Hogyan randizz válás után

 

A válás az egyik legtraumatikusabb esemény egy ember életében. A randizás újra kellemes élmény és sikeres lehet, ha alapos önvizsgálat után vágsz bele, akkor, és olyan ütemben, ahogyan kész vagy rá. Honnan tudod, hogy mikor és hogyan vágj bele? Pirchala, Berta a Miitt.hu közösség alapítója, társkeresési szakértő összegyűjtött 9 kapaszkodót:

 

1. Honnan tudom, hogy kész vagyok randizni?

Akkor vagy kész randizni, amikor már nem muszáj, amikor elég jól érzed magad egyedül is. Ez az állapot mindenkinek máskor jön el, lehet, hogy 2 hónappal a válás után, de lehet, hogy éveknek is el kell telnie. Ha épp egy zaklatott válási procedúrán mész keresztül, akkor nem tanácsos randizni. Gondolj bele, te sem szeretnél valaki olyat az életedbe, aki épp egy magánéleti drámát él át, ezer szállal kötődik a volt párjához, és a saját érzelmeiért sem tud felelősséget vállalni, nemhogy tekintettel lenni egy másik ember érzéseire!

 

2. A Mikornál fontosabb a Miért!

Ijesztően sokan azért vágnak bele túl korán a randizásba, mert bizonyítani szeretnének valamit az exüknek, a világnak, és maguknak. Ha a házasságod után támadt űrt akarod betölteni, megvan a veszélye, hogy akaratlanul is az elromlott kapcsolatodhoz hasonlót fogsz keresni. Amikor már nem sebtapaszt keresel a lelki sérüléseidre, hanem az élet új örömeit szeretnéd megosztani egy társsal, akkor stabilabb alapokra épülhet a kapcsolatod.

 

3. Legyél optimista a randizást illetően!

Egy válás után előfordul, hogy úgy érzed, a jó partik már elkeltek, és különben is, mindenki selejtes. Vedd észre, ha ilyen sötéten gondolkodsz, és állítsd le magad! Ha sokáig mondogatsz ilyeneket, el is fogod hinni, és így te magad szabotálod a sikeres ismerkedési lehetőségeket. Hozzád hasonlóan sok értékes ember szintén most jött ki egy válásból, és igyekszik ezúttal jobban csinálni.

 

4. Írd le, milyen neked egy boldog párkapcsolat!

A válás elég nagy trauma ahhoz, hogy változtasson rajtad és azon, ahogyan a jövődet elképzeled. Határozd meg, hogy most milyen számodra egy boldog párkapcsolat, és figyelj oda, hogy ne a korábbi kapcsolatod mintája legyen a terved, hanem írj újat a megváltozott életedhez.

 

5. Tedd magad büszkévé!

Kezdj el olyasmit csinálni, ami elégedetté, sőt büszkévé tesz! Új hobbi, egészségesebb életmód, tanulás, bármi, ahol eredményeket érhetsz el, és ami megelégedéssel tölt el. Ez hatással lesz az önbizalmadra is. Az önállóan elért siker során érezheted, hogy egyedül is teljes, egész ember vagy, aki megérdemel egy jó kapcsolatot.

 

6. Ha már sejted, hogy készen állsz, vágj bele!

Ha már nem azért randiznál, mert rosszul érzed magad a bőrödben, akkor vágj bele! Ne gubózz be, és főleg ne használd a gyerekeidet kifogásnak, mert később tudat alatt is a számlájukra írhatod, hogy egyedül maradtál. Gondold át, milyen lépéseket tehetsz most, hogy találkozhass más egyedülállókkal, és lépd is meg ezeket!

 

7. Keress új társaságokat!

Jelezd a barátaidnak, hogy készen állsz ismerkedni, és szívesen veszel meghívást társasági eseményekre! Ha pedig a barátaid nem kifejezetten társasági emberek, akkor sport, hobbik, vagy akár a társkeresés köré szerveződő közösségeket is találhatsz, ahol egyedülállókkal ismerkedhetsz. Érdemes energiát fektetni az ilyen közösségek felkutatásába. Az Internet korában nem lehet kifogás, hogy nem ismersz ilyet. Az újra randizás egy érzelmekkel és bizonytalansággal teli időszak, szükséged lesz támogatókra is, akik hasonló élethelyzetben vannak, és akikkel megoszthatod az élményeidet. Tudatosan építsd a szociális hálódat, mert arra akkor is szükséged van, amikor boldog párkapcsolatban élsz!

 

 

8. Készülj fel rá, hogy a párod másmilyen lesz, mint amire számítasz!

Légy nyitott a lehetőségre, hogy a társad talán nem pont olyan, amilyennek elképzelted. Csomagban érkezik majd, előnyös és kevésbé előnyös paraméterekkel, esetleg gyerekekkel. Az alapvető értékek egyezése, pl. család, pénz, etika területén sokkal fontosabb hosszú távon, mint például a zenei érdeklődés, vagy az, hogy hogyan nyomja ki a fogkrémet a tubusból.

 

9. Légy türelmes, és ne vedd túl komolyan!

Lehet, hogy sok első randin kell átjutnod, mire eljön az ideje egy másodiknak is, ez normális. A randizás nem élet-halál kérdése. Túl vagy egy váláson. Kibírtad, erős vagy. Most itt az ideje, hogy jól érezd magad. Ha épp randizol, akkor igyekezz kiélvezni, ha pedig nem, akkor ne ostorozd magad miatta! Az ismerkedés ne legyen nehézkes feladat, inkább izgalmas fűszere az új életednek.