Hamarosan Hajmeresztő bemutató a Centrál Színházban

 

Krimi-társasjáték Simon Kornéllal a főszerepben

Október 20-án mutatja be a Centrál Színház a világ legnépszerűbb krimi-vígjátékát, Paul Portner a Hajmeresztő című darabját Morcsányi Géza fordításában, Puskás Tamás rendezésében, Simon Kornéllal a főszerepben. A fodrászszalon vendégei és dolgozói közül valaki ollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt. A gyilkos az üzletben van, fodrász vagy vendég – mind gyanús! Itt csak a mindent látó nézők segíthetnek! Interaktív módon ők vezetik, befolyásolják és irányítják a nyomozást. „Miss Marple-ként” vagy „Poirot-ként” bűnügyi társasjátékot játszanak a színészekkel, így minden előadáson máshogy alakul a történet.

Üdvözöljük a Hajmeresztő fodrászszalonban! Mosás, vágás, szárítás és késelés! Na jó: ollózás, mert sajnos, úgy esett, hogy valaki egy fodrászollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt. A gyilkos az üzletben van, és fodrász vagy vendég – mind gyanús! Itt csak egy valaki segíthet: Ön. A világ legnépszerűbb krimi-vígjátékában ugyanis a nézők is befolyásolják a nyomozást. Véresen komolytalan estéje lesz! A Hajmeresztőre könnyű rászokni: mivel minden előadáson máshogy alakul a történet, meglehet, hogy Ön is a szalon törzsvendége lesz.

Az előadás egyik szereplője, Borbás Gabi elmondta: „40 éves pályafutásom alatt ilyen izgalmas kihívásban még nem volt részem! Az első felvonásban egy gyilkosság történik és mind a négy ember aki a színpadon van, gyanús! Köztük én is, a széllel bélelt, kissé ideges szenátorfeleség, Mrs. Schubert. A második felvonásban kezdődik a nyomozás. A nézők – írásban és szóban is – kérdéseket tehetnek fel nekünk, feljöhetnek a színpadra, beleszólhatnak az előadás menetébe és végül ők döntenek, szerintük ki a gyilkos. Nekünk, színészeknek tehát több variációban kell felkészülnünk, és a közönség döntésének megfelelőn kell eljátszanunk egy-egy jelenetet. Ehhez nagyon erős koncentrációra van szükség.”

Simon Kornél – az idei Nagy duett nyertese – így nyilatkozik: ”Én játszom a felügyelőt a darabban, és úgy érzem magam, mint Sherlock Holmes és Dr. Wattson együtt.” A rendező, Puskás Tamás hangsúlyozza, hogy „a jóra kényszerített embert borzasztóan izgatja a kriminalitás. Egyrészt, hogy megtudja, ki a bűnös, másrészt, hogy megértse, miért történt a gyilkosság. A színház csodálatos ajándéka, hogy most a nézők maguk léphetnek Miss Marple és Poirot helyére, maguk deríthetnek fényt a bűnesetre”.

A német Paul Pörtner 1963-ban írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra. Shear Madness címmel 1978-ban mutatták be és az előadás az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron. A darab legendás magyar ősbemutatója 1992-ben a Radnóti Színházban volt, Bálint András rendezésében, Kern Andrással és Kováts Adéllal a főszerepben.

A Centrál Színház október 20-ától játssza a Hajmeresztőt. A hat szereplőt – melyekből négyre rábizonyítható a gyilkosság – Borbás Gabi, Simon Kornél, Pálfi Kata, Rada Bálint, Vári-Kovács Péter és Janicsek Péter alakítják. A rendező Puskás Tamás.