Hordozható számítógépeket és vészjelző karórákat kap ötezer nyugdíjas ősszel

Az ingyenes eszközök segítségével könnyebben és gyorsabban kérhetnek segítséget, így akár egyetlen gombnyomással hívhatják a mentőket vagy a rendőröket, ha bajba kerülnek – hangzott el az M1 Híradóban.

A rendőrök célja az is, hogy megelőzzék az “unokázós csalásokat”, vagyis amikor bűnözők az idős emberek rokonainak adják ki magukat és így csalnak ki pénzt tőlük.

“Kezét csókolom. A nyugdíjasok alapítványától érkeztünk és egy kis ajándékkal szeretnénk kedveskedni önnek.” – Ilyen és még ennél is átlátszóbb trükkökkel keresik fel a bűnözők a többnyire egyedül élő, idős áldozatukat. Az Országos Bűnmegelőzési Tanács oktatófilmje az idős embereket fosztogató tolvajok és cs**ók módszereit mutatja be.

Egy XIII. kerületi nyugdíjastól tavaly márciusban több mint egymillió forintot csaltak ki azzal a mesével, hogy az unokája bajba került és sürgősen pénzre van szüksége.

A csa**t hiába fogta el másnap a rendőrség, a pénz nem lett meg

“A férfival szemben a kerületi ügyészség csalás minősített bűntte miatt emelt vádat. A minősítő körülmény ebben az esetben az, hogy a férfi a bűncselekményt annak felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el” – nyilatkozta Bagoly Bettina szóvivő, Fővárosi Főügyészség.

A rendőrök a nyugdíjas klubokat is felkeresik, hogy elmondják az időseknek a bűnözők módszereit.

“Sok elkövető azt használja ki, azt a fajta jóhiszeműséget használja ki, amivel az idős korúak rendelkeznek. azt a fajta hozzáállást, hogy az idős korú személy mindenkin szeretne segíteni” – mondta Terdik Tamás a BRFK főkapitány-helyettese. A nyomozók szerint a cs**ók történetei lehetnek különbözők, de valami mindig ugyanaz: az állítólagos unoka bajban van, sürgősen pénzre van szüksége és már küldi is egy barátját.

A veszélyeztetett helyzetben lévő idős emberek felvilágosításáért, az áldozattá válás elkerüléséért programot indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium. A kezdeményezés 480 településen ötezer egyedül élő, 65 év feletti idős ember számára teszi lehetővé, hogy az internet segítségével kapcsolatot tartson a hozzátartozóival, illetve használja a vészjelző-karórát.

“Ingyen számítógép, internetszolgáltatás van, egy biztonságot adó karperec, amin azonnal a rendőrséget lehet hívni. Ezeket az eszközöket összetett szempontok alapján, de a legrászorulóbbak fogják megkapni. Jelenleg ezen dolgozunk és szeptember elején kezdődnek az eszközöknek az idősekhez való kiszállítása” – Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

A programban részt vevő idős embereket az érintett településeken kialakított diszpécserszolgálat tanítja majd meg a számítógépek és a vészjelzők használatára.

Forrás: Hirado.hu