Hol a határ

Hol a határ az udvarlás és a zaklatás között?

Az elmúlt időszakban egyre jobban foglalkoztatják az embereket a #metoo kampány hosszú távú hatásai. Vannak, akik úgy gondolják, hogy komoly lépéseket tettünk a női egyenjogúság felé. Mások azonban egyenesen attól tartanak, hogy el fog menni a férfiak kedve az udvarlástól. A kérdés csak az, mit értünk udvarlás alatt? A NANE Egyesület “Kérsz teát?!” című darabjának és az azt követő interaktív beszélgetésnek a célja, hogy nyílt párbeszéd alakuljon ki a témában.

A #metoo kampány során megjelent reakciók azt mutatják, hogy a fizikai erőszakot az emberek nagy része elítéli, míg a kevésbé látható jelenségekkel – úgy, mint a hatalommal való visszaéléssel vagy akár az érzelmi zsarolással – sokan már jóval megengedőbbek, egyfajta szürke zónaként tartják számon.

A Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó című darab éppen ebben a zónában játszódik. Az előadás hol humorosan, hol megrázóan, teljesen hétköznapi, sokak által ismert,ez velem is megtörténthelyzeteken keresztül érzékelteti a manipuláció sokféleségét, mutatja be azt a folyamatot, ahogy az udvarlás helyét átveszi a szexre való rábeszélés és az érzelmi zsarolás.

A nagyszerű kritikákat kapott színdarab a két évvel ezelőtti nyilvános bemutatót követően szakkollégiumokban, középiskolákban és egyetemi eladások kertében volt csak megtekinthető. De a #metoo kampány még inkább rámutatott a darab aktualitására, melyet most a NANE Egyesület jóvoltából a Jurányiház tűzött műsorára. Ennek köszönhetően az előadás rendhagyó módon többször is megtekinthető ebben az évadban. A Kérsz teát?! február 24-i előadásán – kereken 10 nappal Valentin nap után – a #metoo kampányt övező félelmek ismét terítékre kerülnek.

A színdarab része egy beszélgetés, ahol az alkotók nem titkolt célja, hogy a nézőket saját véleményük és tapasztalataik megosztására buzdítsák, mert fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki a témában. A cél, hogy az este végére kirajzolódjon az udvarlás és a zaklatás közötti határ, vagyis kitisztuljon az a bizonyos szürke zóna.

Az előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.