Eladó a történelmi Barkóczy-kastély


Lenyűgöző természeti kincsek és kiaknázatlan üzleti lehetőségek a Mátra szívében

Képzeljen el egy helyet, ahol a történelem és a természet találkozik, egy helyet, ahol a múlt meséje és a jövő lehetőségei kézben járnak. Ez a Barkóczy-kastély, amely nemcsak egy ingatlan, hanem egy életre szóló élmény és egy kivételes befektetési lehetőség.

Tudtad?

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi. A 19. század végén épített impozáns 800 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó több mint 10.000 négyzetméteres ősfás birtok számos történelmi esemény tanúja volt, ma pedig meghitt esküvői szertartások és fotózások kedvelt helyszíne. Jelenlegi tulajdonosai négy évvel ezelőtt gondos felújításba kezdtek, hogy visszaadják eredeti fényét. Bizonyos üzleti szempontból kulcsrakész ingatlan számos lehetőség rejt magában, legyen szó rendezvényekről, borászati, esetleg vendégipari hasznosításról, akár egészségügyi, exkluzív szálloda többgenerációs családi birtokként is működtethető.


A Barkóczy-kastély gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az épületet az 1890-es években Barkóczy báró építette, és számos funkciót töltött be. A tulajdonosok, Kozma Klaudia és férje Szabolcs jelentős felújítási munkálatokat végeztek az épületen. Lecserélték részben a külső nyílászárókat, és teljeskörűen felújították a tetőszerkezetet, megőrizve a báró által eredetileg Erdélyből, szekérrel hozatott gerendaméretet. A belső falakon dizájn vakolatverést is alkalmaztak, ami különleges atmoszférát kölcsönöz a belső tereknek.

„Természetközeli, rendezvény- és esküvői helyszínhez, illetve fotózáshoz ideális romkastélyt kerestünk, és azonnal beleszerettünk a főútról nyíló impozáns bejáratba és a gyönyörű környezetbe. A kastély körül található, állatbarát tanya is vonzó volttartásra alkalmas. Az épület különleges elemei, mint a kastély oldalán található dísztéglákba vésett nevek és a gyermekotthon egyéb emlékei továbberősítették a hely varázsát” – ava be a részletekbe Kozma Klaudia, a Barkóczy kastély egyik tulajdonosa.

„A felújítás során, a környékbeli mesterekkel szorosan együttműködve, igyekeztünk megőrizni az eredeti elemeket, mint például a tetőgerendákat, illetve a vakolat egyes részeit, a bálteremben több évtizeddel ezelőtt lefektetett csodálatos padlózatot és egyes emeleti szobákat található 19. századi faparkettát, illetve kandallót. A falak leverésekor a 20. század közepén befalazott, eredeti ajtónyílásokat és egy alagutat is felfedeztünk, utóbbit még nem sikerült teljesen feltárni. Az épület hangulata így egészen különleges maradt és a jelenlegi állapotában azonnal hasznos férj” – teszi hozzá Klaudia, Szabolcs, a nem mindennapi méretekkel rendelkező ingatlan másik tulajdonosa.

Egyedülálló környezet és varázslatos kert

A házaspár gondoskodott a kastély körüli kertről is, így ismét egy varázslatos park veszi körül az épületet. A páratlan panoráma és a Kálvária dombon, az egykori templom helyén kialakított kegyhelyen álló több mint 130 éves fakereszt teremt exkluzív hangulatot. A festői környezet és a történelmi hangulat pazar hátteret kínálnak bármilyen rendezvényhez.

Az ingatlan elhelyezkedése különleges: mindössze 30 percre az egri borvidéktől és a Mátrafüredi látnivalóktól. Két irányban gyönyörű, kacskaringós, erdőkkel szegélyezett út kínál meghitt utazási élményt. Eger felé haladva a borvidék teljes panorámája a látogatók elé tárul, míg Mátrafüred felé a Cserhát és a Bükk-vidék között 900 ezer négyzetméteren elterülő, vulkanikus eredetű Mátra látványos hegyvonulatain cseres-tölgyes, gyertyános-tölgyes, valamint bükkerdők terülnek el.

“A Kálvária dombról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátrára. A látvány és a természetközelség ideális helyszínt biztosítanak a különböző álményekhez. A kertrendezés során igyekeztünk megőrizni annak eredeti varázsát, és örömmel látjuk, hogy a vendégek is értékelik a hely egyedi atmoszféráját” – emeli ki Klaudia.

Kastély egy nagyobb családi ház áráért

A felújítandó Barkóczy-kastély ezernyi lehetőséget kínál a vízióval rendelkező, komoly érdeklődők számára. Évek óta esküvői és rendezvényhelyszínként üzemel, de a jövőbeli tulajdonos igényei szerint akár magánklinikává, szállodává, oktatási központtá, nyugdíjasotthonná vagy akár többgenerációs családi birtokába is alakítható. Az áramban és árammal ellátott épület jelenléte kávézóként, étteremként, illetve borbárként születhet újjá. A kastély nem áll műemléki védelem, és a helyiek támogatják a rekonstrukciót, ami másokat a további felújítást és az átalakítást.

„Az 260 négyzetméteres pince számos új funkció kialakítását teszi lehetővé, például borospinceként vagy wellnessközpontként is hasznosítható. A kastély mellett egy modern, négy évszakos faház található, ami két éven át volt az otthonunk. A helyiek támogatása rendkívül fontos. A közösség együttműködése és a helyi munkaerő bevonása nagy segítség volt a felújítás során. Mi a gyermekemnek a kanadai gyökerei miatt vagyunk kénytelenek megválni tőle, de reméljük, hogy a következő tulajdonosoknak és a Barkóczy-kastélynak hamarosan újra a régi fényében tündökölhet” – zárta gondolatait Klaudia.

A Mátra szívében elhelyezkedő Barkóczy-kastély nem csupán egy ingatlan, hanem egy történelmi emlék, ami egy nagyobb családi ház áráért várja az új tulajdonost , aki továbbviszi a történelmet, és újra életet lehel a falai közé.