Skip to content

Mi az a blogger?

A kontrollcé kontrollvé még nem tesz senkivé

  • Home
  • Cool Tour
  • Kütyütroll
  • Egész segg
  • Troll’s
  • Mi 1 más
  • Az MTIblogger (is)
  • FAKE NEWS
  • Toggle search form

Ez a technológia jelenthet megoldást a munkaerőhiányra a vendéglátásban

Posted on 2020.07.08.2020.07.08. By blogger

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Világtendencia, hogy az éttermek, szállodák egyre jobb minőségű étellel szeretnék kiszolgálni a vendégeiket a bérköltség jelentős emelkedése nélkül. Ez a törekvés egyrészt becsülendő és hasznos, másrészt nehéz feladat, mert a hozzáadott értéket jellemzően csak emberi munkával lehet előállítani. A probléma ráadásul a koronavírus-járvánnyal csak súlyosbodott, hiszen nehezen megbecsülhető, hogy mekkora forgalom várható és milyen alapanyagból mekkora mennyiségre lesz majd szükség.

Pataky Péter kreatív séf, a Matusz-Vad fagyasztott élelmiszer nagykereskedelem szakmai partnere arról beszélt, a sous vide eljárással készült alapanyagok jól adagolhatóak és tervezhetőek.

A lényege pedig pont abban rejlik, hogy alaposan elő lehet készíteni a termékeket, szerviz közben pedig már a kevésbé képzett szakácsok is boldogulnak akár több száz fős vendégsereggel is, akik csak annyit tapasztalnak, hogy egészen különleges élményben volt részük.

„A technológiának számos olyan előnye van, amellyel kiküszöbölhető a vendéglátásban uralkodó súlyos munkaerőhiány és a járványt követően tapasztalható teljes bizonytalanság is mérsékelhető. A sous vide termékek állandó minőséget szavatolnak, a kimért adagok pedig könnyű kalkulációt eredményeznek rejtett költségek nélkül. Így nem kell attól sem tartani, hogy az alapanyagokat ki kell dobni, egyszerűen lehet velük tervezni. Az eljárásnak köszönhetően rengeteg munkaórát spórolhatunk meg a konyhákban, és valójában szakértelemre sincs szükség, hiszen a minőségi alapanyagokkal egyszerű dolgozni” – fogalmazott Pataky Péter, aki Angliában Michelin csillagos séfekkel közösen tökéletesítette sous vide tudását.

Hangsúlyozta, a sous vide eljárás nem kizárólag a top éttermeknek és szállodáknak jelent nagy segítséget, sőt. A technológiát előszeretettel használják már balatoni büfék, kisvendéglők is, és a járvány utáni kilábalási időszakban ez a tendencia csak tovább fog erősödni a kényelmi szempontok miatt. A termékekkel emellett például olyan ételeket is fel tudnak tenni az étlapokra a tulajdonosok, melyek igazán vendégcsalogatók, és így gyakorlatilag új szintre tudnak vele lépni anélkül, hogy nagyobb beruházást kellene eszközölniük.

„Ezzel az eljárással megakadályozható az élelmiszerek oxidációja és jelentősen megnő az eltarthatóságuk, a baktériumok szaporodásának megakadályozása által. A sous vide eljárással készíített húsokról elmondható, hogy tökéletesek mind ízben, mind állagban, illetve az elkészítési idejük több óráról néhány percre csökken. Az eljárás évtizedek óta ismert, és mára alig akad olyan Michelin csillagos étterem, ahol ne használnák a sous vide technológiát napi szinten” – magyarázta.

Pataky Péter kiemelte azt is, hogy a sous vide termékekre egyre nagyobb igény mutatkozik a lakossági használatban is, hiszen otthon ugyanúgy idő spórolhatnak meg az előkészített húsokkal, zöldségekkel a háziasszonyok, mint egy konyhaséf, és az árakban sem mutatkozik jelentős különbség.

A Matusz-Vad fagyasztott élelmiszer nagykereskedelem webshopjából bárki rendelhet, a palettán megtalálható húsfélék köre pedig folyamatosan bővül. Mindegyik termék sózott és néhány közülük fűszerezett is, természetesen csak annyira, hogy jellegüket megőrizzék, ízüket kiemeljék. A cég vevői igény szerint egyedi receptúrák kidolgozására is lehetőséget nyújt.

Gasztrotroll Tags:munkaerőhiány

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Sherlock, Lupin és én 15. – A cilinderes férfi rejtélye
Next Post: Lassan ott tartunk, hogy a különféle kütyüink előre kitalálják a gondolatainkat

Ezeket ajánljuk még megtekintésre

  • Rekordszámú turista kereste fel a skóciai whiskylepárlókat tavaly Az MTIblogger (is)
  • Könyv-, zerowaste- és életmód influenszer is kiáll a műanyagcsökkentés mellett Egész segg
  • Békebeli brunch Wossala Rozinával Gasztrotroll
  • Márton napi Borfesztivál a 100 éves Gellértben Gasztrotroll
  • Lassuljunk le karácsonyra Gasztrotroll
  • Kiderült Budapest egyik legjobb rétesének titka is Gasztrotroll
2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Nyirádon a Korda-lányok mentették meg a csapat becsületét
  • Fotókon a Mercedes-EQ EQT
  • MINI John Cooper Works 1to6 Edition különkiadás képgaléria
  • Az év legrangosabb salakmotoros versenye lesz pünkösdhétfőn Debrecenben
  • Pótlóbuszok járnak Balatonkenese és Balatonfüred között jövő keddtől péntekig
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Leclerc megúszta három rajthelyes büntetéssel az életveszélyes tötymörgést
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • A tesztidőszak tapasztalatai alapján…
  • A tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre
  • Eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen, mert országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait
  • Újranyitott a Sáfránkert Vendéglő
  • Új, családias SPAR-üzlet nyílt Budapesten, a Fehérvári úton
  • Nyár elején rendezik meg a gourmet fesztivált
  • Mi lehet a titok az Avalonban?
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • A Porsche Design 8000 dollár értékű órát készített, kizárólag 718 Spyder RS vásárló számára Kütyütroll
  • Edzésekhez ideális órákat mutatott be a Casio Kontrollcé-kontrollvé
  • A csúcson indul a Peugeot és a LEGO együttműködése Játéktroll
  • A kreatív-, szabadtéri- és társasjátékokat keresi a legtöbb család Játéktroll
  • Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio Kontrollcé-kontrollvé
  • Teljes fém GM-B2100GD Kontrollcé-kontrollvé
  • Tovább bővül a mobiljáték-piac Játéktroll
  • A LEGO Group bemutatja a Dry Bowser-t, és új készletet jelent be a 2023-as MAR10 napra Játéktroll

Copyright © 2023 Mi az a blogger?.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

Mi az a blogger?
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.