A hazai felsőoktatásra épít a LogMeIn

Az Óbudai Egyetemmel együttműködésében indítja el speciális informatikai képzését az egyik legsikeresebb magyar gyökerű IT vállalat, a LogMeIn. A Neumann János Informatikai Karon elérhető gyakorlatorientált kurzus keretében a vendégelőadók mentorálásával egy komplex projektet valósítanak meg a résztvevők. A már a NASDAQ-on jegyzett cég és a felsőoktatási intézmény közötti együttműködés újabb bizonyíték arra, hogy a világsikert befutó vállalatok hisznek a hazai tehetségekben.

Miközben a KSH adatai szerint a 15 és 24 év közötti fiatalok közel fele akár külföldön is hajlandó elhelyezkedni az érvényesülés érdekében, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége korábban rámutatott, 22 000 fejlesztő hiányzik a hazai informatikai és kommunikációs szektorból. Ennek jegyében a vállalatok számára kiemelten fontos, hogy vonzó alternatívát kínáljanak jövendőbeli munkavállalóiknak, amit már az egyetem alatt el kell kezdeni, hogy az iskolapadot elhagyókat azonnal be lehessen vetni. „A felsőoktatásnak és a munkaerőpiacnak azonosak a céljaik, hiszen minden szereplő érdeke, hogy már gyakornokként is valós, azonnal hasznosítható tudással rendelkező hallgatókat bocsásson ki az egyetem” – emelte ki Dr. Felde Imre, a Neumann Kar kutatási dékán-helyettese.

A LogMeIn hasonló programot indított néhány éve Szegeden: anno itt önszerveződőként indult a kezdeményezés, amelynek keretein belül tapasztalt fejlesztők a mai napig saját tematikával vesznek részt a felsőfokú informatikai oktatásban. A Szegeden gyűjtött tapasztalatokra is építve indult el szeptemberben a cég munkatársai által tartott kurzus az Óbudai Egyetemen. „A félév során a jelentkezőknek egy piaci igényeknek megfelelő cloud alapú, online szolgáltatást kell fejleszteniük. A folyamat során újabb és újabb módosítási kérésekkel állunk elő, amiknek a megoldására maguk választhatják meg az eszközöket, hiszen ez így működik a valós feladatok esetében is” – részletezték a félév tematikáját Komjáthy Szabolcs és Barta Ákos kurzusfelelősök.

Kovács Lívia, a LogMeIn Szoftverfejlesztő Kft. ügyvezetője megjegyezte, a közelmúltban több munkatársuk is az Amazon vagy a Google tengerentúli irodáiban gyarapította tovább a LogMeIn magyar központjában megszerzett tudását. Tapasztalatai szerint a hazai informatikai képzések és a piacon jelenleg dolgozók tudása valóban világszínvonalú, emiatt üzleti szempontból is megéri a hazai felsőoktatásba fektetni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .