Ericsson-vezérigazgató: “A fogyasztók és a cégek várják az 5G európai bevezetését”

A fogyasztók és a vállalatok is várják az 5G bevezetését Európában, ami a kontinensen az egyes nemzetek egyedi döntésének a függvénye – mondta Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, a barcelonai Mobil világkongresszuson (Mobile World Congress – MWC).

    Hozzátette: Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában már elkezdték az 5G-re való átállást. A kereskedelmi hálózatok telepítésében Északkelet-Ázsia és Észak-Amerika jár az élen, így az 5G nyertesei lehetnek. Az európai szolgáltatóknak is van hozzáférése az 5G hálózatokhoz, de a szigorú szabályozás mellett problémásnak nevezte, hogy Európa 4G lefedettsége gyenge, 60 százalékos jelenleg. A szolgáltatóknak a siker érdekében hálózatokat, infrastruktúrát kell fejleszteni. 
 

   Az adatforgalom évről-évre olyan mértékben bővül, ami sürgeti az 5G bevezetését. Az Ericsson új hálózati termékekkel és szolgáltatásokkal kibővített 5G portfóliója zökkenőmentes hálózatfejlesztést és az 5G gyors bevezetését teszi lehetővé – ismertette a vezérigazgató. 
 

   “2019-ben világszerte bekapcsoljuk az 5G-t”- jelentette ki.

    Közölte: a továbbfejlesztett 5G platform számos új termékkel bővült, mesterséges intelligenciát (AI) is alkalmaz, a 4G és 5G között optimális frekvenciaelosztást tesz lehetővé. A hálózatok növekvő komplexitása szükségessé teszi, hogy a szolgáltatók egyszerűsítsék az üzemeltetést – mondta. 
 

   Az 5G bevezetéséhez nem csak új frekvenciasávokra van szükség, hanem fontos lesz az optimális állomásépítés, és a rádiókapacitások bővítése is. A sűrűn lakott városi területeken már zajlanak a korai 5G telepítések. A következő lépés a 4G teljesítményének javítása és az 5G lefedettség városokon kívüli kiépítése lesz, ebben szükség lesz az üvegszál és mikrohullám alapú felhordóhálózati megoldások kombinációjára. Az Ericsson ennek támogatására bővíti mikrohullámú portfolióját is – ismertette a vezérigazgató.

    Az MWC-n az Ericsson az innovációi között bemutatta a szalagra nyomtatott, rugalmas, bármilyen tárgyra felragasztható, bel- és kültéren egyaránt használható antennát (radio stripe).