Forma-1-es legenda vezetheti a Toyota versenyautóját jövőre Le Mans-ban

A következő évi Le Mans-i 24 órás versenyen Fernando Alonso ülhet a hibrid Toyota volánjához. Célja a futamgyőzelem.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso, minden idők hatodik legtöbb (32) futamgyőzelmet elért F1-es pilótája több vasat is a tűzben tart: idén májusban részt vett az ikonikus Indianapolis 500 futamon, ahonnan az év újonca és a leggyorsabb újonc címekkel távozott. Ezzel azonban nincs vége a kalandozásoknak: Alonso egy harmadik szériában, a hosszú távú autóversenyzésben is szeretne maradandót alkotni.

Ennek első lépéseként jövő januárban részt vesz a Daytona-i hatórás futamon, az igazi próbatétel azonban 2018 júniusában vár rá: a híresztelések szerint ugyanis Alonso rajthoz áll a világ egyik legnagyobb presztízsű autóversenyén, a Le Mans-i 24 óráson. Nem is akárhogyan, a Motorsport.com értesülései szerint Alonso éppen ezekben a napokban részt vesz a Toyota LMP1 csapatának bahreini edzésén. Ezzel együtt azt is tudni vélik, hogy Alonso üléspróbán járt a Toyota Motorsport GmbH kölni központjában, így nagy az esélye annak, hogy rajongói a Toyota TS050 Hybrid volánja mögött láthatják Bahreinben a 36 éves spanyol pilótát. Ha így lesz, az csak egy dolgot jelenthet: az istálló és a versenyző közös futamra készülnek.

Az értesüléseket egyelőre sem a Toyota, sem Alonso nem erősítette meg, ennek ellenére nem alaptalanul bíznak az együttműködésben a versenyző és a Toyota rajongói. Azt jó ideje tudni lehet, hogy Fernando nagy álma a hármas korona megszerzése – azaz futamgyőzelem Monacóban, Le Mans-ban és az Indy 500-on –, elvi síkon pedig a Toyota is kifejezte már abbéli reményét, hogy együttműködhetnek a sportolóval: „Mindig örömmel tárgyalunk élvonalbeli pilótákkal, és Pascal (Pascal Vasselon, a TMG műszaki igazgatója – a szerk.) még a Michelines időkből remek kapcsolatot ápol Fernandóval” – nyilatkozta Rob Leupen csapatigazgató.

Fotók: Toyota és www.autosport.com