Idén is vidám hangulatban fejeződtek be az intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 54, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, hallássérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

Az első tábor június 26. és 30. között került megrendezésre, mottója: „Szenzoros integráció és lovasterápia – Szenzoros integráció és népi játékok” volt.

A tábor célja a gyermekek szenzoros integrációjának fejlesztése a lovasterápia, a lovaglás, a lóval való foglalkozás volt, népi játékok segítségével, természetes környezetben, játékos, élvezetes formában. A táborba meghívott külsős terapeuták a tábor alapkoncepciójának megfelelően tervezték meg mozgásfejlesztő, kognitív képességeket fejlesztő, kézműves és egyéb terápiás foglalkozásaikat. A gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a terápiás foglalkozásokat számos vidám, szórakoztató, érdekes szabadidős tevékenység egészítette ki.

A második, meseterápiás tábor július 3-7-ig tartott mozgásukban akadályozott gyermekeknek, mottója: „Egyszer volt…”.

A program célja a gyermekek és a lovak közötti kapcsolat kialakítása, gazdagítása volt. Mivel a hétköznapi rutin során a gyermekek sűrűn egymás után érkeznek a terápiára, kevesebb privát kontaktusra jut idő a terápiás lóval. A táborban erre jutott idő, figyelem és lehetőség. Programunk szerves része volt a mesék világa is, amelyen keresztül megmozgattuk külön-külön és együtt is a gyerekeket.

A harmadik, élményterápiás tábor július 10-14. között az iskolás korosztály számára került megrendezésre, melynek mottója: „Minden nap más játék…..” volt.

Célunk az volt, hogy a lehető legváltozatosabb formában, a játékokon keresztül fejlesszük, tanítsuk a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeket. A tábor keretében a következő tematikus napok voltak: 1. nap: „Irány a vadnyugat”, 2. nap: Fordított nap (a gyerekek szerepet cserélnek a lovasterapeutákkal, önkéntes segítőkkel), 3. nap: Közlekedési nap, 4. nap: Gyerek-szülő közös nap, 5. nap: Régi magyar játékok napja.

Az utolsó tábort július 17-21. között a tanulásban és értelmileg akadályozott, érzékszervi, mozgásfogyatékossággal és pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére szerveztük, mottója: „A Speciális Olimpia lovas versenyszámai Fóton” volt. A tábor egyik legfontosabb célja az volt, hogy a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeknek – akik közül sokan már haladó lovasok – bemutassuk a Speciális Olimpia lovas versenyszámait, és hogy a lovas foglalkozások keretében elméletben és gyakorlatban is képet kapjanak a számukra „elvben létező” versenyszámokról és versenyzési lehetőségekről.

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika és a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése volt.

Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon, illetve ezen az oldalon a tavaly készült filmet lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=9KVv9ZFbpd8