Élj úgy, mint James Bond

Stéphane Garnier: Élj úgy, mint James Bond
merész • sármos • szellemes

A műről

Létezik bennünk is egy morzsányi James Bondból, aki nap mint nap megmenti a világot? Lehetünk erősebb, függetlenebb verziója önmagunknak? Igen, vegyünk csak példát a legismertebb ügynökről!

A női szívek elcsábításán, az egzotikus utazásokon, a lazaságon, a kockázatos kalandokon, a hősi nagyságon és mindazon túl, ami mélyen bennünk felépíti a Bond-univerzumot, ott van a titkos ügynök lényének legvonzóbb eleme: az autentikussága. James Bond karizmatikus, ugyanakkor érzékeny és humoros is, aki tudja, hol a helye a világban. A könyvből kiderül, hogyan épül fel ez a fajta autentikus személyiség, és mi a titka a céltudatos, mégis könnyed fellépésnek.

Fordította: Beke Cz. Zsolt


A sorozat további kötetei

Élj úgy, mint Coco Chanel

Coco Chanel. Ha meghalljuk ezt a négy szótagot, azonnal a női divat és Párizs jut eszünkbe. Coco, eredeti nevén Gabrielle Chasnel több volt mint zseniális divattervező: kétség sem fér hozzá, ő volt a világtörténelem első influenszere.

Ötven évvel azután, hogy a Ritz hotel bérelt lakosztályában örökre lehunyta a szemét, Coco Chanelre még mindig csodálattal tekintenek a világ minden táján. Munkásságával egyrészt sikerült elérnie, hogy egészen újfajta szemszögből tekintsünk a női testre, másrészt színes egyéniségének, a divat férfias világában kivívott vezető szerepének, illetve a rendületlen elszántságának köszönhetően örökre beírta nevét a történelembe.

Aurélie Godefroy végigkalauzolja az olvasót a „Mademoiselle” életén, hogy mindenki megtalálja azt, ami leginkább inspirálja őt a mindennapokban. Ismerkedjünk hát meg Coco Chanellel, és vegyünk példát róla! Bízzunk önmagunkban, küzdjünk bátran a céljainkért, hallgassunk a megérzéseinkre, és vonzzuk be az anyagi jólétet!

Élj úgy, mint Harry Potter

Vegyünk példát a leghíresebb varázslóról! Harry Potterhez hasonlóan bátran nézzünk szembe a nehézségekkel, tanuljunk a hibáinkból, és – ami még ennél is fontosabb – ápoljuk a barátságainkat. Tanuljuk meg az ifjú roxforti varázslótanonccal és barátaival, Hermionéval, Ronnal és a többiekkel együtt, mit jelent a kitartás, az önuralom, a nagylelkűség és az érzéseink elfogadása.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a roxforti diákot, akinek a homlokán különleges forradás húzódik, de most először lép elénk mint életmód-tanácsadó. Harry Potter, hét könyv, nyolc film és számos adaptáció főszereplője, a popkultúra kultikus alakja végre-valahára része lehet a mindennapjainknak: jó tanácsaival segít, hogy legyőzzünk minden akadályt, és elérjük a céljainkat.


Idézetek a könyvből

„A valódi nagy emberek – éppen úgy, mint a képzeletbeliek – a karizmájuk, az eszméik, az életfelfogásuk által testesítenek meg a személyiségükből fakadó üzeneteket vagy szabályokat. A tehetségük, a képességeik, a hozzáállásuk és a magatartásuk minket is inspirálhat, és alkalmazhatjuk a hétnapokban mindazt, amit tőlük tanulunk.”

„Azért választottam Jamest, mert ő egy divatoktól és korszakoktól független hős. Noha egyes esetekben a rendezés vagy a színészi játék hagy némi kívánnivalót maga után – mindenkinek megvan a kedvenc Bond-mozija –, a 007-es személyisége az idők során egyre gazdagabbá és összetettebbé vált, miközben sikerült megőrizni a figura alapvető mozgatórugóit.”

„James egy hatékonyabb, tökéletesebb, kitalált verziója annak a személyiségnek, akit egy-egy pillanatra szeretnénk magunkra ölteni. (…) Mi magunk tudjuk-e fejleszteni a bennünk rejtőző Bondot? Mi lenne, ha azt mondanám, igen! És ehhez még pisztolyra sincs szükség.”

„Az álmainkra az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha nem fogalmazzuk meg őket elég pontosan. Ugyanis csak azt a célt érhetjük el, amit minden elemében, gondosan magunk elé képzeltünk.”

„Nem szabad összekevernünk a szükséges, kis kompromisszumokat a félmegoldásokkal, mint ahogy azt sem szabad elhinnünk, hogy ha magunkkal alkudozunk, azzal nem áruljuk el az értékeinket vagy a meggyőződésünket. James a meggyőződése miatt nem hagyja annyiban az ügyet, és nekünk is követnünk kell a példáját. Semmi sem tiszteletreméltóbb annál, mint amikor valaki kitart az ötletei, a célja, az eszméi mellett.”

„Bond ikonikus mondata az összetett személyiségét tükrözi. James vállalja önmagát. Nem rejtőzködik, nem használ álnevet, nem ölt álruhát, még akkor sem, ha biztosítanak neki fedősztorit, hiszen tisztában van vele, hogy az sosem tökéletes. (…) Ha felvállaljuk a nevünket, a gondolatainkat, a tetteinket ‒ vagyis azt, akik vagyunk ‒, nemcsak a saját személyiségünket gazdagítjuk, de értékesebbé válunk mások szemében is. Értékesebbé, mint mindazok, akik jellemvonásaik egy részét álnevek vagy napszemüveg mögé rejtik. Egészítsd ki az alábbi mondatot, és ismételd addig, amíg az értelme és a mondanivalója teljes mértékben, valóban átjárja azt a sokoldalú személyt, aki te vagy: A nevem…”

„James a legnehezebb pillanatokban is könnyed és humoros. Még akkor sem veszíti el a lélekjelenlétét, amikor egy székhez kötözve kínozzák. A humor segítségével meghökkenti és elbizonytalanítja az ellenfeleit, és a humornak köszönheti azt is, hogy felül tud emelkedni a reménytelennek látszó helyzeteken.”

„Akkor lesz nálad az előny, ha sikerül mosollyal az arcodon higgadtnak maradnod. Ki tudja, milyen ütőkártya van a kezedben, ha ilyen magabiztosan kezeled a helyzetet? Ki tudja, hogy egyáltalán van-e nálad ütőkártya? Rajtad kívül senki. Hatalmas ereje van a blöffnek és az elbizonytalanításnak, amit Jameshez hasonlóan mi is bármikor alkalmazhatunk, ha vissza szeretnénk szerezni az irányítást.”


Lapozz bele a könyvbe itt

line
line