Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat

    A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.

    A tanulmány az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának genomját vizsgálta meg – írta az eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál.


    “Számos olyan, a bőrrel kapcsolatos gént találtunk, amelyik befolyásolja a szervezet D-vitamin-helyzetét. Napfényre van szüksége a bőrnek, hogy előállítsa a D-vitamint, de a génváltozatok is hatnak arra, hogy milyen jól végzi ezt a feladatát” – mondta John McGrath, az egyetem agykutatási intézetének professzora.


    “Eredményeink arra utalnak, hogy a HAL (hisztidon ammónia-liáz) nevű gén variációi szerint változik a bőr egy kis molekulájának a koncentrációja, amelyik úgy viselkedik, mint valamilyen belső fényvédőszer. Ez a molekula magába szívja az UV-B fénysugarakat, amelyekre a D-vitamin előállításához szüksége van a bőrünknek. Attól függ, mennyi vitamint állítunk elő, hogy mennyi van ebből a molekulából” – magyarázta.


    A kutatócsoport 143 olyan génlokációt talált, amelyik a D-vitamin koncentrációjával összefügg – tette hozzá Naomi Wray, az egyetem molekuláris biológusa.


    “Korábban csak hat régióról tudtunk, így az eredmények további információt szolgáltatnak arról, hogyan kezeli a szervezetünk a D-vitamint. Egy kincsesládányi új tényezőt találtunk, amelyek befolyásolják a D-vitamin koncentrációját, és amelyek hosszú ideig munkát adnak a kutatóknak” – magyarázta Wray.


    A tanulmány azt a feltevést támasztja alá, hogy a kevés D-vitamin a rossz egészségi állapotnak inkább következménye lehet, mint kockázati tényezője.


    A tanulmány a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.