Eszközbeszerzésre pénzügyi támogatást kap a Hunor mentőszervezet

    A legutóbbi, törökországi földrengésben is segítséget nyújtó Hunor mentőszervezet olyan új eszközök beszerzésére kapott 221 millió forint támogatást, amelyek hozzájárulnak a mentőcsoport sikeres nemzetközi újraminősítéséhez – tudatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn közleményben az MTI-vel.

    Azt írták, a nemzetközi mentőcsapatokat az ENSZ Insarag (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) minősíti, amit ötévente meg kell újítani. A világon összesen 35, a Hunorhoz hasonlóan “nehéz” minősítésű mentőcsapat van.


    A világon elsőként, 2005-ben egy magyar mentőcsapat szerezte meg az ENSZ Insarag nehéz kategóriájú minősítését. A csapat újjászervezésével, 2012. július 15-én alakult meg a Hunor, amely azóta két vizsgán szerzett újra minősítést.


    A nemzetközi minősítés célja, hogy önellátó és egymással tökéletesen együttműködő mentőcsapatok vegyenek részt a nemzetközi segítségnyújtásban – emelték ki a közleményben.


    Jelezték: a Hunor Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet hivatásos tűzoltók alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető városi kutató- és mentőcsapat legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Tagjai nagy tapasztalattal, kiváló mentési rutinnal és speciális szakképzettséggel rendelkeznek. Vezetői külföldi küldetésekben jártas, idegen nyelven beszélő szakemberek. A mentőcsapat Budapesten 3 órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes megkezdeni az életmentést.


    A mentőcsoport tagjai akár 10 napon keresztül 24 órás munkavégzéssel egyszerre két kárhelyszínen, önellátóan képesek dolgozni; 168 tagjuk 12 keresőkutyával és speciális személykeresőkkel képes felkutatni romok alatt rekedt, még élő személyeket. Legutóbb februárban a törökországi földrengés során 17 embert mentettek ki élve a romok alól – olvasható a közleményben.