Gázmotoros kiserőművekkel és virtuális erőművel erősít a Veolia

A Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a CHP-Erőmű Kft. többségi tulajdonrésze
December 14-én hivatalosan is a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a CHP-Erőmű Kft. többségi tulajdonrésze. A Gazdasági Versenyhivatal Által is jóváhagyott megállapodás szervesen illeszkedik a Vállalatnál stratégiájába, ugyanis a CHP-Erőmű Virtuális erőművi portfóliója révén a Veolia Energia Magyarország Zrt. a legnagyobb Szereplők koze lep immár a szabályozói piacon van, amelynek köszönhetően a Társaság tevékenysége immár a Teljes értékláncot lefedi a magyarországi energetikai piacon. A tranzakció a CHP-Erőmű tagvállalatainak mindennapi tevékenységében Nem Jelent KÖZVETLEN változást, a Társaság Operatív irányítását továbbra is a korábbi főtulajdonos fogja ellátni.
51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Veolia Energia Magyarország Zrt. CHP Erőmű Kft.-ben. Az október 16-án aláírt contract a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta, Majd a felek a mai NAPON hivatalosan is lezárták AZ ügyletet. A tranzakció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója tovább bővül AZ Újpalotai, Az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. Egyúttal a Társaság a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP-Erőmű Kft. A három, együttesen Közel 30 megawattos Villamosenergia-Termelő egységet Már korábban Egy ún. Virtuális erőműbe szervezte, amelynek működését Egy egy főváros XI. kerületében kialakított diszpécser központ irányítja.
A kiserőművek Műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, Hogy azok működését a Valós idejű Fogyasztói igényekhez KOSSEK és értékesítsék AZ általuk Ily módon termelt villamos energiát a különféle Piaci szegmensekben: A magyar Villamos energia tőzsdén (HUPX-on), egy rendszerszintű szolgaltatasok piacán és végfelhasználók SZÁMÁRA közvetlenül.
„A CHP-Erőmű Kft. megvásárlása illeszkedik vállalatunk szabályozható erőművi egységek üzemeltetésén alapuló növekedési tervébe”- közölte Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Kereskedelmi igazgatója. „A megállapodás révén a társaságcsoport immár A TELJES értékláncot lefedi a magyarországi energetikai piacon, a gáz- és biomasszakereskedelemtől kezdve, egy távhőtermelésen és távhőszolgáltatáson Keresztül egy Villamosenergia-termelésig és a Villamosenergia-értékesítésig bezárólag.”
A CHP-Erőmű Kft. többségi tulajdonrészének megvétele Csak az Első Lépés a Veolia Virtuális erőművi fejlesztésében. Ugyanis a Vállalat a későbbiekben Ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni Kombinált ciklusú erőműveket, a gázmotoros erőműparkját, and A megújuló alapon Termelő erőműveit van.
A Veolia 2015-ben vásárolta meg a Debreceni és a nyíregyházikombinált ciklusú erőműveket, amelyek együttes Villamosenergia-Termelő kapacitása mintegy 160 megawattos, Majd Egy évvel később került sor egy 19,8 megawattos névleges teljesítményű szakolyi biomassza erőművet Üzemeltető Társaság megvásárlására. EZT követően 2017 végén került egy cégcsoport tulajdonába egy 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű ajkai erőművet Üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt., Amely Megújuló és Fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, Lakossági távhőt, and ipari felhasználásra szolgáló gőzt állít Elő.
„A magyar Kormány Stratégiai partnereként a Veolia Energia Magyarország Zrt. célja, Hogy hosszútávon gondolkozó szakmai befektetőként működjön közre a legkorszerűbb technológiák és Megoldások elterjesztésében, and Magyarország energetikai ellátásbiztonságának erősítésében”- fejtette ki Fernezelyi Ferenc.