Fokozott igény az ellenanyagszint mérésre

Egyre többen kérnek COVID-19 ellenanyagszint meghatározást, mert szeretnék tudni, hogy milyen védettséggel rendelkeznek a koronavírus ellen.

Fokozott érdeklődés tapasztalható az ellenanyagszint-mérés iránt, ezt tükrözik az Affidea Magyarország adatai is: 2021 utolsó negyedévében összesen 16%-kal több ellenanyagszint meghatározást kértek, mint az azt megelőző második negyedévben. A járvány felfutásával párhuzamosan a mérések száma is drasztikusan megemelkedett: novemberben már 76%-kal többen kértek ilyen vizsgálatot, mint a júliusban. Tavaly egyébként a fő oltási időszakban, azaz március és június között végeztették a legtöbb ellenanyag vizsgálatot, amely akkor több, mint a duplája volt a nyári időszakban tapasztalt forgalomnak.

Mint ismeretes a COVID ellenanyagszint mérést vénás vérből végzik és a vizsgálat azt mutatja meg, hogy az adott páciens szervezetében mennyi ellenanyag van jelen. Amennyiben az ellenanyagszint meghatározás leletében található eredmény referenciaérték alatt van, akkor a páciens lelete negatív, azaz nagy valószínűséggel nem védett. A referenciaérték egyébként laborfüggő, de a leletben mindig pontosan megadják a mértékét. A szervezet védettségét a védőoltások és/vagy maga a betegség alakítja ki, ugyanakkor az idő elteltével az ellenanyagok szintje a szervezetben folyamatosan csökken. Jelenleg már nem csak a harmadik, ismétlő vakcinát ajánlják a szakemberek, de megnyílt a negyedik dózis felvételének lehetősége is. Mindemellett természetesen nagyon sokan átestek – akár enyhébb tünetekkel vagy tünetmentesen – a COVID-19 fertőzésen, esetükben a védettséget a természetesen szerzett immunitás is befolyásolja.

Sok hozzánk forduló páciens nem tud arról, hogy átesett volna a betegségen, illetve nincs beoltva, de kíváncsi arra, hogy ennek ellenére jelen van-e az ellenanyag a vérében. Bár erre igen kevés az esély, de előfordulhat, hogy valaki teljesen tünetmentesen vészeli át a fertőzést, így kialakul nála az immunitás. Azt is tapasztaljuk, hogy az ismétlő oltások felvétele előtt is nagyon sokan jönnek ellenanyagszintet méretni, hiszen az eredmények függvényében el tudják dönteni, hogy szükségük van-e újabb dózisra. Nagyon sok páciens azért kér ellenanyagszint vizsgálatot, mert igazoltan átesett a betegségen, és kíváncsi arra, hogy milyen szintű védettség alakult ki, illetve meddig vannak jelen az ellenanyag a szervezetébeni.” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Felmerül a kérdés, hogy az omikron variáns ellen termelt ellenanyagot milyen szinten képes kimutatni az ellenanyagszint-meghatározás. Köztudott, hogy az omikron jelentős számú mutációt tartalmaz, amelyek kiterjednek a tüskefehérjére is. „Az omikron variáns ellen termelt ellenanyagok is ugyanazok, mint korábban, így a vérből történő ellenanyagszint meghatározás akkor is jó eséllyel ad megfelelő eredményt, ha valaki az omikron fertőzésen esett át. Az viszont elképzelhető, hogy némelyik antigén gyorsteszt érzékenysége csökken az omikron esetében.” – tette hozzá Dr. Menyhárt Orsolya.

Mint ismeretes jelenleg érvényes védettségi igazolványt csak az kaphat, aki felvette a harmadik dózist, illetve fél éven belül kapta meg az első két védőoltást, ugyanakkor a betegségen átesett pácienseknek már nem jár automatikusan védettségi igazolás. A hivatalos védettségi státuszt az ellenanyagszint meghatározás eredményei nem befolyásolják.