Egymillió látogatót fogadott az idén tízéves Mini Magyarország Makettpark Szarvason

     Csütörtökön fogadta az egymilliomodik látogatóját a Mini Magyarország Makettpark Szarvason – közölte a park az MTI-vel.

    Mint írták, az egymilliomodik látogató egy Budapestről érkező házaspár volt, amely két kislányával és kutyájával érkezett a parkba.


    A Szarvasi Arborétum mellett található Mini Magyarország Makettpark 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásaként. Tíz év alatt a kezdeti 22 makett jelentősen kibővült: mostanra több mint száz épület és vonatmodell tekinthető meg.


    A több mint kéthektáros park – amely hazánk legnagyobb, és egyetlen interaktív makettparkja – Magyarország történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Folyamatosan bővül újabb kastélyokkal, templomokkal, várakkal, állomásépületekkel. 2015-től Erdély nevezetességeit, 2016 óta a Felvidék, 2017-től Kárpátalja és 2019-től az Őrvidék történelmi titkait és építészeti kuriózumait tekinthetik meg a látogatók.


    Itt található az ország leghosszabb, több mint 600 méternyi szabadtéri makettvasút-hálózata is; az alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyokat a látogatók indíthatják el. A mini Dunán és Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.


    A parkban nemcsak a tihanyi visszhangot, hanem a többi között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból – a szarvasi születésű – Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók.