Élmény vagy tárgy? Minek örülünk jobban?

Az ajándék, ami nem csak Karácsonyra szól

Ismét itt a Karácsony és ezzel együtt indul az ötletelés és talán a bosszankodás is, hogy mindenkinek megtaláljuk a tökéletes ajándékot. Nem egyszerű évről évre kitalálni, hogy családtagjaink, barátaink minek örülnének a legjobban. Azt is nehéz eldönteni, hogy élményt vagy inkább tárgyat ajándékozzunk? Ebben nyújt segítséget a lenti összeállítás.
Az elmúlt években egyre többen ajándékoznak élményt a különleges alkalmakra, amelynek több oka is van. Egyrészt az ajándékozott egy közös programot tölthet el az ajándékozóval, a minőségi idő pedig egyre fontosabb napjainkban, ugyanis minden felgyorsult körülöttünk, folyamatos rohanásban vagyunk. Másrészről már kutatás is igazolja, hogy a tárgyaknak kevésbé örülünk. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem professzora arra a következtetésre jutott, hogy az élmények sokkal boldogabbá tesznek minket, mint a tárgyak. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy egy ilyen folyamat több fázisból áll. Hiszen nem csak magának a programnak örülünk, hanem a tervezgetés, készülődés is feltölt minket, de az élmény felidézése, az erről gyártott történetek is jó hatással vannak ránk. Az élmények beépülnek a tudatunkba, életünk részévé válnak.
Ezzel szemben a tárgyak által okozott boldogság egyszeri és gyorsan elmúlik. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az újdonságok gyorsan elveszítik különlegességüket és megszokottá válnak. Ha pedig valamit már megszoktunk, akkor mindig újabbat, sőt jobbat keresünk. Ugyan a tárgyak is képesek a boldogság kiváltására, de ez csak egy ideig elég nekünk.
De vajon ezek tükrében mi lehet idén Karácsonykor a tökéletes ajándék?
A fesztiváli készülődést sosem lehet túl korán elkezdeni! Idén is számos szuper program közül válogathatunk, de ha egy igazán különlegesre vágyunk a Balaton partján, akkor érdemes ellátogatni a paloznaki Jazzpiknikre, amire csütörtök óta már jegyet is tudunk vásárolni. Idén augusztus 1-3. között rendezik meg a családi fesztivált, ahol három napig minőségi zene és gasztroélmények várnak ránk. A szervezők pedig 2019-re is a jazz ismert művészeivel, különleges borokkal, ételekkel készülnek. A páros early bird jegyek pár napig érhetők csak el, így érdemes lecsapni rájuk.

Frida Kahlo, Edvard Munch, Van Gogh? Ma már bárkinek lehet saját festménye az ismert művészektől, ráadásul a program különlegessége, hogy saját magunk készíthetjük el a tökéletes másolatot. A legjobb az egészben pedig az, hogy ehhez nem szükséges semmilyen rajz vagy festő tudás, a végeredmény ennek hiányában is tökéletes lesz. Bemegyünk, néhány óráig kreatívkodunk, majd távozunk a saját képünkkel.

Utazni mindenki szeret és szinte az év minden pontja alkalmas arra, hogy néhány napot máshol töltsünk el. 2019-ben is lesz bőven hosszú hétvége, így érdemes lehet már most megszervezni, lefoglalni az utazást. A fapados járatoknak köszönhetően egyre kedvezőbbek a külföldi utak, de igazán exkluzív élmények várnak ránk itthon is és akár egy rövid hétvége is adhat annyi feltöltődést, hogy újult erővel vágjunk neki az évnek.

Ugyancsak szuper ajándékötlet lehet egy szabadulószobás utalvány. Léteznek már olyanok, amelyek valamilyen tematikára épülnek, amelyekben igazán megrémülhetünk, de már az is izgalmas lehet, ha csak a józan eszünket kell használni a kijutáshoz. Mennyire működik együtt a csapat? Ki az, akinél rögtön jönnek a megoldások? Remek választás lehet annak, aki izgalmakat keres.

Főzés mosogatás nélkül, nem a saját konyhánkban. Sokan azt mondják, hogy nem tudnak főzni, ezért nem is kísérleteznek a különböző ételek elkészítésével. Erre szolgálhatnak megoldásként a főzőiskolák, ahol egészen gyorsan elsajátíthatunk egy-egy praktikus megoldást, ráadásul talán meg is jön a kedvünk később az otthoni főzésre is. Nem csak kreatív élmény, de a végén még meg is ehetjük az elkészült finomságokat.