Három ország pénzt kicsalóitól csalt ki pénzt egy férfi, vádat emeltek ellene

     Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hamis örökség ígéretével csapott be magyarországi, romániai és ukrajnai egyházi személyeket – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, a letartóztatásban lévő férfit üzletszerűen elkövetett csalás, közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.


    A vádirat szerint a férfi 2014 vége és 2019 novembere között a megélhetését abból biztosította, hogy magát általában szlovák, osztrák közjegyzőnek vagy plébánosnak kiadva e-mailen vagy postai úton egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta.


    A történeteket azzal támasztotta alá, hogy hamis közokiratokat – magyar, osztrák, szlovák állami címeres, fejléces, bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött “bizonyíték” gyanánt. Majd azzal az ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől pénz átutalását kérte.


    A vádlott Magyarországon kívül Romániában, Ukrajnában működő, különböző vallásokhoz tartozó egyházközségek képviselőit, tisztségviselőit is tévedésbe ejtette. A férfi 15 sértetteknek 80 ezer és 25 millió forint közötti nagyságú kárt okozott, a teljes kár értéke meghaladja a 37 millió forintot.


    Az ügyészség az indítványában – arra az esetre, ha a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – hat és fél év börtönbüntetés kiszabását javasolta a bíróságnak, és kérte, hogy rendeljenek el mintegy 30 millió forint erejéig vagyonelkobzást is – ismertette a csoportvezető ügyész.

https://gasztroll.hu/2022/05/30/miseborral-segiti-magyarorszag-az-ukrajnai-hivo-kozossegeket/