Fabricius Gábor Dialógus c filmje a  Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon 

 

Fabricius Gábor Dialógus című kisjátékfilmjével vett részt októberben a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon (2017. szeptember 28-október 8.). A fesztivál idén egy egész szekciót szentelt a kortárs magyar filmművészetnek. A svájci filmrajongók és a nemzetközi szakma az utóbbi két év legsikeresebb, magas nézőszámot produkáló, de kritikailag is elismert magyar alkotásait tekinthették meg a filmes mustrán. Műsoron volt az Oscar-díjas Saul fia (Nemes Jeles László), a Mindenki (Deák Kristóf), a Cannes-ban bemutatott Jupiter holdja (Mundruczó Kornél), és a számos fontos fesztiváldíjas 1945 (Török Ferenc) film is. 

A versenyprogram mellett a “Neue Welt Sicht Ungarn” név alatt futó magyar szekció filmjeit is  teltházzal vetítették. A rövidfilmes programban öt magyar remekműveket mutattak be, itt kapott helyet Fabricius Gábor Dialógus című rövidfilmje is. A migráció témájú Dialógust a válogatók elsősorban az alkotás merészsége miatt hivták meg a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválra. Fabricius filmje nyíltan és bátran kezeli a migráció kérdését, ezzel egy nyílt társadalmi, politikai párbeszédet indít el, „Bátor vita a migrációs témáról” – dícsérte a svájci média a Dialógust. 

A “Neue Welt Sicht Ungarn” szekcióban további négy magyar filmet nézhettek meg a fesztivál vendégei. Bucsi Réka: Love; Dudás Balázs: Welcome; Kis Hajni: Szép alak; Alyx Ayn Arumpac: Garázs Inventory alkotások is egyöntetű dicséreteket kaptak, elsősorban mélyreható, a magyar lelket vizsgáló szemléletükért.

 

Fabricius Gábor rendező elmondta: 

 

A zürichi fesztivál olyan válogatással érkezik évről évre, ami az aktuális legnagyobb filmcímeket keveri a kísérletező szerzői filmekkel. Az egyik válogató úgy fogalmazott, hogy a magyar film nagyon aktuális. Számomra a Dialógus nemzetközi sikere megerôsíti a hitemet abban, hogy a filmnek határokon átívelô mûfajnak kell lennie.”

A filmfesztivál apropóján a svájci média nagy hangsúlyt fektetett a magyar filmgyártás utóbbi években kivívott sikereinek bemutatására is. Magyarországot, mint jelenleg Európa egyik legerősebb filmes országát dicsérték, ahol a fiatal filmesek formailag és tartalmilag ismét különleges alkotásokat hoznak létre. Kiemelték, hogy a magyar filmek amellett, hogy nemzetközi figyelmet vívnak ki, a rendszerváltás óta először vonzanak nagy számú nézőket is a mozikba. 

 

A Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválra idén közel százezren látogattak el. A mustra a civilek mellett a szakmának is tartogatott érdekes programokat. A fesztiválra több, mint 800 vendég érkezett, köztük olyan sztárok, mint Glenn Close, Alicia Vikander, Andrew Garfield vagy a Harry és Sally rendező-forgatókönyvírója, Rob Reiner.

 

A Dialógus a napokban zajló Luxemburgi CineEast Filmfesztiválon (2017. október 5-22.) a legjobb rövidfilm közönségdíjáért versenyez. A fesztivál egész Európából invitált kis- és nagyjátékfilmeket, Magyarországról többek között a Cannes-ban bemutatott Jupiter holdjá-t és Mészáros Márta a napokban a mozikba került Aurora Borealis – Északi fény című alkotását. A Dialógust az európai rövidfilmes szekcióban vetítik.

A filmet korábban a nemzetközi filmklubszövetség, a FICC  (Fédération Internationale des Ciné-Clubs) zsűrije Specia Mention díjjal jutalmazta. Indoklásuk szerint “gondolkodásra késztet a múlt és a jelen párhuzamairól, és emlékeztet arra, hogy a történelem rossz irányban ismétli önmagát.” 

 

Kritikák, vélemények: 

 

– Regina Grüter, Luzerner Zeitung online:

A magyarok visszatértek”; 

A fiatal magyar film tartalmi és formailag is kivételes művekkel hallat magáról.”

www.luzernerzeitung.ch/nachrichten/kultur/rivalen-sind-sie-nur-auf-dem-platz;art9643,1110095

 

– Jörg Taszman, Frame, Nr. 15

a magyar film ismét él…”

Nem csak a kritikusok és zsűritagok dicsérik a magyar mozi minőségi szárnyalását. A közönség is esélyt ad a hazai filmeknek.„

A hazai piacon és nemzetközi filmfesztiválokon elért sikereket tekintve nem túlzás Magyarországot Kelet-Európa vezető filmes országának nevezni.”

 

– Zürich Film Festival:

A „Short Films Hungary” szekcióba beválogatott öt remekmű alapján is egyértelműen, a magyar mozi elkápráztat eredetiségével”

A magyar mozi tartalmilag színes, művészileg radikális és nemzetközi szinten is szellemes”

az egyik legfelkapottabb téma a kívülálló személye, akinek bizonyítania kell egy világban, ahol magára hagyták”

(….) Magyarország (…) jelenleg Európa egyik legerősebb filmes országa”

 

– A magyar rövidfilmekről, többek között a Dialógus-ról írták

A magyar rövidfilm feltámadt”

Bátor vita a migrációs témáról”

Az öt kortárs rövidfilm alapos vizsgálat alá veszi a magyar lelkeket.”

https://zff.com/en/archive/20119/

https://zff.com/en/festival-info/news/2017/1921/4-day/

 

Fabricius Gábor – filmrendező, író, médiadesigner

A londoni Central Saint Martins College of Art and Design MA-diplomása, tanára volt többek között Mike Figgis. Diplomája megszerzése után Ridley Scott-nak dolgozott, Scott Free Producitons produkciós iridában dolgozott gyakornokként. 

Korai éveiben zenével foglalkozott, majd miután mint a Republic Advertising Group kreatív igazgatója megnyerte a reklámosoknak járó Oscart, a Cannes Media Liont, a filmkészítés és az írás felé fordult. 

2008-ban elnyerte a British Council multikulturális tevékenységért járó díját, 2009-ben jelent meg novelláskötete, a Puha neon fejlövés, amely a magyar és kelet-európai újkapitalizmusról írott harminchárom novellát és karcolatot tartalmaz. 2010 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanára, ahol médiát, médiadesignt és vizuális kommunikációt tanít MA-hallgatóknak. 

2010-től rövidfilmjeivel rendszeresen szerepel nemzetközi filmfesztiválokon. 2014-ben a Sintér című rövidfilmje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) mutatkozott be, majd az európai premierje a németországi Regensburgi Filmhéten volt, de vetítették a filmet többek között a Vilnius Film Festivalon, Corkban, Írországban, Prágában, Londonban, Lengyelországban. 

2015-ben Fabricius a Sintér rendezéséért Huszárik Zoltán-díjat kapott. 

2016-ban az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg első regénye, a Más bolygó, melyet  a kiadó nevezett az Aegon Irodalmi-díjra.  

2016-ban Dialogue címmel Erdély Mátyással rövidfilmet készített a menekülthelyzetről, egy kelet-német és egy nigériai család szürreális találkozásán keresztül.

A film elnyerte a FICC (Fédération Internationale des Ciné-Clubs) zsűri Special Mention-díját a pozsonyi Febiofest nemzetközi filmfesztiválon, 2017 márciusában. Indoklásuk szerint az álomszekvencia “gondolkodásra késztet a múlt és a jelen párhuzamairól, és emlékeztet arra, hogy a történelem rossz irányban ismétli önmagát.”

 

A Dialógus online megtekinthető:

https://vimeo.com/208124151

 

http://othersidestories.com/about

 

https://www.facebook.com/othersidestories/