Igazi hősök… #JAJJNEMIDE!

Csaknem százszor szervezett buszsáv-, járat- és taxiellenőrzést a hős BKK és BRFK 2023-ban

Negyedik „évadja” zárult a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai együttműködésében megvalósuló buszsávellenőrzési akcióinak: a rendőröknek 2023-ban félezerszer kellett szabálytalan használat miatt intézkedniük. A BKK és a BRFK együttműködése ezen túl magában foglalja a kiemelt járat- és taxiellenőrzéseket is – a tavalyi mérleg összesen csaknem 30 millió forintnyi bírság.

A BRFK, a FÖRI és a BKK munkatársai az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek. A metrópótlás idején kiemelt figyelmet kapott a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése, hagyományosan pedig a bevezető utak, valamint a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba.

Az akció keretében tavaly

• 23-szor szerveztek buszsávellenőrzést, ezalatt

• 502-szer intézkedtek a buszsáv szabálytalan használata miatt.

A BRFK és a BKK továbbra is prioritásként kezeli a jogosulatlan buszsávhasználat rendszeres ellenőrzését, hogy megszüntessék a közösségi közlekedés akadályozását, és biztosítsák a buszok zavartalan haladását.

A 2020-ban még kísérleti jelleggel indított akciókról a BKK blogbejegyzésében olvashat bővebben.

Járatellenőrzés: fókuszban a közlekedők biztonsága

A BKK és a BRFK együttműködése magában foglalja a járatellenőrzést is. A résztvevők kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért egész évben folyamatosak a BKK-járatokat, illetve a megállóhelyeket és azok környezetét célzó akcióik.

Az akció keretében tavaly

• 46-szor szerveztek járatellenőrzést, ezalatt

• csaknem 1150 járművet, illetve 2900 személyt ellenőriztek.

A taxikat is alaposan szemügyre vették

A Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző járművek közös ellenőrzésére – természetesen a folyamatos BKK-s ellenőrzések mellett – ugyancsak kiterjed a közlekedésszervező és a rendőrség együttműködése.

Az akció keretében tavaly

• 25-ször szerveztek taxiszolgáltatás-ellenőrzést, ezalatt

• csaknem 2500 járművet, illetve 2600 személyt ellenőriztek.

Így mutat a 2023-as összesített mérleg

A 2023-as közös buszsáv-, járat és taxiellenőrzések során a rendőrök összesen

• 69 személyt elfogtak és 36-ot előállítottak;

• 17-szer büntetőfeljelentést, 93-szor szabálysértési feljelentést tettek;

• 782 esetben helyszíni bírságot, 204-szer közigazgatási bírságot szabtak ki;

• a bírságok összege eléri a 30 millió forintot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai mellett a kezdeményezésben részt vettek a Készenléti Rendőrség erői, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság munkatársai, a Budapesti Polgárőr Szövetség és tagszervezetei, valamint a taxiszolgáltatók ellenőrei is.

A közös akciók 2024-ben folytatódnak. Az együttműködésben résztvevők célja, hogy az ellenőrzések hatékonyságát – a lakossági visszajelzéseket is figyelembe véve – tovább növeljék.

Budapesti Rendőr-főkapitányság
Budapesti Közlekedési Központ