Fair Play Nap

FAIR PLAY NAP

2017.10.26. csütörtök

Amikor a zenei alkotók és a zenefogyasztó közönség egymásra találnak

Az első Fair Play Napon zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létre jövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

 

2017. október 26-án országszerte koncerthelyszíneken és a csatlakozó zenei alkotók online felületein találkozhat a közönség a Fair Play Nap üzenetével, egy rövid videóval, amelyben a hazai zenei élet szerelői fogalmazzák meg, hogy miért fontos az ő zenei pályájuk alakulásában a fair play. Jónás Verát idézve: “Minden koncerten el szoktam mondani az utolsó számban, hogy lehet venni lemezt, ezzel támogatjátok az élő és a felvett zenét. Köztudottan a zeneipar óriási hányadát lenyeste az, hogy hirtelen mindenki mindent ingyen megtalál a neten.”

 

ProArt Zeneipari Jelentés a zenei alkotó folyamat fenntarthatóságát is vizsgálja, benne a zenészek jövedelmi viszonyaival. Ezek a számok jól mutatják, hogy a folyamatosan bővülő zenefogyasztás mellett az alkotók nem jutnak ezzel arányosan jövedelemhez a hangfelvételek után. A fizikai hordozók jelentősége csökken, a digitális zenefogyasztás válik általánossá. A Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztásra hívja fel a figyelmet. A kezdeményezéshez több koncerthelyszín csatlakozott már, Budapesten az A38, Kuplung, Budapest Jazz Klub, Akvárium Klub a Helynekem Miskolcon, a Rómer Ház Győrben és a Zebra Szarvason. Zenei terjesztők közül a dalok.hu, a Star Network valamint a WMMusic Distribution.

 

A klubokban az október 26-i koncertek előtt levetítik az első Fair Play Nap videó üzenetét, melyben Jónás Vera, Váczi Eszter, Mihalik Ábel (Drastik Putto), a Margaret Island és a Lóci Játszik  zenészei fogalmazzák meg, miért tartják fontosnak ezt az ügyet.

 

Bővebb információ a Fair Play Napról, az ügyet támogató zenészekről, koncerthelyszínekről, terjesztőkről  a www.fairplayhungary.hu és a www.facebook.com/fairplayhungary oldalon.