétek szóhoz jutni a versenyzőt. Ne akarjátok megmutatni, hogy ti mennyire felkészültek vagytok, „még azt hozzá szeretném tenni, ahhoz, amit ön elmondott”. Álljátok meg, hogy ne szóljatok egy szót se. Mondjatok csak annyit, hogy a válasz helyes.

Feledy Péter visszaemlékezése:
„Mondom Antallnak: »Az a helyzet, hogy Göncz nem akar veled közösen interjút adni.« »Nem akar?« »Nem.« Akkor már a Vadászteremben folyt a díjkiosztás utáni eszem-iszom. Azt feleli Antall: »Na, gyere.« És akkor elindultunk a Vadászterem felé… Látjuk odabent, hogy Göncz egy rajongói kör közepén áll, és megy a duma. Antall odalépett hozzá, belekarolt, és azt mondta: »Gyere, Árpád, megyünk nyilatkozni!«”

Sajtótájékoztató az egykori MTV Székházban
A magyar televíziózás legendái – Interjúk az első influenszerekkel című interjúkötet sajtótájékoztatóját az Athenaeum Kiadó a Szabadság tér 17. szám alatt lévő Tőzsdepalotában (egykori MTV székház) rendezte meg szeptember 23-án. Az épület 2009-es bezárása óta először nyitotta meg kapuit a könyvben szereplő, a magyar televíziózás történetében kiemelt jelentőségű televíziós szakemberek előtt.

Az eseményt dr. Dian Viktória, az Athenaeum Kiadó ügyvezető igazgatója nyitotta meg, s beszélt arról, miért döntött úgy az alapításának idén 180. évét ünneplő kiadó, hogy nyomtatásban is kiadja a Radnai Péter és a televíziós szakma nagyjai között lezajlott beszélgetéseket.

Majd Málnay B. Levente, az AMC Networks International – Central Europe vezérigazgatója elmondta, hogy azért adott teret, lehetőséget az AMC, illetve a Spektrum televíziós csatorna a rendkívüli projektnek, mert úgy érezték, hogy ezeknek a szakembereknek a múltja, tevékenységei, fejlesztései megérdemelnek egy ilyen tisztelgést.

A sajtótájékoztató házigazdája Szily Nóra volt, aki elsőként az interjúk készítésének folyamatáról, jelentőségéről kérdezte Radnai Pétert, majd a jelen lévő televíziós szakemberekhez fordult. A beszélgetés egy kedves emlék mentén szerveződött: a televízió épületében ugyanis két helyszín volt, ahol asztaltársaságok alakultak ki, „Ági étterme”, és a sajtótájékoztató helyszíne, az Aula. Ennek nyomán rövid időre ismét asztaltársaságok alakultak ki. Elsőként Fehér Anna, Kondor Katalin, Benda László, Feledy Péter, Gát György, Kaplár F. József mesélt a kezdetekről, a nagy változásokról, az új trendek és új műfajok kialakulásáról. Arról is szó esett, hogy a kezdeti időkben hogyan hatott a közgondolkodásra a televízió.

Ezt követően Kertész Zsuzsa, Bánó András, Gálvölgyi János, Juhász Előd, Rózsa György és Vágó István arról beszélgetett Szily Nórával, miként élték meg a televíziózás aranykorában a népszerűséget, a felelősséget, és hogy hogyan birkóztak meg azzal a sok munkával és kihívással, mely a Magyar Televízióban érte őket. A sajtótájékoztató végén Gálvölgyi János vidám, kedves pillanatokat okozott, mikor felidézte, hogyan is született a híres Juhász Előd paródiája.

Képek a sajtótájékoztatóról innen letölthetők. A képek forrását, kérjük, feltüntetni: Schumy Csaba

Pódiumbeszélgetés A magyar televíziózás legendái című könyv kapcsán a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, október 2-án 12 órától.

A beszélgetést Szily Nóra moderálja, vendégeink többek között: Radnai Péter, Bánó András, Benda László, Endrei Judit, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Juhász Előd, Rózsa György, Vágó István.

Dedikálás az eseményt megelőzően, 11 órától a Millenáris Park G épületében, a Líra Pavilonnál.

Radnai Péter és a magyar televíziózás legendái, köztük Bánó András, Benda László, Endrei Judit, Feledy Péter, Gálvölgyi János, Gát György, Juhász Előd, Rózsa György és Vágó István dedikálják a könyvet.


Megjelenés: 2022. szeptember 19.
Terjedelem: 320 oldal
Ár: 5699 Ft