Egyre többen szeretnének segíteni másokon

A segítő szakmákat oktató képzések évről évre egyre több embert vonzanak

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy embertársaik segítését választják hivatásuknak. Teszik ezt annak ellenére, hogy a bajbajutottakkal szembeni közöny és az empátia hiánya erősen jelen van a mindennapokban – vagy éppen ezért. Az olyan klasszikus segítő szakmák, mint a szociális gondozó és ápoló például évek óta hiányszakmának számítanak Magyarországon, pedig a jövőben még nagyobb szükség lesz az ilyen típusú foglalkozásokra. A biztos, hosszú távú munkalehetőség mégsem a legfontosabb motiváló tényező a segítő hivatást választók körében, inkább az embertársaikon való segítségnyújtás vonzza őket – derül ki a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ tanulói körében végzett kutatásából.

Mindenki hallott már olyan történetet a környezetében, hogy valakit bántottak, kihasználtak, vagy egyszerűen nem kapott segítséget senkitől, amikor a legnagyobb szüksége volt rá. Sokan maguk is átélték, hogy kiszolgáltatott helyzetben teljesen egyedül maradtak. Egy olyan világban, ahol túlnyomó többségben a negatív eseményeknek van hírértéke, könnyű megfeledkezni az emberi jóságról. A segítő szakmák egyre növekvő népszerűsége ugyanakkor épp erre hívja fel a figyelmet.

A Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ közel egy évtizede foglalkozik olyan szakemberek képzésével, akik különböző segítő szakmák elsajátításán keresztül embertársaik támogatását és gondozását választják hivatásuknak. A tanulók egészségügyi, szociális, gyermekgondozó vagy épp pedagógiai OKJ-s képzések közül választhatnak. A szakképző központ képzési adatai is jól tükrözik azt a tendenciát, hogy egyre többen választanak ilyen segítő hivatást: az elmúlt négy évben átlagosan évente 20 százalékkal többen tettek sikeres vizsgát az intézményben, mint az azt megelőző évben.

A jövő a segítőké

Az egészségügyi, szociális és pedagógiai szakterületeken évek óta sok a hiányzó szakember Magyarországon. Az ilyen képesítéssel rendelkezők tehát biztos elhelyezkedésre számíthatnak. A gondozói hivatások ráadásul a jövőben még nagyobb szerephez jutnak1. A jövőkutatók egybehangzó véleménye szerint ugyanis már 10-20 év múlva rengeteg munkát fognak robotok végezni emberek helyett. Különböző irodai munkakörök, adminisztrációs feladatok, gyártás, de még a jogász szakma egyes területei is mind helyettesíthetők lesznek a jövő szuperfejlett számítógépeivel, míg az empátia, a szociális érzékenység és gondoskodáshoz szükséges emóciók még nagyon sokáig nem taníthatóak meg gépeknek. Arról nem is beszélve, hogy az egészségügy vívmányainak és az egészségtudatos életmód térnyerésének hála folyamatosan nő a várható élettartam, vagyis az idősgondozás is egyre keresettebb szakma lesz.

Segítők motivációi

A Pannon Kincstár tanulói körében végzett kérdőíves kutatásból2 ugyanakkor az derült ki, hogy a segítő szakmát választók motivációi között a leghangsúlyosabb tényezők a mások számára nyújtott segítség és az empátia gyakorlása. A társadalmi elismerés, illetve a gondozottaktól vagy hozzátartozóiktól érkező hála az összes megkérdezett szakma3 képviselőinél háttérbe szorult. Karrier szempontból a külföldi munkalehetőséget, illetve könnyű elhelyezkedést emelték ki, a jó fizetés és a magas társadalmi státusz a motivációs lista végén szerepeltek.

A tanulóink a saját motivációjuk kapcsán leggyakrabban azt emelik ki, hogy végre a gyakorlatban is tehetnek valamit a többi emberért. Ez a fajta empátia és elhivatottság, amelyre mindannyian vágyunk, amikor segítségre szorulunk. A Pannon Kincstárnál látjuk az évről évre növekvő érdeklődést a képzéseink iránt, így újra és újra megbizonyosodunk, mennyi segítő szándék van az emberekben. Ebből kiindulva született meg a Segítők Napjának ötlete, amelyet idén első alkalommal rendezünk meg, hogy közösen mutassuk meg a világnak: igenis vannak még, akik segíteni szeretnének másoknak, és támogassuk őket ebben” – mondta el Vecsey Dalma, a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ kommunikációs vezetője.

A Pannon Kincstár Segítők Napját szeptember 24-én szervezik, bővebb információ hamarosan várható.

2 2014. május 21. – június 2. végzett kérdőíves kutatás a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ tanulói között. Válaszadók száma: 243

3 Ápolási asszisztens/gyakorló ápoló, gyakorló csecsemű- és gyermekápoló, gyógyszertári asszisztens, egészségügyi asszisztens, fogászati asszisztens/klinikai fogászati higiénikus, gyógy- és sportmasszőr