Egyre derűlátóbbak a magyar háztartások – közelítünk az európai átlaghoz

A Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által végzett nemzetközi, reprezentatív kutatás szerint a magyar válaszadók harmada szerint javult háztartásuk anyagi helyzete az elmúlt egy évben, és hasonló arányban várnak további javulást a következő 12 hónapra pénzügyeik tekintetében. A hazai megkérdezettek 20%-a gazdasági fellendülést vár, mely a tavalyelőtti adatokhoz képest közel 5%-kal jobb eredmény. Az egyre javuló munkaerőpiaci trendek visszaköszöntek a kutatásban is: a felmérésben résztvevő országok közül legkevésbé hazánkban aggódtak állásuk esetleges elvesztése miatt.

A Provident és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által, a GfK kutató cégbevonásával végzett reprezentatív kutatás azt vizsgálta, hogy az IPF leányvállalatok egyes országaiban a lakosság hogyan vélekedik háztartása és hazája jelenlegi, illetve jövőbeni gazdasági helyzetéről. A felmérésben a következő országok vettek részt: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Mexikó.

A tavalyi évhez képest nőtt azon európaiak aránya, akik úgy gondolják, hogy a következő 12 hónapban javulni fog hazájuk gazdasági helyzete: bár a megkérdezettek 30%-a visszaesést vizionál, a 2016-os 23%-hoz képest az idei évben már 28%-uk pozitív változást vár. A magyar válaszadók is határozottan pozitívabban látják az ország jövőjét, mint egy évvel ezelőtt: minden ötödik magyar válaszadó szerint javulni fog Magyarország gazdasági helyzete, ami komoly javulást jelent a 2015-ös 15%-os arányhoz képest.

A munkanélküliségtől az európaiak 8%-a tart. A résztvevő országok közül ettől legkevésbé a magyarok félnek, mindössze 6%-uk jelölte a munkanélküliséget kritikus tényezőnek. Továbbra is a megélhetési költségek fedezése miatt aggódnak leginkább az európaiak, ugyanakkor a tavalyhoz képest jelentősen csökkent ez az arány: 2016-ban nagyjából minden harmadik európai számára volt ez a legaggasztóbb tényező, míg jelenleg már csak 22%-uk tartja ezt a legnagyobb problémának.

Az elmúlt 12 hónapot vizsgálva az európai válaszadók között közel azonos arányban voltak azok, akik szerint saját anyagi helyzetük javult (39%) vagy nem változott jelentősen (37%). A pozitív változás a megkérdezettek fele szerint a magasabb bevételeknek köszönhető. Csupán minden negyedik európai válaszadó érezte úgy, hogy rosszabb anyagi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt, amiért szerintük leginkább a megélhetési költségek növekedése, illetve jövedelmük csökkenése a felelős.

A magyarországi adatok ebben a tekintetben is javultak az elmúlt két év alatt, és jelenleg már az európai átlaghoz közelítenek: a hazai válaszadók többsége szerint is javult (34%) vagy szinten maradt (35%) saját háztartásuk pénzügyi helyzete. A változások okairól viszont már eltérően vélekedtek: a magyar megkérdezettek mindössze 15%-a mondta azt, hogy a jobb anyagi helyzet a jövedelme növekedésének eredménye, 19%-uk szerint viszont ez inkább új munkahelyének vagy a megváltozott családi körülményének köszönhető.

Háztartásuk jövőjét illetően nem változtak az európai válaszadók kilátásai az elmúlt egy évben. A megkérdezettek 45%-a pozitívan tekint a jövőre, minden harmadik európai válaszadó pedig nem vár szignifikáns változást a következő 12 hónapban. Hasonlóan az országok gazdasági kilátásaihoz, háztartásuk jövőbeni anyagi helyzetét illetően is a románok voltak a legbizakodóbbak, 66%-uk pozitív változásra számít. A magyarok az elmúlt években egyre pozitívabban látják saját költségvetésüket, tavaly 30% körül volt azok aránya, akik javulásra számítanak, idén már a magyarok több mint harmada (35%) tekint pozitívan a jövőre.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .