Interjú Thurzó Balázzsal a mátraszentistváni Sípark síoktatójával

A technikai öltözetek piacán a Helly Hansen 1877 óta képviselteti magát korszakalkotó technológiáival. Hegyimentők, hegyen dolgozó szakemberek, sí- és vitorlásrajongók bíznak a Helly Hansen professzionális felszereléseiben, amelyekben biztonságban és kényelmesen érezhetik magukat, miközben azt tehetik, amit a legjobban szeretnek, amitől azt érezhetik, hogy igazán élnek. A Helly Hansen Thurzó Balázst, a mátraszentistváni Sípark profi síoktatóját kérdezte arról, hogy számára melyek azok a legfontosabb tényezők, amiket ő maga profiként figyelembe vesz.

 1. Mikor döntötted el, hogy ennek a sportnak szenteled az életedet, és profi síoktató szeretnél lenni? Megosztanád velünk röviden a történetedet, hogyan lettél ennek a sportnak a szerelmese?

Gyermekként a családommal szinte minden hétvégét a Chopok (Alacsony-Tátra) északi oldalán töltöttük síeléssel. Egyből beleszerettem a nagy hegyekbe, a vakítóan fehér hóba, a napsütésbe. Gimnázium után egyből el is mentem nyári munkára egy utazási irodába, és ott megtapasztalhattam, hogyan szervezik a síoktatókat a síelésekhez. Volt, aki egy-két hétre ment ki, volt, aki egy hónapra, és olyan is volt, aki egy teljes szezonra. Mivel addig én maximum 2-3 napot töltöttem havon egyszerre, eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Ez vagyok én, nekem ott a helyem a hegyen, a sípályán.

 

 1. A síoktatás nagy felelősséggel jár. Mi alapján hozol döntéseket, amikor a pályán vagy? Van egyfajta biztonsági szabály, amit követsz? Hogyan készülsz fel a veszélyre? Máshogy mérlegelsz, amikor oktatsz, és amikor magánemberként síelsz?

A sípályán szerencsére egyre kevesebb veszély érheti az embert. Köszönhető ez a kitáblázásnak, a védőpárnáknak és az egyéb biztonságtechnikai eszközöknek. Mátraszentistvánon is, ahol oktatok, mindent elkövetnek a sízők teljes biztonságáért. Mindig az volt az alapelvem, hogy mindamellett, hogy megszerettetem a tanítványokkal a síelést, azt is megtanítsam az embereknek, hogy hogyan jöjjenek le biztonságban a pályán. Az oktatás közben, ahogy haladunk a vízszintestől az „éppen hogy csúszunk” lejtőn keresztül a meredekebb pályáig, minden körülmények között felhívom a síelők figyelmét arra, hogy melyik helyzetben mire érdemes és lehet odafigyelni, hogy a legnagyobb biztonságban legyünk.

 

 1. Mi alapján választod ki a felszerelésedet egy hétre, egy hétvégére és akár egy teljes szezonra?

Egy hétvégére vagy hétre még a szüleim választották a felszerelésemet. Így miután eldöntöttem, hogy profi szinten szeretném ezt csinálni, már volt tapasztalatom a kezdetleges ruháktól az egészen minőségi ruhákig. Az nem volt kérdés, hogy csakis a legjobb felszerelés jöhet szóba. Azon kívül, hogy a felsőruházat ugyanúgy munkaeszköz, mint akár a síléc vagy a sícipő, kevesen gondolnák, hogy az aláöltözetnek is komoly szerepe van. Mivel sportolás közben intenzíven megizzad az ember, nagyon fontos, hogy jól lélegezzenek. A párának, folyadéknak könnyedén el kell tudnia távozni a ruhák alól, miközben a szelet és a hideget kívül kell, hogy tartsa. Mindeközben biztosítania kell a lehető legkönnyebb mozgást, mindamellett. De az is fontos, hogy a gyorsan változó időjáráshoz alkalmazkodni tudjon a ruha. Pl. egy verőfényes napsütést hirtelen követhet egy hóvihar. Nem mindegy, hogy mennyire tudjuk szabályozni a ruha hőmegtartó képességét, vagy esetleg a ruha tudja-e tárolni a hőt.

 

 1. A síoktatás mellett Te parasportoló is vagy, tavaly két kategóriában is nyertél a Magyar Parasí Bajnokságon. Hogyan készülsz fel, illetve készíted fel a felszerelésedet egy versenyre?

Először is nagyon nagy köszönet a Mátraszentistváni Síparknak, akik edzési lehetőséget és lezárt pályát biztosítottak, továbbá a Mátraszentistváni síiskolának, ezen belül is elsősorban Előházi Péter kollégámnak, aki többszörös magyar bajnok is volt (ép kategóriában), és aki szabadidejét áldozta a felkészülésemre, pályát tűzött, javította a hibáimat. Sajnos, munka mellett nagyon kevés lehetőség volt edzeni, szerencsére azonban nagyon jól sikerült. Remélem, az idei szezonban is sikerül elindulni, és esetleg nemzetközi mezőnyben is megmérettetni magamat.

 

 1. A „Válassz úgy, mint egy profi” kifejezés mit jelent számodra a munkában és a magánéletben?

Szerintem mindig mindenben a profizmusra kell törekedni. Nekem szerencsére a munkám a hobbim is. A profik nem véletlenül választják a legjobbat. Szükségük és igényük is van rá, mindamellett az eredményeik is jobbak lesznek. Inkább legyen egy kiváló felszerelésem, mint 3-4 silány. Sajnos nagyon gyorsan megtanultam, hogy a silány vagy olcsó felszerelésnek nagy ára van. Amit nem a boltban fogunk kifizetni, hanem a pályán!

 

 1. Mely felszerelések a legfontosabbak számodra, illetve melyek azok, amelyek a legjobban hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelően tudd végezni a munkádat?

Nagyon fontos a jó sífelszerelés, az eszközök. Itt gondolok a lécre és a cipőre. Hiszen a cipőn keresztül adjuk át az energiát a kötésen keresztül a lécnek. Ha ebből valamelyik nem jó vagy nem profi minőségű, nem úgy fogják lekövetni a mozgást, ahogyan szeretnénk. Ezen kívül nagyon fontos a ruházat, amiről már beszéltem, ebbe beleértve a kesztyűt is és esetlegesen a védőfelszereléseket, a nap- vagy síszemüveget is.

 

 1. A megfelelő felszerelés mennyiben járul hozzá munkád sikerességéhez?

A profi ruházat, mint amit most is használok, segít abban, hogy szárazon és melegen maradhassak. Ez nagyon fontos akkor, amikor nagyon változó időjárási körülmények között kell kint lennem egész nap a pályán. Hiszen, ha szakad a hó vagy havas eső, néha eső esik, mindenki „csak” arra az egy órára jön ki síelni, nekem viszont az 8 órát jelent kint. A hegyen rendkívül gyorsan változhatnak az időjárási körülmények, ezért a ruházatnak tág határok között kell tudnia teljesíteni. A „hardware” is nagyon hozzájárul az oktatás sikerességéhez, hiszen jó felszereléssel sokkal kisebb energia-befektetéssel tudom megmutatni ugyanazokat a technikákat, míg ha pl. nagyon puha a cipő, vagy akár a cipőn belül mozog a lábam, akkor sokkal több energiát visz el tőlem a többlet erőlködés.

 

 1. Van olyan élményed, amely során a sífelszerelésed kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy biztonságban érezted magadat?

Egyszer egy pályán kívüli részen síeltünk, nagyon meredek, lavinaveszélyes részen. Én mentem előre, és el is indult velem a lavina, de hála az égnek nem olyan nagy, ami falvakat sodor el. Szerencsére végig a lábamon maradtam, és ki tudtam belőle síelni. Itt nagyon fontos volt, hogy nagyon extrém körülmények között is velem együtt tudjon mozogni a sí is és a ruha is. Ha nem ilyen felszerelésem lett volna, pl. ha a kabát akadályoz a mozgásban, biztos nem tudtam volna talpon maradni, aminek akár végzetes kimenetele is lehetett volna.

 

 1. Több évnyi tapasztalat után mit tanultál meg a felszerelés kiválasztási módjáról? Mire figyelsz leginkább?

Ruha esetében is szükséges a legjobb minőség kiválasztása. És ez nem mindig az árban jelenik meg! Fontos, hogy mindig az adott körülményeknek megfelelően öltözzünk, a legalsó ruhától a kabátig – azaz az úgynevezett háromrétegű öltözködés, aminek a megalkotása Helly Hansen nevéhez fűződik.  Fontos, hogy a minden a méretemnek megfelelő legyen, kényelmes, és engedje a szabad mozgást, olyat is, amire hirtelen a boltban próba közben nem is gondolnánk. Tehát fontos, hogy ha felpróbálok egy ruhát, ne a tükröt nézzem, hogy jól áll-e, bár ez sem elhanyagolható, de ennél azért vannak sokkal fontosabb szempontok. Kicsit ugráljunk benne, törzskörzés, karkörzés, páros karkörzés, nagy terpesz, imitáljuk azokat a körülményeket, amik síelés közben vagy épp a bemelegítés során adódhatnak. Itt dől el ugyanis igazán, hogy mennyire is jó a jó ruha!

 

 1. Milyen innovációs/technológiai elem az, ami nem hiányozhat a felszerelésedből? Miért?

Fontos az anyag strapabíróssága és hogy lélegezzen, nagymértékben szabályozható legyen a hőmegtartó képessége, megfelelő legyen a vízlepergető képessége, legyenek szellőző cipzárak, amik nem kényelmetlenek, esetleg a kabát és a nadrág valamennyire összekapcsolható, a kapucni és a bukósisak kompatibilis legyen, legyen benne hófogó, ami esetleges esésnél nem engedi be a havat a kabát alá, és nagyon hasznos a kabátba integrált szemüveg törlő is.

 

 1. Mi az a 3 legfontosabb tanács, amit a kezdő, illetve a már gyakorlók síelőknek egyaránt adnál?

Akár kezdő, akár haladó valaki, mindenkinek figyelembe kell venni, hogy a sípályán is vannak közlekedési szabályok, mint az utakon. Ezeket meg kell ismerni, és bizony be is kell tartani. Ha figyelünk egymásra, minimalizálhatjuk a baleseteket! Emellett pedig a legjobb sífelszerelésre kell törekedni.

A 2017-es őszi/téli kollekció biztosítja, hogy az időjárási, a helyszíni vagy más egyéb körülmények se tartsanak vissza attól senkit, hogy azt tehesse, amitől úgy érzi, hogy igazán él. A technológiák mindegyike úgy lett kifejlesztve és tesztelve, hogy a Helly Hansen páratlan sí, vitorlás, hegyi és városiöltözetei egyszerre kényelmet, funkcionalitást és olyan biztonságot nyújtsanak, amelyekben a profik és outdoor sportrajongók világszerte megbíznak. Ráadásul, amennyiben sínadrágot vagy síkabátot vásárolunk nem csupán megbízható síruházatra teszünk szert, hanem a Ski Free program keretein belül egy napot ingyen síelhetünk világszerte a partner síterepek egyikén, köztük Magyarországon a mátraszentistváni Síparkban vagy a Kékestető Sícentrumban. A programról további információkat a következő linket találhatunk: https://www.hellyhansen.com/skifree/