Élvezd otthonodban a nyarat – megfelelő hővédelemmel

Vajon egy újabb rekordmeleg nyár elébe nézünk? A szakértők és meteorológusok szerint a válasz sajnos: igen, szinte biztosan. Mindenesetre – ahogyan a mondás is tartja – érdemes a legjobbat remélni, de a legrosszabbra készülni. Nem véletlen, hogy ebben a helyzetben mindenki azon gondolkodik, hogyan készíthetné fel otthonát legjobban a kánikulára: a helyiségek belső hőmérsékletét érdemes ugyanis napközben 25 °C alatt, a jó alváshoz pedig 18 °C körül tartani. A progresszív hővédő termékek nemcsak abban segítenek, hogy még a forró nyári időszakban is tartható legyen ez, hanem lehetővé teszik otthonaink intelligens szellőzését is.

A valaha mért legmagasabb hőmérséklet Európában 48,8°Cvolt, ezt 2021-ben Szicíliában mérték, de a szakértők szerint jöhet még rosszabb: a hőhullámok tetőzésekor sok országban újabb rekordok dőlhetnek meg. Ha felkészülünk rá, otthonaink az elképesztő hőség ellenére is hűsítő oázisok lehet, de ehhez megfelelő hővédelemre van szükség.

Ha proaktív lépéseket teszünk otthonunk túlmelegedése ellen, és emiatt nem kell feleslegesen működtetni a légkondit, az üvegházhatást is csökkenthetjük, és ezzel remélhetőleg hozzájárulunk ahhoz, hogy az eljövendő nyarak ne legyenek még melegebbek!

Tegyük kellemessé a tetőteret!

Egy otthonos, világos, mégsem túl meleg hely az otthonunkban igazi kincs a nyári hónapokban. Egy pihentető hely a tetőtérben, ahol dolgozhatsunk, vagy csak lazíthatunk és olvashatunk, még kellemesebbé teheti az otthon töltött időt. Arról nem is beszélve, hogy ha nem hevülünk túl, az jót tesz a testi és lelki egészségünknek is.

Az emberi szervezet egyébként meglepően jól tolerálja a magas hőmérsékletet. A Sidney-i Egyetem tanulmánya szerint a nyugalmi állapotban lévő, nagyon száraz helyiségben minimális ruházatot viselő, rendszeresen vizet ivó személy akár 46°C-onis elkerülheti a túlmelegedést, de ha valamilyen aktivitást végeznek vagy akár csak az íróasztalnál dolgoznak, a 35°C az abszolút maximum, amit az emberek el tudnak viselni, és még ilyenkor is erőteljes izzadásra kell számítani, ami szinte lehetetlenné teszi a koncentrálást vagy a pihenést.

Most képzeljük el, hogy van egy csendes, nyugodt és hűvös helyünk, friss levegővel, ahol semmi sem tereli el a figyelmünket a munkáról vagy egy jó könyvről. Nem úgy hangzik, mint egy tökéletes nyári nap otthon? Ahhoz, hogy – a hőmérsékletet a WHO által ajánlott maximum alatt tartva – ezt elérhessük, érdemes pár dologra odafigyelni.

3 szabály, amitől az otthonunk nyáron is egészséges lesz

Néhány egyszerű szabály betartásával az otthonunk hűvösebb lehet nyáron, a hővédő termékek pedig segítenek a lakást egészségesebbé, az életünket pedig még egyszerűbbé tenni.

  • A szellőztetés a legolcsóbb és egyben az egyik legegyszerűbb módja a lakások lehűtésének, ráadásul segít megszabadulni a vírusoktól és a szennyezett levegőtől is, és feltölti a szobát friss, tiszta oxigénnel. A leghatékonyabb szellőztetéshez egyszerre nyissuk ki a hűvösebb oldalon a lenti szinten található ablakokat, és a melegebb, naposabb oldalon található felső szinti ablakokat. Szellőztessünk a kora reggeli és az éjszakai, hűvösebb órákban, és engedjük le az árnyékolókat vagy a redőnyöket, amikor a nap az ablakokra süt.
  • Előzzük meg a légkondi fölösleges használatát és a fejfájást, amit okozhat! A VELUX külső hővédő termékei akár 93%-kal is csökkenteni tudják a beáramló hőt, így a tetőtér hűtése környezettudatosabb lehet, az ott végzett munka vagy az éjszakai alvás pedig egészségesebb és kényelmesebb. Ne feledjük, hogy a külső redőnyök sokkal hatékonyabbak, mint a belső árnyékolók, mert már azelőtt megállítják a napsugarakat, hogy azok eljutnának az ablaküveghez. Nem véletlen, hogy ezek használata általános gyakorlatnak számít a mediterrán térségben.
  • Tegyük egyszerűbbé a szellőztetést a (VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokkal, árnyékolókkal és redőnyökkel kompatibilis) VELUX Applikációval, ami egyetlen mozdulattal lehetővé teszi a tetőtéri ablakok, árnyékolók és redőnyök zárását és nyitását, sőt hagyatkozhatunk a rendszer beltéri klíma-szabályzójára és élő időjárási adat-figyelőjére is az automatikus szellőztetésért. Így csak a munkára koncentrálhatunk, és fel sem kell állnunk az asztaltól, hogy szabályozzuk a szobába áramló napfényt vagy éppen friss levegőt.

A VELUX redőnyök egész éves védelmet jelentenek, míg a hővédő rolók és a hővédő fényzáró rolók kiváló hővédelmet nyújtanak azoknak, akik a forró napokon szeretnék kényelmesen érezni magukat a lakásban, és a meleg éjszakákon szeretnének jobban aludni. Ezenkívül az árnyékolók azt is megakadályozzák, hogy a reggeli napsugarak szükségtelenül korán felébresszenek minket. Teljesen kizárják a fényt a nap bármely szakában, így garantálják a pihentető alvást akár délben is. Ezek a hővédelmi megoldások könnyen kezelhetők, így a szellőztetés is egyszerű velük: segítségükkel egyszerre gondoskodhatunk – a hűvös és egészséges szobához elengedhetetlen – friss levegőről és hővédelemről.

Azokban a belső terekben viszont, ahol a napfény elengedhetetlen a forró nyári időszakban, mint például a konyhákban, az otthoni irodákban és a nappalikban, a fényáteresztő rolók a legmegfelelőbbek. Amellett, hogy védelmet nyújtanak a hőség ellen, beengedik a nappali fényt is, és kellemesen világossá teszik a helyiséget például játékhoz vagy a házi feladat elvégzéséhez, miközben nem akadályozzák a kilátást sem.

Engedjük be a levegőt, de tartsuk kint a bogarakat!

Egy viszkető csípés is nagyon kellemetlen, de a szúnyogok ennél sokkal nagyobb bajt is okozhatnak: többek között akár sárgalázat, dengue vagy Zika vírust is hordozhatnak. Ezt tudva egy rovarháló ténylegesen segít abban, hogy nyugodtan aludjunk éjszaka. A VELUX olyan szúnyoghálót kínál, amely egyszerűen kezelhető, és bármely más VELUX belső vagy külső redőnnyel kombinálható. Szövete átlátszó, és amikor éppen nem használojuk, szépen elfér a vékony felső burkolatban, így élvezhetejük a kilátást, a friss levegőt vagy az éjszakai hűvös szellőt anélkül, hogy a rovarok csípésétől kellene tartanunk.

Források:

How Hot Is Too Hot? – The New York Times (nytimes.com)

Aedes aegypti – Factsheet for experts (europa.eu)