Roving Woman road movie

2022, Los Angeles. Sarát kirúgja otthonról vőlegénye, „Hollywood majdnem híres üdvöské- je”. A feldúlt nő egy lopott autóval vág neki a világnak, hogy ne csak új otthonra, de önmagára is rátaláljon. Egyedül, pénz nélkül rója az utakat, miközben különös idegenekkel találkozik, akik hozzá hasonlóan keresik a helyüket a világban. Céltalan, de felszabadult bolyongása során a kocsiban talált tárgyak egyre jobban felkeltik az érdeklődését a lopott autó tulajdo- nosa iránt, ezért végül úgy dönt, megkeresi őt.

A roadmovie-t Connie Converse amerikai énekesnő titokzatos eltűnése ihlette.

RENDEZŐIKONCEPCIÓ

A Roving Woman azt a helyzetet járja körbe, hogy az emberek, különös tekintettel egy olyan emberre, akinek nincs családja, otthona, és egy nap ezen felül még minden tárgyi javát is elveszti, hogyan keresik a helyüket a világban.

Sara, filmünk főhőse, egyedül van mind a világban, mind az úton, melyen lopott autójával száguld. Szembe kell szállnia saját magával, de a körülötte lévő veszélyekkel is. Utazása azonban nemcsak a kihívásokat, de egy új kezdet reményét is magával hozza, hiszen az úton mindenki gyorsabban fejlődik, új inspirációkat és megoldásokat talál, távolabb kerül- ve önmagától és a gondjaitól megtanulja magát kevésbé komolyan venni.

A történetünket Connie Converse NewYork-i előadóművész inspirálta, aki 1974-ben, egy augusztusi napon életéből kiábrándulva bepakolta mindenét Volkswagen Beetlejébe, és elhagyta az otthonát. Azóta senki nem hallott róla. Úgy döntöttünk, hogy egy hagyományos életrajzi film helyett sokkal izgalmasabb, ha azzal foglalkozunk, mi is történhetett vele az eltűnése utáni titokzatos időszakban. Élettörténetének azon periódusában, melyet egyedül töltöttel az úton.

Olyan csodálatos művészekkel karöltve, mint Wim Wenders (Párizs,Texas), Chris Hanley (AmerikaiPszichó)és John Hawkes (Winter’sBone – A hallgatástörvénye)létrehoztunk egy nagyon különle- ges filmet, amely készítése során mélyen magunkba néztünk, de közben nevetni is tudtunk. A John Hawkes által írt dalok könnyűek és fülbemászóak, Sara néha csetlik-botlik, a karakterek pedig, akik- kel útja során találkozik, leginkább furcsák, de mégis érdekesek.

„Ha belegondolunk abba, hogy emberek léteznek, de egy időután többé már senki sem emlékszik rájuk, akkor az olyan, mintha soha nem is léteztek volna.”

Elizabeth Eaton Converse, becenevén Connie, 1924-ben született az egyesült államokbeli New Hampshire-ben. Sokan a női Bob Dylanként is emlegetik, és méltán gondolják, hogyha Connie aktívabban részt vesz az akkori zenei életben, befuthatott volna. Dalaira azt mond- ták: „Lovely,butnotcommercial.”

Zenei stílusa nem követte a mainstreamet, és nem is volt hajlandó olyat írni, ami eltért volna az ízlésétől, melynek gyökerei az 1920-as évek eleji Greenwich Village-i folkszcéná- ból eredeztethetőek.

Családja, ismerősei, kollégái szerint nagyon visszahúzódó, introvertált személyiség volt. Élete során többször is meggyűlt a baja a dohányzással és az alkohollal, amihez hozzá- járulhatott viszonylag hányatott sorsa is: a szülei, főleg az apja elutasította, megvetette a zenéjét, és haláláig nem is hallotta lánya egyetlen dalát sem.

A legközelebbi kapcsolatban fiatalabb öccsével, Philippel állt. Nagyrészt neki köszönhetjük Connie fennmaradt örökségét, amelyet részben ő archívált. Az énekesnő első és egyetlen nyilvános szereplése 1954-ben a The Morning Show-ban volt, de az élő televíziós közvetítésről sajnos nem maradt fenn felvétel. 1956-ban felvett egy albumot testvérének Musicks (Volumes Iand II) címmel.

Annak ellenére, hogy zenéje élete során ismeretlen maradt, munkássága posztumusz elismerést kapott, miután 2004-ben szerepelt egy rádióműsorban. A 2009 márciusá- ban megjelent How Sad, How Lovely című válogatáslemezen tizenhét dal hallható, töb- bek között a RovingWomanis. Ezt az albumot több mint 16 millióan streamelték már a Spotifyon. További hat szám jelent meg 2020-ban Sad Lady címmel, melyek 1954 és 1956 között születtek.

Connie 1974-ben ötvenévesen, számos búcsúlevelet hátrahagyva útnak indult állítólag egy jobb élet reményében, de az eltűnése a mai napig megoldatlan rejtély.

MICHAL CHMIELEWSKI

A lengyel Michal Chmielewski végzettsége szerint mérnök és fotós. Videoklipjeit, rövid- és dokume- tumfilmjeit európai fesztiválokon mutatták be, ame- lyeken számos díjat nyertek. Ez az első egészestés nagyjátékfilmje.

író/rendező

LENA GORA

Lena Gora Lengyelországban született. Színházi karrierjét odaha- za kezdte, majd londoni és New York-i színpadokon folytatta. Jelenleg a Canal+ Varsókirályacímű sorozatában, illetve Bernard Rose legújabb nagyjátékfilmjében, a Traveling Lightban játszik, Stephen Dorff és Danny Huston oldalán. A saját édesanyja ihlette IMAGO, melyet nemcsak író- ként, de színészként is jegyez, 2022 őszén került mozikba. A Netflixszel tavaly forgatott Egyéjszakaazóvodábancímű filmje nálunk is látható a streamingszolgáltató kínálatában.

író/producer/főszereplő

JOHN HAWKES

John Hawkes amerikai színészt a hazai közönség elsősorban a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye (2010) és A keze-lés (2012) című filmekből ismerheti – az előzőért Oscar-, míg az utóbbiért Golden Globe-díjra jelölték. Emellett olyan filmek- ben és sorozatokban nyújtott emlékezetes alakítást, mint az Al-konyattólpirkadatig(1996), a Temegénésmindenismerősünk(2005), a MarthaMarcyMayMarlene(2011), a Lincoln(2012), a HáromóriásplakátEbbinghatárában(2017) vagy a Deadwood(2004-2006) és az Egyszerfent…,inkábblent(2009-2013).

koproducer/főszereplő

WIM WENDERS

Wim Wenders a modern német filmművészet egyik legfonto- sabb alakja. Párizs,Texas(1984) című filmje nemcsak a leg- jobb rendezőnek járó BAFTA-díjat, de az Arany Pálmát is elnyerte Cannes-ban. Berlin felett az ég (1987) című alkotását is díjazták a fesztiválon, de Berlinből is elhozta a legjobb rendezőnek járó díjat. A BuenaVistaSocialClub(2000), a Pina(2012) és Aföldsója(2015) című filmjeiért Oscar-díjra jelölték. Wenders 1996 óta a berlini Euró- pai Filmakadémia elnöke.

executiveproducer

ORIAN WILLIAMS

Orian Williams amerikai producer. Legismertebb filmje az Oscar- és Golden Globe-jelölt A vámpír árnyéka, Willem Defoe és John Malkovich szereplésével, és a Joy Division legendás énekesé- ről, Ian Curtisről szóló többszörös cannes-i és BAFTA-díjnyertes Control. Orian Williams az executive producere Topolánszky Tamás Yvan a JUNO11 Pictures gyártásában készült, Montreali Nemzetközi Filmfesztivál fődíjas CURTIZcímű nagyjátékfilmjének is.

executiveproducer

Eredeti cím: Roving Woman road movie

Műfaj Gyártó ország Gyártás éve Játékidő: Lengyelország, USA 2022, 93min

Nyelv: angol