Háromszor többen halnak meg otthoni, mint közlekedési balesetben

Hazánkban évek óta mintegy 630 ezer önálló balesetbiztosítást tartanak nyilván; lakás- gépjármű- és egyéb biztosítások kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásaival együtt is a lakosságnak mindössze 11 százalékát védi ma valamilyen balesetbiztosítás.

E védelemre korántsem csak az aktív életmódot folytatók szorulnak rá: a balesetek 85-90 százaléka ugyanis a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik. A hazai balesetbiztosításokhoz kapcsolódó díjak és térítések aránya igen kedvező: 10 millió forintos térítési limit már akár havi 2 ezer forintos díj ellenében is szerezhető.

Bár az emberek többsége az otthonában érzi magát a legnagyobb biztonságban, biztosítók tapasztalatai szerint gyakoriságban az otthoni balesetek vezetnek: a balesetbiztosítási térítések csaknem 90 százalékát ilyen esetekre fizetik ki a biztosítók. A KSH adatai szerint évente kereken 1800-an háztartási – csaknem háromszor annyian, mint közlekedési – balesetben veszítik életüket. Az otthoni balesetek több mint fele esés, zuhanás, égés, éles és szúró tárgyak miatti sérülés.

Noha immár egy évtizede bevezették, továbbra is igen kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítási járulék terhére nem fedezhetőek az extrém, illetve hivatásszerűen űzött sportok okozta balesetekhez kapcsolódó ellátások. Ugyanakkor egyre több balesetbiztosítás kiterjeszthető a közkedvelt extrém sportokra (például vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás, bungee jumping, ejtőernyőzés stb.) is.

Balesetbiztosítást magánszemély jellemzően éves időszakra köthet. Kedvező változás az utóbbi években, hogy határozott idejű biztosítási csomagokat is kínálnak nekik: napi néhány száz forint díj ellenében egy-egy esemény időszakára szóló, széles körű, akár tízmillió forint térítést szavatoló védelem szerezhető. Meggondolandó tehát, hogy egy-egy fesztivál 100 ezer forintos heti jegye mellé háromezer forintért kiemelt védelmet is vásároljon a részvevő vagy családja.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy balesetbiztosítás esetén az alkoholos (és a kábítószeres? – a szerk.) befolyásoltság kizáró tényező, ha a balesetet egyértelműen ez az állapot idézte elő. Ugyanez áll a gondatlanságra is (pl. napégés, tiltott helyen fürdés). Mivel a balesetbiztosítások fedezeti köre számos részletben merőben eltérhet egymástól, mindenképpen célszerű előre tájékozódni a biztosítási védelemről.

A balesetbiztosítások többnyire 24 órában, a világ minden országában érvényesek (jellemző kivételt a csoportos munkahelyi baleseti konstrukciók képeznek). Tehát nem csak itthon, hanem külföldi utazás alkalmával is kedvező kiegészítő szolgáltatást kínálnak az utasbiztosítások mellé.

Tekintettel arra, hogy a balesetbiztosítási védelem kétötödét a különféle biztosításokhoz kapcsolódó kiegészítő csomagok kínálják, jogos a kérdés: kell-e önálló balesetbiztosítás. Szakértői válasz: a kiegészítő balesetbiztosítások térítési limitjei általában jóval alacsonyabbak, mint amelyek az önálló balesetbiztosításokra jellemzőek. Mindenképpen érdemes tehát önálló balesetbiztosításban is gondolkodni, főleg annak tudatában, hogy baleset esetén mindkét biztosítás igénybe vehető, a szolgáltatások összeadódnak.