Három jet-skivel erősített a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság

A motoros vízijárművek mellett egy új hajóval is bővült a flotta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtónyilvános eseményen mutatta be a legújabb járműveket, mellette felhívta a fürdőzők, vízisportot űzők és hajózók figyelmét a folyó veszélyeire.

Nyáron rengetegen látogatnak el a Duna partjára, a vízisportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére tavaly nagyon sokan fürödtek tiltott helyen.

Idén júniusig szerencsére nem történt még tragédia; akik bemerészkedtek a Dunába, azt kijelölt fürdőhelyen tették.

A dunai vízirendőrök minden évben élen járnak életmentésben; idén eddig húsz embert mentettek ki, közülük négyen közvetlen életveszélyben voltak. Az új jetski-k még hatékonyabbá teszik a mentést, hiszen az új vízijárművek akár 110 km/órás sebességgel is képesek haladni.

A tragédiák jelentős része megelőzhető, ha az emberek betartják a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen vigyáznak magukra és egymásra is.

Kevesen tudják, hogy a Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni. Ha valaki fürdeni szeretne a folyóban, akkor azt a következő helyeken teheti meg: Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon.

Tilos fürdeni:

– hajóútban

– hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében

– vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp – és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében

– kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint  egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén,

– egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben,

– éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig,

– ahol a tiltó tábla jelzi.

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és  intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik.

Vízisport eszközök (mint például a vízisí vagy a SUP) használhatók a Dunán; ezekre az eszközökre hasonló szabályok vonatkoznakmint a csónakokra.

Vízi járművet csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt.

Az a szélerővel, vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza a 7 métert meghaladja, névleges vitorlafelülete a 10 négyzetmétert eléri, vagy motorteljesítménye nagyobb, mint 7,5 kW, csak külön képesítéssel vezethető.

Vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni. Aki nem tud jól úszni, annak azt tanácsolják a rendőrök, hogy mindig csak sekély vízben fürödjön. Ha fürdés közben a felfújható vízieszközök – például gumimatrac – elsodródik, ne ússzon senki utána, mert a Duna gyönyörű, azonban veszélyes is lehet. Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben 6 éven alul, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet.  

Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.​

https://trollverda.hu/2022/06/12/harom-jetskit-es-egy-uj-hajot-kapott-a-dunai-vizi-rendeszet/