Ételek az űrben – pürétubusoktól a garnélarák koktélig

Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban. A Millenárison, szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon korai szovjet űrételek, a Mercury-program űrételei és modern űrételek is láthatóak.

Nem csoda, hogy a legtöbb elsőgenerációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik. Panaszaik hatására a Gemini küldetés során a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak, a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is és megjelentek a menük. Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarák koktél, csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella puding almaszósszal.

Az Apollo-program legénysége volt az első, akiknek már melegvíz is a rendelkezlsükre állt, mely az ételek rehidratálását könyebbé az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett „spoon bowl”-t, egy olyan műanyagtasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az igazi minőségbeli áttörést a Skylab hozta el. A korábbi űrhajók elrendezésétől eltérően itt külön tér került kialakításra az étekzőnek és az asztalnak. A Skylab háromfős legénysége így különböző kapaszkodók segítségéve majdhogy földi körülmények között, „ülve” tudott étkezni. A műanyagtasakok könyebb kibontásának érdekében a szokásos kés-villa-kanál mellé egy pár ollóval is ellátták őket. A Skylab méreteinek köszönhetően összesen 72 különböző ételt, hűtőt és fagyasztót is magukkal tudtak vinni.

A Space Shuttle-program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, melyeket bármelyik szupermárketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az Irányadó Napi Beviteli Értéknek mefelelően állítják össze, hogy szervezetük minden az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványianyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hét napos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de saját menüt is tervezhetnek, melyeket természetesen egy dietetikus is ellenőriz.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .