Hátrányos helyzetű csángó gyerekek nyaralhatnak a Balatonnál

2017. augusztus 22. és 29. között 45, Bákó megyéből érkező rászoruló, általános iskolás csángó gyermek nyaralhat egy héten át a Balaton partján, Keszthelyen, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. 

A csoport összes, nyaralással összefüggő költségének fedezetét – szállás, utazás, étkezés, programok – az MNB által nyújtott támogatás biztosítja. A gyerekek közül sokan most járnak először nemhogy a Balatonnál, de Magyarországon is. A szervezők a programok összeállításánál fontosnak tartották a nyári pihenésen túl a kulturális programokat, a szabadidő aktív eltöltését is.

A hét nap alatt a gyerekek nemcsak strandolnak, de ellátogatnak a Veszprémi Állatkertbe, a balatonfűzfői BalatoniBob Szabadidőparkba, Keszthelyen a Festetics-kastélyba, a történelmi modellvasút kiállításra és a Vadászati Múzeumba, egy balatoni hajózásra, a Balatoni Múzeumba, a Diás-szigetre és még egy városnéző nosztalgiavonatozásra is. Minden gyerek kis ajándékcsomagot is kap a nyaraláshoz elengedhetetlen felszereléssel: hátizsák, úszóruha, strandpapucs, törülköző.

Augusztus 25-én, pénteken, a gyerekek Budapestre utaznak, ahol megtekintik a Budai Várat, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot, majd a Parlamentet, ahol tárlatvezetéssel és ebéddel várják őket.

A csoport augusztus 27-én, vasárnap délelőtt 11 órától szentmisén vesz részt Keszthelyen, a Magyarok Nagyasszonya-templomban.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Nemzeti Bank reméli, hogy a vendég gyerekek az egy hét alatt sok tapasztatra tesznek szert, és hazatérve felejthetetlen élményekkel gazdagodva kezdik meg az az új tanévet.

A Magyar Nemzeti Bank 2002 óta támogatja a Gyermekmentő Szolgálat munkáját, mivel fontosnak tartja a beteg, rászoruló gyermekek megsegítését. A Szolgálaton keresztül 2008 óta folyamatosan 30, kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek számára biztosít tanulmányi ösztöndíjat. Ez az ösztöndíj a gyerekeknek azt jelenti, hogy családjuk rossz anyagi helyzete ellenére is tovább tudnak tanulni.

A Gyermekmentő Szolgálat munkájáról bővebb információ: www.gyermekmento.hu