Ezek a nem mindennapi nők alaposan felrázták a tudományt

November elején érkezik a LEGO® gyerekeket inspiráló készlete,

a Nők a NASA-nál

A nők mindig is fontos szerepet játszottak az amerikai űrprogram és a NASA történetében. Ennek ellenére tudományos vívmányaik és teljesítményük gyakran alulbecsült, vagy teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt. A nőknek a történelem során mindig is meg kellett küzdeniük a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén való elfogadásért és elismerésért. Komócsin Laura, business coach szerint nincs ez másként hazánkban sem, ahol szintén hiány van a női munkaerőből ezeken a területeken. A LEGO Csoport legújabb LEGO® Ideas készlete, a Nők a NASA-nál szett – amellett, hogy a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni – inspirációként kíván szolgálni a jövő generációi számára, hogy bátran kísérletezzenek és válasszanak a megszokottól eltérő hivatást.

A LEGO-rajongó tervező, Maia Weinstock az „Űr határait meghódító nők” címmel mutatta be a Nők a NASA-nál LEGO szett ötletét a LEGO Ideas közösségi felületen. Az ötlet rengeteg támogatást kapott a többi rajongótól, és gyártásra is kiválasztották éppúgy az inspirációs értéke, mint a benne rejlő építési- és játékélmény miatt. A tudományos szerkesztő és író, valamint az űrfelfedezés, illetve a női tudósok és mérnökök iránt személyesen érdeklődő Maia Weinstock a Nők a NASA-nál projektje által szeretné ünnepelni a tudományos szakmákat választó nőket.

A történelem során a tudomány minden területén – legyen az mérnöki vagy akár technológiai – alulértékelték az újító nőket a gyakran úttörő munkájuk ellenére. Emellett azt is láttuk, hogy amikor a tudományos területeken bátorítják a lányokat és a nőket, akkor sokkal valószínűbb, hogy ezeken a területeken fognak karriert választani” – mondta Maia Weinstock. “Ezzel a projekttel szeretném a reflektorfényt a nőknek arra a fantasztikus csoportjára irányítani, amely kulcsfontosságú szereppel bírt a NASA történelmének alakításában. Egy álmom válna valóra, ha tudnám, hogy az első ember a Marson – vagy az a mérnök vagy számítógépes tudós, aki segítette őt odajutni – a LEGO Nők a NASA-nál szettel játszott gyerekként, majd ennek eredményeként döntött a tudományos karrier mellett.”

Számos olyan multinacionális vállalatnál coacholok felsővezetőket, ahol a munkavállalók többsége mérnök” – kezdi Komócsin Laura, business coach. „Rendszeresen panaszkodnak arra, mennyire kevés a női pályázó, pedig milyen sokat tudnának profitálni a másfajta nézőpontjukból, empátiájukból, kreativitásukból. A legtöbb gyerek még mindig olyan szakmát választ, amit a családjában, közeli ismerősi körében közvetlenül megismerhet. Ezért is nagyszerű, hogy ezen játék segítségével egy egészen új pályára is ráláthatnak” – mondta Komócsin Laura. – Tini gyerekeim a hír hallatán már azon vitatkoztak, melyikük melyik egységet fogja megépíteni és ki tudja, talán tényleg társaik közül kerülhet majd ki az első ember, aki a Marsra lép. Engem is annyira inspirál ez az új játék, hogy az eddig felnőtteknek tartott „Tervezd meg az életed” workshopomat átalakítom majd ennek a korosztálynak is, és ott is lehet majd használni ezeket a szenzációs játékokat.”

A készlet és a figurák végleges dizájnját Tara Wike és Gemma Anderson LEGO tervezők készítették el, amelyet Tara Wike személyesen mutatott be a Massachusettsi Műszaki Egyetemen Maia Weinstocknak és Margaret Hamiltonnak, aki egyike a LEGO formában megörökített tudósoknak.

Gyerekek bátorítása a határok áttörésére

A kiemelkedő teljesítmények elismerésére, valamint minden gyerek bátorítására, hogy azzá váljon, amiről leginkább álmodik, hamarosan elindul a Határok Áttörése című kihívás a LEGO® Life-on, amely a 13 év alatti gyermekek számára is biztonságos közösségi háló. A kampányban a gyerekeknek az álommunkájukat kell megépíteniük, majd megosztaniuk azt a LEGO Life-on, használva a négy példaképet is emlékeztetőül, hogy még a csillagos ég sem kell, hogy a határt jelentse.

A LEGO Nők a NASA-nál szett november elsejétől lesz elérhető világszerte, hazánkban a LEGO® Store üzletekben lesz kapható a készlet. További információkért látogass el a LEGO Ideas oldalra: https://ideas.lego.com/dashboard

A LEGO® Nők a NASA-nál tartalmaz:

4 figurát: Nancy Grace Roman, Margaret Hamilton, Sally Ride és Mae Jemison.

A megformált NASA-nál dolgozó nők szakterületét illusztráló három LEGO® építményt.

Nancy Grace Roman tartozékai között található egy mozgatható Hubble Űrteleszkóp valósághű részletekkel és egy bolygó köd vetített képével.

Margaret Hamilton tartozéka egy köteg könyv, amelyek az Apollo Vezérlő Számítógép fedélzeti repülési szoftverének forráskódját tartalmazzák.

Sally Ride és Mae Jemison tartozéka egy rakétakilövő állomás és egy Challenger Űrrepülőgép három eltávolítható rakétalépcsővel.

Darabszám: 231

Életkor: 10+