Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

Keretmegállapodást írtak alá kedden a Magyar Bor Akadémia (MBA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vezetői; az együttműködés célja többek között az MBA művészeti vonatkozású tevékenységének támogatása.

A dokumentumot a Magyar Bor Akadémia részéről Zilai Zoltán elnök és Keményné Koncz Ildikó főtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia részéről Vashegyi György elnök és Kucsera Tamás Gergely főtitkár látta el kézjegyével az MMA székházában, a Pesti Vigadóban – közölte az MTI-vel a művészeti akadémia.

Mint hangsúlyozták, az MMA közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ezért a köztestület korábban már együttműködési megállapodást kötött mások mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal vagy legutóbb a Helyi Televíziók Országos Egyesületével.

Ebbe a sorba illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az is, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. Az MMA ennek megfelelően a művészeti és művészettel nevelés segítését is céljául tűzte ki.

Az MBA vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Magyar Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal – emlékeztet a közlemény.

Az együttműködési keretmegállapodással a két szervezet mindezen céljaik eléréséhez és feladataik hatékonyabb ellátása érdekében fűzik szorosabbra kapcsolatukat. Az együttműködés alapján az MMA támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét.

Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely elmondta: már 2012 óta élő kapcsolat köti össze a két akadémiát. Akkor ugyanis a leégett krasznahorkai vár újjáépítésére, az ott elpusztult népművészeti emlékek visszaállításának támogatására rendezett a két szervezet jótékonysági borestet. Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre – idézi a közlemény az MMA vezetőit.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .