Interjú Klausmann Viktorral a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetőjével

A technikai öltözetek piacán a Helly Hansen 1877 óta képviselteti magát korszakalkotó technológiáival. Hegyimentők, hegyen dolgozó szakemberek, sí- és vitorlásrajongók bíznak a Helly Hansen professzionális felszereléseiben, amelyekben biztonságban és kényelmesen érezhetik magukat, miközben azt teszik, amitől igazán élnek. A Helly Hansen most Klausmann Viktort a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetőjét kérdezte arról, hogy számára melyek a legfontosabb tényezők, amik alapján döntéseket hoz.

 

  1. Te már sok-sok éve a sportág szerelmese vagy. Mikor döntötted el, hogy komolyabban, professzionális szinten kezdesz el foglalkozni a síeléssel? Hogyan lettél a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetője?

Vidéki gyerek vagyok, hatvani. 4 éves koromtól Mátraszentimrén, Magyarország legmagasabban fekvő településén (820-890 m) laktam minden szünidőben, télen-nyáron. Szüleim sportolók és pedagógusok voltak, 5 évesen adták rám az első sílécet. 16 éves koromig a hatvani HKVSC színeiben később a PVSK (Pécsi Vasutas Sportkör) színeiben síeltem.

2006-ban már mint a Síakadémia elnöke indítottam el Kékestetőn a síkölcsönzőt és a síoktatást. Azóta minden télen hónapokat töltök a hegyen. Síoktató kollégáimmal minden szezonban tucatnyi sérültet próbáltunk ellátni a sípályán. 2011-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lehetőséget adott arra, hogy támogatásukkal speciális, elsősorban középhegységi viszonyok között működő, speciális mentőegységet hozzunk létre. Ez a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány. 2012. május 3-án tettünk esküt, azóta dolgozunk.

 

  1. Ez a munka nagy felelősséggel jár, hiszen életeket mentesz. Mi alapján hozol döntéseket, amikor a hegyen vagy? Van egyfajta biztonsági szabály, amit mindig követsz? Hogyan készülsz fel a lehetséges veszélyekre? Máshogy mérlegelsz, amikor dolgozol, és amikor magánemberként síelsz?

Az Alapítvány 365 napos riasztási rendszerben van. Négy professzionális mentésirányító kollégám vezetése alatt 25 speciális mentő mozgósítható a Mátra térségében 30 perc alatt. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerződéses partnerei vagyunk, egyben 25 kollégám a megyei speciális mentőegység, a Mátra Mentőcsoport tagja. Kiképzésünket a katasztrófavédelem rendszerében kaptuk, pont úgy, mint pl. a tűzoltók. Folyamatosan félévenkénti oktatásokon, képzéseken veszünk részt, vizsgázunk. Ez a rendszer döntési mechanizmusokat, precíz biztonsági szabályokat tartalmaz. Ezt ismerve minden helyzetben megfontolt, de nagyon gyors, egyedi döntések alapján irányítom munkatársaimat, sokszor életveszélyes helyzetekben is. Sajnos már nem tudok „tisztán magánemberként” síelni, úszni. Beépült a „vadászkutya-effektus”, ahogy mi mondjuk, vagyis hogy bárhol vagyunk, bármit is csinálunk, a szemünk sarkából figyelünk, és folyamatos kockázatelemzést végzünk az agyunk egyik kicsi rejtett zugában, amire az van felírva: VESZÉLYES!

 

  1. Hogyan készíted össze a felszerelésedet egy hétre, egy hétvégére és egy teljes szezonra?

A speciális mentő felszerelése nagyon összetett. Nem beszélve a technikai eszközökről, a személyes felszerelés „négy évszakos”. A Kárpát-medence és a Mátra egy speciális mentőnek nem csak téli, de nyári „vizes” feladatokat is ad. Többen rendelkezünk vízimentő és mentőbúvár vizsgával is, hiszen a Mátra térségében hat nagy kiterjedésű tó is elhelyezkedik, így évszakok szerint váltjuk a ruházatot. A felszerelésünk mindig előkészítve otthon pihen, hogy csak bele kelljen ugrani!

 

  1. A „Válassz úgy, mint egy profi” kifejezés mit jelent számodra a munkában és a magánéletben?

Munkámban, bármi legyen is az, igyekszem a tökéletességre, a speciális mentésben pedig a dupla profizmusra. Profinak lenni döntéshozó, irányító emberként és speciális szakemberként egyaránt. A magánéletem sajnos ezt kicsit meg is sínyli.

 

  1. Mely felszerelések a legfontosabbak számodra?

Sok speciális felszerelést használunk, de mindenki számára a saját élete a legfontosabb. Ez mentési alapelv is egyben, ezért használjuk az elérhető legjobb munkavédelmi ruházatot, személyes védőeszközt. Magyarországon először 2012-ben mi kaptunk ún. „négyvizsgás” Casco bukósisakot, melyet például a tiroli hegyi mentők is használnak, és a múlt esztendő óta viseljük a világszínvonalú, személyre és feladatra szabott Helly Hansen ruháinkat is. Hiszen a megfelelő felszerelés végső soron az életünk sikerességéhez járul hozzá.

 

  1. Van olyan élményed, amely során a sífelszerelésed kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy biztonságban érezd magadat?

A hobbi sízés is megköveteli már a védőfelszereléseket. Én már csak bukósisakkal, gerinc- és térdvédővel indulok a hegyre, és miután szeretem a különleges helyzeteket (mély hó, kezeletlen pálya, extra bucka) sokat landolok különböző testrészeimen. Szerencsére sosem történt nagyobb baj!

 

  1. Több évnyi tapasztalat után mit tanultál meg a felszerelés kiválasztási módjáról? Mire figyelsz leginkább?

Ez nagyon egyszerű: minőség, minőség, minőség!

 

  1. Milyen innovációs/technológiai elem az, ami nem hiányozhat a felszerelésedből? Miért?

Bukósisak! A fejem ugyanis sosem hagyhatom otthon. Miért? Mert az az egyetlen testrészem, amit nem lehet összeszegecselni. E mellett nagyon hasznosak a Helly Hansen ruhákon megtalálható fényvisszaverő csíkok, amelyek még gyengébb látási viszonyok között is jól láthatóvá tesznek bennünket.

 

  1. Mi az a legfontosabb 3 tanács, amit mindenkinek érdemes betartania annak érdekében, hogy biztonságosan síelhessen?

Felkészülten, tehát edzetten kezdjünk neki. Mindig szakértővel vizsgáltassuk meg a felszerelésünket! A hihetetlen „flow” élmény közepette se feledkezzünk meg az előttünk, mellettünk sízőkről!

A 2017-es őszi/téli kollekció biztosítja, hogy az időjárási, a helyszíni vagy más egyéb körülmények se tartsanak vissza attól senkit, hogy azt tehesse, amitől úgy érzi, hogy igazán él. A technológiák mindegyike úgy lett kifejlesztve és tesztelve, hogy a Helly Hansen páratlan sí, vitorlás, hegyi és városiöltözetei egyszerre kényelmet, funkcionalitást és olyan biztonságot nyújtsanak, amelyekben a profik és outdoor sportrajongók világszerte megbíznak. Ráadásul, amennyiben sínadrágot vagy síkabátot vásárolunk nem csupán megbízható síruházatra teszünk szert, hanem a Ski Free program keretein belül egy napot ingyen síelhetünk világszerte a partner síterepek egyikén, köztük Magyarországon a mátraszentistváni Síparkban vagy a Kékestető Sícentrumban. A programról további információkat a következő linket találhatunk: https://www.hellyhansen.com/skifree/

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .